Ibland kan det vara ett hinder att komma åt sina filer från flera enheter. Alla kanske inte klarar av samma filformat och alla enheter kanske inte är på samma nätverk. Plug är ett projekt som hoppas göra delad lagring betydligt enklare, utan månadsavgifter.

Idag har många användare mer än en dator, särskilt då mobiltelefoner och surfplattor idag är mer än kompetenta nog för att kunna få plats under den beskrivningen. Alla dessa enheter besitter data, en del är delad över internet, en del är lokal, och en del kanske är delad över det lokala nätverket. För den som smidigt vill växla mellan flera enheter men använda sig av samma data kan det bli både tidskrävande och komplicerat.

Det finns onekligen lösningar på sådana dilemman, exempelvis FTP-servrar eller liknande delningsprotokoll som kan dela ut ens filer över internet, så att de kan kommas åt från alla enheter med internetanslutning. Alla konsumenter är dock inte ute efter att sätta sig in i en sådan lösning, och är ute efter någonting som är mer intuitivt även för den mindre insatte.

Molnlagring som Dropbox, Google Drive eller Microsoft Skydrive är ett annat populärt alternativ som dessutom är väldigt användarvänligt att använda. Nackdelen här är dels en löpande avgift, som oftast betalas per år, och dels att lagringsutrymmet kan vara ganska begränsat för den som vill kunna komma åt alla sina filmer och andra tunga filer.

Plug satsar på användarvänlighet och engångskostnad

Kickstarter-kampanjen Plug är en föreslagen lösning som är tänkt att passa alla. Plug består av en enkel, svart dosa med en USB-port och en ethernet-port. Enheten ansluts sedan till ens router respektive en extern hårddisk av valfri storlek, som sedan kan användas från flera enheter med hjälp av en applikation.

Plug sätter ingen gräns på hur stora lagringsmedium som kan anslutas, och räcker en hårddisk inte till kan man ansluta flera med hjälp av en vanlig USB-hub. Alla kunder får ett användarkonto för inloggning i Plugs mjukvara som ska finnas till alla större plattformar som Windows, OS X, Linux, Ios, Windows Phone och Android. Man kommer även släppa en API så att Plug kan integreras i egen mjukvara.

plug

Sedan kommer man åt alla filer genom en mapp i stil med de tre vanligaste molntjänsterna, och kan även välja vilka filer som ska vara tillgängliga offline. Plug fungerar även över lokalt nätverk för snabbare överföringshastigheter. Enheten är Linux-baserad och använder sig av en krypterad VPN-tunnel, men mycket mer än så är dessvärre inte tillkännagivet angående hårdvara eller mjukvara.

Ytterligare funktioner inkluderar automatisk säkerhetskopiering som sparar flera tidigare versioner av exempelvis textdokument eller bilder, och möjlighet att dela sina mappar och filer med andra Plug-användare.

Utöver att Plug ska vara lättanvänd understryks att det inte kommer finnas någon löpande avgift för att använda den. När man köpt Plug så får den användas hur mycket man vill, utan månads- eller årsavgifter eller datamängdsbegränsning.

Plug har redan uppnått sitt Kickstarter-mål på 69 000 dollar och har i skrivande stund samlat in över 170 000 dollar med 58 dagar kvar på kampanjen. Den som sponsrar projektet med 69 dollar får en förhandsbokad Plug och enheten kommer vid lansering kosta cirka 150 dollar, vilket kan komma att motsvara strax över tusenlappen när eller om produkten når Sverige.

Relaterade nyheter:


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TjohojonteCarl Holmbergdarrenj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Den här (eventuella) produkten gillar jag 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Låter helt klart intressant, bara att hoppas på att det blir en produkt i slutändan och att det inte tar allt för lång tid att komma igång vilket många kickstarters verkar göra.

Medlem
Json_81

Intressant, men antar att det sitter någon arm-processor i den så frågan är vilken prestanda den klarar?

darrenj
Medlem
darrenj

Ännu en till bit av hård varur behövs inte. Vet hur många mini gadgets med sladd jag har redan?
Google drive har jag redan med multiformat med tusentals olika typ av app intergation och och även dropbox

Tjejen som jogga behöver drar ned sin musik med Plug med samma 3G/4G tjänst som jag gör redan med podcast, internet radio, spotify mm

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”darrenj”]Ännu en till bit av hård varur behövs inte. Vet hur många mini gadgets med sladd jag har redan? Google drive har jag redan med multiformat med tusentals olika typ av app intergation och och även dropbox Tjejen som jogga behöver drar ned sin musik med Plug med samma 3G/4G tjänst som jag gör redan med podcast, internet radio, spotify mm[/quote] Fullt förståeligt att man inte vill ha ytterligare hårdvara, och det är en sida av det hela. Plug lägger istället sin vikt på att användaren ska få managera sitt utrymme fritt och inte behöva prenumerera på en tjänst… Läs hela »

Medlem
WIRN

[quote name=”darrenj”]Ännu en till bit av hård varur behövs inte. Vet hur många mini gadgets med sladd jag har redan?
Google drive har jag redan med multiformat med tusentals olika typ av app intergation och och även dropbox

Tjejen som jogga behöver drar ned sin musik med Plug med samma 3G/4G tjänst som jag gör redan med podcast, internet radio, spotify mm[/quote]

Visst gör dropbox och google drive samma sak MEN med denna får MER plats för MINDRE peng

Tjohojonte
Gäst
Tjohojonte

Ska fundera lite till men tror nog jag ska ta o ge dom 69 dollar. Förstod jag det rätt kan jag ha den ikopplad med min disk hemma, och mina föräldrar kommer då åt filmerna jag lägger där? Nu kanske man sliper åka till dom för att lägga in filmer o musik i deras HTPC i framtiden 😀