Nvidia och dess partnertillverkare gör sitt yttersta för att bli av med de Ampere-baserade grafikprocessorer som fortfarande inte har använts eller sålts. Det senaste draget är att ta kretsen GA102 som annars är till för RTX 3080 och bygga nya RTX 3070 Ti-modeller med den istället.

Nvidia ser fortfarande ut att sitta på en drös oanvända GA102-kretsar baserade på arkitekturen Ampere. Detta dels tack vare ett markant svalare intresse för brytning av kryptovalutor med grafikkort och dels på grund av företagets Geforce RTX 40-serie baserad på arkitekturen Ada Lovelace som nu har börjat lanseras.

Föga förvånande vill Nvidia inte behöva ge upp på sina redan producerade komponenter och skriva av dem som en förlust. RTX 30-serien har sedan tidigare bekräftats leva kvar under den närmsta framtiden som ett slags komplement till den nyare serien. Nu har vi även börjat se partnertillverkare använda den stora GA102-grafikprocessorn för att skapa grafikkort som annars skulle baseras på mindre kretsar baserade på Ampere.

Ovanstående bild visar specifikationerna för Zotacs grafikkort Geforce RTX 3070 Ti 8G6X Apocalypse GOC. Här ser vi klart och tydligt att den nya varianten grafikkortet baseras kring en GA102-150 grafikprocessor och inte en GA104-400 som det annars bygger på. Vi ser alltså Nvidias största grafikprocessor i föregående generation i ett grafikkort ett steg längre ner på prestandastegen.

Denna nyversion av grafikkortet må ha en större grafikprocessor än sitt syskon med samma namn. Det kommer dock med endast 6 144 CUDA-kärnor vilket innebär att totalt 4 608 kärnor har inaktiverats på kretsen.

Den nya modellen har också ett högre TDP-värde trots att klockfrekvenserna är identiska med GA104-varianten. TDP-värdet ligger här på 320 W vilket är 10 W högre än den tidigare upplagan.

I dagsläget är det inte helt säkert på huruvida några GA102-versioner av RTX 3070 Ti kommer att hitta sin väg till svenska butikshyllor. Dessa modeller ska finnas tillgängliga i Kina just nu men det återstår som sagt att se om de kommer att få någon global lansering.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid