Samsung kommer den 4:e september hålla hov på IFA-mässan i Berlin och en av de största produktlanseringarna är nya smartphonebjässen Galaxy Note III. En kraftfull pjäs som enligt färska uppgifter kan bli den första smartphonen med stöd för inspelning av ultrahd-video i 3 840 x 2 160 upplösning.

Ultrahd eller 4K-upplösning har varit hett stoff på teknikmarknaden de senaste åren och från att de första TV-apparaterna presenterades för några år sedan har tekniken börjat hitta ut på marknaden. TV-apparater och för den delen datorskärmar med ultrahd-upplösning är fortfarande exotiska produkter med saftiga prislappar men det är bara en tidsfråga innan formatet hittar ut till en bredare marknad. När detta väl sker gäller det för teknikföretagen att vara redo, något Samsung alltså verkar vara väl medvetna om.

Enligt The Korea Economic Daily ska nämligen världens största smartphonetillverkare satsat på den nya upplösningen i kommande supertelefonen Galaxy Note III. Vi talar inte om en extremt högupplöst skärm i själva telefonen utan snarare en kamera och en processorkrets kapabel att spela in videomaterial med 3 840 x 2 160 pixlars upplösning – något ingen telefon och väldigt få videokameror mäktar med i dagsläget.

4 gånger fler pixlar än 1080p

I dagsläget är det den traditionella hdtv-upplösning 1 920 x 1 080 pixlar som gäller vid videoinspelning på premiumtelefoner. Med tanke på att det är samma upplösning som de flesta premiumtelefoners skärmar och våra TV-apparater blir detta sällan en begränsande faktor. Bildkvaliten påverkas då i större utsträckning av kamerasensor, optik och inte minst mjukvarukompression i telefonen.

ultrahd

Ifall Galaxy Note III får stöd för inspelning av ultrahd-video skulle det utan tvekan vara en fjäder i hatten för Samsung när det kommer till marknadsföring. För konsumenter kommer det krävas extra högupplösta skärmar för att dra nytta av stödet och samtidigt kräver inspelning av ultrahd både mer processorkraft och inte minst lagringsyta, något det trots allt finns begränsat av i en mobil produkt.

Även stöd för 24-bit/192KHz ljuduppspelning

Samsung ska enligt samma källa även baka in stöd för uppspelning av musik vid 24-bit/192KHz, något som pekar på en tydlig satsning mot en mer multimediainriktad smartphone.

Samsung Galaxy Note III väntas få en stor 5,7 tums skärm med 1 920 x 1 080 pixlars upplösning och drivas av antingen Qualcomms Snapdragon 800 processor eller Samsungs egen Exynos 5 Octa krets. Där åtminstone Snapdragon 800 bekräftats som kapabel att spela in video med ultrahd-upplösning.

Onsdagen den 4:e september håller Samsung presskonferens i Berlin och NordicHardware kommer finnas på plats för att bevaka lanseringen av bland annat Galaxy Note III.Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
nILGotTintinfackamatoadolf512 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
gustav II
Medlem
gustav II

detta är helt meningsklöst, okomprimerat video i 2160p tar upp ca 500MB/s i datamängd, eller 30GB per minut film.

192KS/s samplingrate kan* ev vara lönt ifall man har ebn earthworks qtc-50 microfon(för att återge ljud till 70khz) men mobilmicen lär inte ens gå upp till 20khz, det här verkar oseriöst(…)

*jag har inte läst om något blindtest över huvud taget där någon har hört skillnad mellan 96KS/s och 192KS/s under några omständigheter

fackamato
Medlem

[quote name=”adolf512″]detta är helt meningsklöst, okomprimerat video i 2160p tar upp ca 500MB/s i datamängd, eller 30GB per minut film. 192KS/s samplingrate kan* ev vara lönt ifall man har ebn earthworks qtc-50 microfon(för att återge ljud till 70khz) men mobilmicen lär inte ens gå upp till 20khz, det här verkar oseriöst(…) *jag har inte läst om något blindtest över huvud taget där någon har hört skillnad mellan 96KS/s och 192KS/s under några omständigheter[/quote] Ingen lagrar data okomprimerat, sarskilt inte nar det skall spelas upp, jue. Sampling rate paverkar inte frekvensomfanget du kan aterge (savida du inte gar ner till typ… Läs hela »

gustav II
Medlem
gustav II

[quote name=”fackamato”][quote name=”adolf512″]detta är helt meningsklöst, okomprimerat video i 2160p tar upp ca 500MB/s i datamängd, eller 30GB per minut film. 192KS/s samplingrate kan* ev vara lönt ifall man har ebn earthworks qtc-50 microfon(för att återge ljud till 70khz) men mobilmicen lär inte ens gå upp till 20khz, det här verkar oseriöst(…) *jag har inte läst om något blindtest över huvud taget där någon har hört skillnad mellan 96KS/s och 192KS/s under några omständigheter[/quote] Ingen lagrar data okomprimerat, sarskilt inte nar det skall spelas upp, jue. Sampling rate paverkar inte frekvensomfanget du kan aterge (savida du inte gar ner till… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”adolf512″][quote name=”fackamato”][quote name=”adolf512″]detta är helt meningsklöst, okomprimerat video i 2160p tar upp ca 500MB/s i datamängd, eller 30GB per minut film. 192KS/s samplingrate kan* ev vara lönt ifall man har ebn earthworks qtc-50 microfon(för att återge ljud till 70khz) men mobilmicen lär inte ens gå upp till 20khz, det här verkar oseriöst(…) *jag har inte läst om något blindtest över huvud taget där någon har hört skillnad mellan 96KS/s och 192KS/s under några omständigheter[/quote] Ingen lagrar data okomprimerat, sarskilt inte nar det skall spelas upp, jue. Sampling rate paverkar inte frekvensomfanget du kan aterge (savida du inte gar ner… Läs hela »

Tintin
Gäst

Jag skulle hellre se 720p 120fps och 1080p 60fps, då kan det ju vara skoj att göra roliga filmer med kameran. Förstår inte att det är så få actioncams som når upp till dessa krav, kan de trycka in 4k i en liten mobil enhet så borde de kunna fixa snabbare fps i en actioncam.

Medlem
Wargreymon

[quote name=”Tintin”]Jag skulle hellre se 720p 120fps och 1080p 60fps, då kan det ju vara skoj att göra roliga filmer med kameran. Förstår inte att det är så få actioncams som når upp till dessa krav, kan de trycka in 4k i en liten mobil enhet så borde de kunna fixa snabbare fps i en actioncam.[/quote]

LG G2 har 1080p@60fps så om Note 3 får Snapdragon 800 så är det med stor säkerhet att den också kommer ha det.

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Tintin”]Jag skulle hellre se 720p 120fps och 1080p 60fps, då kan det ju vara skoj att göra roliga filmer med kameran. Förstår inte att det är så få actioncams som når upp till dessa krav, kan de trycka in 4k i en liten mobil enhet så borde de kunna fixa snabbare fps i en actioncam.[/quote]

Att kunna få kamera som spelar in 480p i 240fps eller 480fps skulle ju va unajs, visst snyggt med HD i 60fps men att kunna spela in lite slowmotion lockar ju mycket. Bara man kan hålla bruset på en låg nivå.