Det är mycket som händer på PC-marknaden i år, så sent som förra veckan avslöjade HP sitt intresse att helt dra sig ur PC-marknaden. Samsung ska ha kontaktat notebook-OEM-tillverkare i Taiwan för att kontraktera ut tillverkningen av bärbara. Man ska ha varit i kontakt med Quanta, Compal och Pegatron och vissa tror att det är ett tecken på att Samsung är redo att plocka upp HP:s PC-rörelse.

Samsung är idag en av de stora giganterna inom halvledarindustrin men man är inte en av de större aktörerna på marknaden för persondatorer. Det ska ha varit prat om sedan början av året enligt diverse panel- och skärmtillverkare att HP pratat med Samsung om att sälja sin PC-rörelse till Samsung.

Samsung håller idag sin tillverkning av bärbara datorer internt, där man tillverkar dem i sina egna fabriker i Kina och har tidigare kontaktat flera OEM-tillverkare utan resultat tidigare. Men den här gången bjöd man in Quanta, Compal och Pegatron till sitt högkvarter i Sydkorea för att diskutera outsourcing av sin verksamhet. Källan till Digitimes säger att det är en indikation på att Samsung är redo att expandera sin verksamhet.

SamsungX430

Medan det många gånger är bra att hålla tillverkningen internt är det ändå svårt att konkurrera mot OEM-tillverkarna då deras produktionseffektivitet och kostnadskontroll är oöverträffad globalt. Med de senaste ryktena om att Samsung ska köpa upp HP:s PC-rörelse är det också troligt att Samsung måste förlita sig på OEM-tillverkarna då de saknar den kapacitet som krävs för att tillverka och skeppa ett komplett HP-utbud.

2011 väntas Samsung skeppa totalt 10 miljoner bärbara, medan HP lagt en beställning på 40 miljoner bärbara datorer från flera olika OEM-tillverkare. I den siffran ingår inte HP:s företagsserie som till exempel ProBook och EliteBook som HP tänker behålla. Samsung kommer bli tvungna att förlita sig på OEM-tillverkarna enligt källan, i alla fall de första åren då de skulle behöva skeppa 50 – 60 miljoner bärbara datorer med deras egna och HP:s PC-rörelse inräknat för 2012.

Hurvida det kommer bli ett uppköp eller ej är ännu oklart, men det verkar inte finnas någon annan än Samsung som visat intresse för HP än så länge. OEM-tillverkaren Inventec säger att det är möjligt, att HP idag bara testar marknadens reaktion av deras tillkännagivande och att de kommer göra ett beslut baserat på marknadens återkoppling.

Relaterad nyhet:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid