Samsungs flaggskeppsprocessor för mobila enheter, Exynos 5 Octa, återfinns idag främst i vissa versioner av företagets topptelefon Galaxy S4. Nu framför Samsung att processorn får en uppdatering där närmare dubbel grafikprestanda utlovas.

Den rådande varianten av Samsung Exynos 5 Octa går också under det mer specifika namnert Exynos 5410 och bygger på Big.little-arkitektur, vilket innebär att processorn är utrustad med två uppsättningar om fyra CPU-kärnor, en med högre respektive en med lägre klockfrekvenser.

Den uppdaterade versionen som tillkännagivits heter Exynos 5420 och bygger på samma upplägg men för med sig skillnader främst för grafik och minnesbandbredd. CPU-delen utgörs av fyra Cortex A15-kärnor som körs i upp till 1,8 gigahertz, fyra Cortex A7-kärnor som körs i upp till 1,3 gigahertz, närmast identiskt sin föregångare.

Grafiken har däremot bytts ut helt och hållet. Där Exynos 5410 använde sig av PowerVR SGX544MP3 med tre kärnor är 5420 istället bestyckad med Mali-T628 MP6-grafik med sex kärnor, som enligt Samsung ska leverera 20% mer GPU-beräkningskraft än föregångaren och dubbla prestandan inom rendering av 3D-grafik. Man pekar även ut en ökad potential för GPGPU och att kretsen klarar av att spela upp 1080p-video i 60 bildrutor per sekund och har bättre stöd för högupplösta skärmar.

Minnet har fått en skjuts, och i Exynos 5420 gäller LPDDR3 i två kanaler som arbetar i 933 megahertz, en ökning på omkring 16% från de 800 megahertz som gällde för 5410. Med följer en märkbart ökad bandbredd på 14,9 gigabyte per sekund. Som jämförelse bjöd föregångaren på 12,8 gigabyte per sekund.

Ännu har Samsung inte bekräftat någon enhet som kommer använda sig av den uppdaterade kretsen. Provexemplar skickas dock redan ut till tillverkare och massproduktion är planerad att inledas i augusti i år.

Relaterade nyheter:


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid