QLED och Neo QLED är två skärmtekniker från Samsung. Många TV-intresserade eller den som letar efter en ny TV att införskaffa har säkert hört eller läst dessa termer förut. Vad är då egentligen skillnaden mellan de två? Vi tar och reder ut!

Samsung introducerade sin QLED-teknik år 2017 och år 2021 kom nästa generation som kallas Neo QLED. Dessa namn är mer eller mindre ofrånkomliga när man letar ny TV och kollar in Samsungs utbud. Är det någon faktisk skillnad mellan teknikerna dock?

QLED

Kort och gott kan man se Neo QLED som en vidareutveckling på den äldre tekniken. QLED i sig står för ”Quantum dot LED”. Detta är då traditionell LCD-teknik som länge använts i TV-apparater som Samsung sedan placerar en tunn film med ”kvantprickar” över. Dessa lager består av små partiklar som beroende på storlek skiner i en viss färg.

I dessa TV-apparater använder sig Samsung av antingen kantbelysning eller så kalla dimzoner. Den förstnämnda belysningsmetoden hittas oftast i billigare TV-apparater medans enheter med dimzoner erbjuder en bättre bild och bär därför oftast en något högre prislapp.

Neo QLED

Neo QLED är som tidigare nämnt nästa steg i utvecklingen av QLED-teknologin. Det som särskiljer denna teknik från den äldre är att Samsung här använder sig av mini-LED för belysningen. Dessa LED-lampor är mycket mindre än andra LED-lampor och man kan således få plats mer fler i en och samma TV. Mini-LED tillåter också att Samsung arrangerar lamporna i ännu fler dimzoner.

Detta innebär att man till exempel inte får en lika uppenbar ”Halo”-effekt kring ljusa objekt mot mörka bakgrunder. Ni vet när man ser ljus från objektet i fråga blöda ut till närliggande pixlar.

Båda tekniker erbjuder ett imponerande färgomfång och höga maximala ljusstyrkor. Neo QLED erbjuder dock ett mer modernt belysningssätt och de senaste TV-apparaterna här också fler steg mellan det mörkaste svarta och ljusaste vita. Vilket betyder att det blir svårare att märka av ”steg” i bilder eller scener där en färg går från mörk till ljus över skärmen. Man kan säga att denna teknik minskar gapet mellan traditionella LCD-apparater och OLED-apparater som fortsätter hålla en högre prislapp.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid