Galax rullar snart ut sin grafikkortsmodell RTX 3090 Hall of Fame och den svenske överklockaren Rauf har under den senaste tiden fått pressa enheten till max.

Galax förbereder sig för lanseringen av sitt absoluta flaggskeppskort för denna generation. Det är en variant av Nvidias Geforce RTX 3090 som nu kommer i Galax Hall of Fame-produktlinje och redan innan lansering har det krossat flera rekord.

När vi har pratat med den välkända överklockaren Rauf inför lanseringen om vad han och överklockningskamraterna har lyckats uppnå är det en hel del imponerande resultat. Först och främst påpekar Rauf hur de exemplar som skickats ut till överklockarna inte har testats i förhand. Således har Galax inte kunnat handplocka de absolut bästa grafikprocessorerna att sätta i överklockarnas händer. Han jämför detta med andra stora profiler inom överklockning som själva testar otaliga grafikkort för att kunna välja ut de bästa enheterna att försöka slå rekord med.

Annons

Rauf har satt de två Geforce RTX 3090-enheter han fått tag på i arbete på tre olika testbäddar. Dessa tre riggar utgörs av:

  • Asus ROG Maximus Apex 12 och Intel Core i9-10900K överklockad till 6,9 GHz.
  • Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero och AMD Ryzen 9 5950X överklockad till 5,8 GHz.
  • Asus ROG Rampage VI Extreme Encone och Intel Core i9-10980XE överklockad till 4,8 GHz.

Galna frekvenser

När vi pratade med Rauf för omkring en vecka sedan hade överklockare redan då lyckats pressa RTX 3090 Hall of Fame (HoF) riktigt ordentligt. Han nämner att i 3DMark Port Royal hade en annan överklockare lyckats nå 2 760 MHz på själva grafikprocessorn. Han själv landade på 2 850 MHz men blev något omkörd av andra kollegor som kunde nå upp till 2 885 MHz.

Klockfrekvenserna blev ännu galnare när överklockarna gav sig på testsviten GPUPI. Här lyckades klockfrekvenserna nå otroliga 3 GHz. Ett ordentligt kliv uppåt från den maximala turbofrekvens Nvidias Founder Edition-upplaga av RTX 3090 listas med som sträcker sig till 1,7 GHz.

Minst sex världsrekord

När det kommer till vad överklockarna lyckats åstadkomma med Galax RTX 3090 HoF rör det sig om minst fyra världsrekord. Rauf har till NordicHardware skickat skrämdumpar på testresultat från Superposition 1080p Extreme, 4K Optimized, 8K Optimized, 3DMark Port Royale, Port Royale med SLI och 3DMark 11. Här har RTX 3090 HoF tagit förstaplatsen i alla tester enligt Rauf. Det nuvarande rekordet i Port Royal SLI ska nyligen ha slagits av ett par grekiska överklockare som också har testat RTX 3090 HoF den senaste tiden. Alltså minst sex nya världsrekord satta av Galax och överklockarna.

Annons

Vad överklockarna har lyckats åstadkomma med dessa nya RTX 3090-enheter är minst sagt imponerande. Även om det är en helt del flytande kväve med i spelet är klockfrekvenserna och de resultat som kammats riktigt rejäla.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid