Iphone 5 säljer i rekordfart och under natten till fredagen öppnade även Svenska återförsäljare för förhandsbokningar. När telefonen nu lanserats i USA har sajten ifixit passat på att dissekera den mycket tunna och lätta telefonen för att se vad som gömmer sig under det nya aluminiumskalet.

Apple har lyckats göra sin nya generations Iphone tunnare och lättare än tidigare modeller. Man har med andra ord klämt in extremt mycket komponenter på liten yta och det är något Apple brukar göra bättre än de flesta konkurrenter. Vilket även stämmer med Iphone 5 som positivt nog inte verkar vara omöjlig att reparera, något som annars varit en oroväckande trend med Apples senaste produktlanseringar. För vanliga hemmapulare krävs det dock så kallade pentalobe-skruvmejslar för att komma in i telefonen.

Ifixit ger Iphone 5 en 7:a i reparationsförmåga på en skala upp till 10 – vilket är ett bättre betyg än föregångaren Iphone 4S som fick en 6:a i betyg. Det mest positiva sägs vara den nya 4-tums skärmen som ganska enkelt plockas av telefonen, goda nyheter då krossade skärmglas är den absolut vanligaste skadan på Apples smartphone. Men då skärmpanelen även integrerar peksensorer och skyddsglas i samma design blir en skärmreparation samtidigt dyrare än tidigare.

Annons

Iphone5_diss3

Iphone5_diss4

Under skalet hittar vi för övrigt den mystiska Apple A6-processorn som alltså baseras på en processorlicens från ARM med en ARMv7-instruktionsuppsättning. Vi vet fortfarande inte exakt hur Apple designat sin nya CPU-arkitektur, men det verkar vara en kraftfull lösning med högre prestanda än Cortex-A9 som idag används av många konkurrenter.

Andra noterbara komponenter är 1 gigabyte internminne av DDR2-modell från tillverkaren Elpida, vilket kan betyda att Apple på allvar försöker flytta sina kretsköp från Samsung till andra tillverkare. Vi hittar även ett batteri på 1 440 milliamperetimmar vilket är ytterst marginellt större än föregångarens på 1 432 milliamperetimmar. Men en riktig lättviktare om vi jämför med exempelvis Galaxy S III och dess batteri på hela 2 100 milliamperetimmar.

iphone5_diss2

Iphone 5 är bara 7,6 millimeter tjock och väger 112 gram men trots sin – för Apple – rekordtunna profil verkar telefonen bli förhållandevis lättreparerad. Tyvärr kan den tajta integreringen av skärmpanel men även andra mindre komponenter göra det svårare att byta ut individuella komponenter, men förhoppningsvis blir det i alla fall inte dyrare att reparera den senaste generationen av Iphone.

Annons


Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MarquzzmartinjAmiDoncTsukasa-san Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tsukasa-san
Gäst
Tsukasa-san

Jag gillar att skärmen verkar vara lätt att byta ut. Vad jag vet så är Apple ensamma om att ha en sådan lösning. Hoppas fler tillverkare kommer med liknande lösningar i framtiden.

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”Tsukasa-san”]Jag gillar att skärmen verkar vara lätt att byta ut. Vad jag vet så är Apple ensamma om att ha en sådan lösning. Hoppas fler tillverkare kommer med liknande lösningar i framtiden.[/quote]

Finns stor risk att Apple ger sig på det företag som har något som helst liknande lösning.

martinj
Gäst
martinj

[quote name=”AmiDonc”]
Finns stor risk att Apple ger sig på det företag som har något som helst liknande lösning.[/quote]

Hurså? Har du någon information om att Apple har patent på denna lösning eller bara trollade du?

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Tsukasa-san”]Jag gillar att skärmen verkar vara lätt att byta ut. Vad jag vet så är Apple ensamma om att ha en sådan lösning. Hoppas fler tillverkare kommer med liknande lösningar i framtiden.[/quote]

Nästan alla tillverkare har väl ganska lättutbytta skärmar. Sök på Youtube så hittar du många bra videos, oftast handlar det om att lossa ett fåtal skruvar.