Razer Blade är den bärbara speldatorn som tillbehörstillverkaren Razer menar ska rädda PC-spelmarknaden. Razer har nu tagit bladet från munnen och lanserat sin första bärbara dator som med en 17 tums skärm och en profil på endast 22mm är tunnast i klassen. Förutom kraftfulla prestandakomponenter bjuds det även på en separat LCD-skärm för bredvid tangentbordet.

Razer Blade är förvisso en bärbar speldator, men knappast i det format som många väntade sig. När Razer började tala om en återupplivning av PC-spelmarknaden trodde många att man syftade på sitt produktkoncept Switchblade, en mini-PC med skräddarsytt gränssnitt för spelare.

Istället blev det en fullstor speldator med 17,3-tums skärm som erbjuder LED-bakbelysning och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Det som gör Blade unik på en ganska välbefolkad marknad för bärbara speldatorer är dess mått, en rekordtunn profil på endast 22mm (tunnast i 17-tums klassen) samt att man ersätter den vanliga touchpaden med en pekvänlig LCD-skärm som tillverkaren tryckt in bredvid tangentbordet.

razer_blade_gaming_laptop_11

LCD-skärmens storlek är i skrivande stund okänd, men med upplösning på 480 x 800 pixlar gör att man får plats med en hel del information utan att det blir grötigt. Skärmen använder sig av pekteknik och kan alltså användas som touchpad, men även för att visa kartor eller annan spelinformation utan att man behöver blockera delar av huvudskärmen. Ovanför skärmen finns även 10 programmeringsbara knappar som kan styras av spelprofiler eller användaren själv. Mjukvaran bygger här på samma egenutvecklade Switchblade gränssnitt som visades upp under CES tidigare i år.

razer_blade_gaming_laptop_10

Razer Blade är tillverkad i mattsvart aluminium och väger för sin skärmstorlek förhållandevis låga 3,16 kg. Under det tunna skalet hittar vi en kraftfull Intel Core i7-2640M processor med två kärnor på 2,8 GHz (3,5 GHz Turbo och 35 watt TDP). Samt 8GB DDR3 RAM och ett GeForce GT 555M grafikkort med 2GB dedikerat GDDR5-grafikminne. Andra godsaker som tillverkaren lockar med är ett bakgrundbelyst tangentbord med anti-ghost teknik, USB 3.0-stöd, HDMI-utgång, 60Wh batteri samt en specialdesignad AC-adapter som man menar är hälften så stor som tillverkarnas motsvarigheter.

razer_blade_gaming_laptop_08

Razer Blade blir knappast den kraftfullaste speldatorn på marknaden men vi ser alltid positivt på tillverkare som provar nya grepp och en slimmad och stilren speldator med integrerad LCD-touchpad kan vi väl knappast kalla tråkig. Enligt de första förhandstittarna verkar Razer Blade vara en lovande skapelse men med en prislapp på runt 25 000 kronor blir även plånboken ganska slimmad efter ett köp.

razer_blade_gaming_laptop_05

Subscribe
Notifiera vid
18 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Jag ska vara ärlig. Jag vet inte om den är snygg eller ful, men av någon anledning gillar jag den… Den är faktiskt riktigt stilren för att vara en äkta gaming laptop.

Vill gärna veta hur de lyckas kyla processorn och grafikkortet om den bara mäter 22mm i profil.

mel0dy
mel0dy
12 Årtal sedan

En ”speldator” som inte ser ut som ett ufo!
Inte en dag för tidigt.

coolacrille
coolacrille
12 Årtal sedan

Vill gärna se ett temperaturtest på den här….

Gascogne
Gascogne
12 Årtal sedan

Stor 17″ 😐
Varför inte en 15″ variant istället?

ctrl
ctrl
12 Årtal sedan

Hmm… Tja kanske en lågwatts Dualcore hjälper till (i7-2640M – Dualcore med HT). Vet ju inte hur mycket graffet utvecklar men kanske är någon snikvariant det med ?.
Dock kunde de gott skickat med SSD för det hutlösa priset.

AmiDonc
AmiDonc
12 Årtal sedan

Varför tror tillverkarna att gamers gillar datorer eller tangentbord som ser ut som en knapp panel i spelet half-life 🙂 Jag skulle hellre se en gaming laptop som är stil ren precis som de flesta laptops är. Varför alla dessa gröna röda lysen o.s.v…Gillar hårvaran förövrigt..men skulle skämmas om jag slängde upp en sådan bland folk i min ålder… 🙂 Fin dator annars (innnanför höljet).

EDIT: Vill lägga till en fråga. Är det bara jag som tycker han på videon verkar lite hög och vill göra reklam för något konstig ört eller nått. 🙂

Gascogne
Gascogne
12 Årtal sedan

Största saken jag har emot denna är förutom priset är storleken..
17″ är lite för stor att bära omkring på, 15″ vore perfekt.

Men som Ctrl säger varför kunde de inte ha en ssd istället för hd för det priset. :p

DenSiste
DenSiste
12 Årtal sedan

Även om prestandan verkar intressant med tanke på datorns storlek så kan jag inte undgå ifrån att vara skeptiskt till det övriga. Jag menar, den lär låta som en jet-motor, jag vet inte hur varm den kan bli, men jag skulle aldrig vilja sitta med en bärbar dator som blir lika varm som en pizza ugn (både under tangentbordet och musplattan).

Retur
Retur
12 Årtal sedan

Läckraste tangentbord med tillhörande space jag skådat.
Ser modern ut, lite framtiden.

AmiDonc
AmiDonc
12 Årtal sedan

[quote name=”Retur”]Läckraste tangentbord med tillhörande space jag skådat.Ser modern ut, lite framtiden.[/quote]Sedär, alltid någon som gillar det 🙂 Jag gillar dator designen, men de kan gärna hålla ett vanligt tangent bord på det med samma modell o typ vit ljus under knapparna och ta bort displayen med sifferbord…. Såg på videon att det laggar ganska bra i ett spel i gämför med de andra spel de drog upp…så denna kommer antagligen lagga på många spel som han säger att den inte ska göra i videon…lika mycket BullShit som telefonerna i prestanda…Hehe.. Nu överdriver jag lite…men jag säger tummen ner för… Läs hela »

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Grafikkretsen är väldigt kapabel och jag ser ingen ”lagg” i filmen, vilket jag antar du menar är framerate. GT 555M klarar av spel i 1080p med rätt okej inställningar.

Däremot är det inte det bästa grafikkortet på marknaden med en dator för 25 000 kr, men samtidigt köper man mer än prestanda utan en formfaktor bland annat, och troligtvis bra batteritid.

Json_81
12 Årtal sedan

Med tanke på hur kaxiga de är så tycker jag det är märkligt med så ”dålig” prestanda, framför allt att de inte har ett vassare grafikkort med tanke på priset. Och SSD.

Dr.Blue
Dr.Blue
12 Årtal sedan

Hittade denna bild på Hardforum.com och jag fann den lite rolig.comment image

Och ni vet väl alla att man blir en bättre spelare om man har en massa bling-bling på sin dator.

AmiDonc
AmiDonc
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Haha ja den ger ju helt klart ett intressant prisperspektiv DrBlue. Det visar ju vilket mastigt prispremium såna här produkter inbringar. Nu tror jag förvisso att Razer har förhållandevis god marginal på Blade, men utan tvekan kostar det att bygga en produkt som står ut från mängden som Blade trots allt faktiskt gör.[/quote]

Jo, kraftiga laptops som ser ut som laptops är inte lika attraktiva som spel laptops med gröna röda lysen, där har Razor lyckats, såsom Alienware gjorde engång… 🙂