Nvidias redan rejält påkostade Geforce GTX 1080 och GTX 1070-grafikkort har blivit ännu dyrare. Det handlar enligt återförsäljare dock om valutajusteringar och har inget med efterfrågan att göra.

Flera grafikkortsmodeller ur Nvidias Geforce Pascal-familj har de senaste dagarna fått höjda priser hos många svenska återförsäljare. Specifikt Geforce GTX 1080 samt Geforce GTX 1070 modeller från Asus har sett prisökningar på mellan 100-500 kronor beroende på butik och modell. Men även enstaka modeller från tillverkaren MSI har sett prishöjningar i vissa butiker.

Rubrik

NordicHardware kontaktade svenska återförsäljare för att bekräfta anledningarna till prisökningen som enligt uppgifter ska komma som en logisk reaktion på en rusande dollarkurs. Dollarna har ökat runt 3,5% under den senaste veckan, troligtvis en effekt av ”Brexit”, och Asus med stor närvaro på svenska marknaden har varit snabba med att justera riktpriset på sina Pascal-grafikkort från 7 699 till 7 999 kronor för flaggskeppet GTX 1080 Strix.

Anledningen till att vi inte ser prisjusteringar på alla grafikkortstillverkares Pascal-modeller sägs vara på grund av att många tillverkar helt enkelt inte har den närvaro på svenska marknaden som gör att man kan utföra kontinuerliga justeringar för valutaändringar.

Huruvida priserna stannar på nuvarande nivåer eller om övriga tillverkare följer i Asus fotspår återstår att se. Effekten av prisjusteringarna innebär att vår testvinnare Asus Geforce GTX 1080 Strix numera kostar 7 990 kronor hos de flesta välrenomerade återförsäljarna – upp från 7 490 kronor. En prisökning på drygt 6,5% för svenska konsumenter. Vissa butiker har fortfarande tidigare prissättning och NordicHardware kommer att avvakta de närmaste dagarnas utveckling och analysera det nya prisläget för GTX 1080 Strix och om detta bör påverka vårt slutbetyg och köprekommendation.

Test: ASUS GTX 1080 ROG Strix – Ett lysande grafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
CampaignermuS Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
muS
Medlem
muS

”NordicHardware kommer att avvakta de närmaste dagarnas utveckling och analysera det nya prisläget för GTX 1080 Strix och om detta bör påverka vårt slutbetyg och köprekommendation.”

Mycket bra sagt, naturligtvist ska det påverka erat slutbetyg och rekommendationer eftersom det är så tätt inpå releasen av kortet. Och det är inte rimligt av Asus att höja OC-korten med 500 kr, snacka om girighet!

Och enligt Webhallen så är det tillverkarna som ligger bakom höjningarna.
https://gyazo.com/e03b3b2b279f04e2772e26ae7c6dc7fa

Campaigner
Medlem
Campaigner

….Som om det inte var dyrt nog redan!!

Medlem
Olle P

Jag har svårt att se en prisjustering efter dollarkurs påverka betyget på de här korten.
De saknar konkurrens och GTX1070 måste upp i pris en bit över Titan X (~10kkr) innan det kan anses FÖR dyrt.