Samsung har utannonserat sin nya 10-tumsplatta ur Galaxy Tab-serien, och intressant nog är det varken företagets egen Exynos eller någon annan ARM-lösning som står för beräkningskraften, utan istället en Intel Atom Z2560 med tillhörande LTE-modem.

Den första generationens Tab 10.1 använde sig av Nvidias Tegra 3-systemprocessor, som i Tab 2 10.1 byttes ut mot en OMAP 4430 från Texas Instruments. När det sedan började talas om Tab 3 10.1 har både Samsungs egen Exynos eller Qualcomm Snapdragon nämnts som kandidater för systemprocessor. Istället har Samsung valt att använda sig av Intels plattform Clover Trail+.

galaxy_tab3_10.1

Mer specifikt rör det sig om en Atom Z2560 med två kärnor och fyra trådar som körs i 1,6 gigahertz, tillverkad i 32 nanometer. Grafikdelen heter SGX 544MP2 och kör med klockfrekvensen 400 megahertz, och Galaxy Tab 3 10.1 är utrustad med 1 gigabyte internminne. I enheten huserar även den 10,1 tum stora skärmen med upplösningen 1280 x 800 pixlar, 16 eller 32 gigabyte lagring som kan expanderas via SD-kortläsaren, en 5-megapixelkamera på baksidan och en 1,3-megapixelkamera på framsidan.

Intel utmanar med XMM 7160

För trådlösa anslutningar finns Bluetooth 4.0 och Wifi, men Tab 3 10.1 kommer även finnas bestyckad med Intels egna trådlösa modem. En modell kommer finnas med Intels 3G-krets XMM 6262, och en annan kommer ha den nyligen utannonserade LTE-kretsen XMM 7160, som även kommer hitta in i kommande Intel Bay Trail.

Kombinationen av både systemprocessor och LTE-krets från Intel är onekligen intressant, och visar att Intel inte bara förlorar marknadsandelar, utan faktiskt kan ta sig plats i en produktgrupp som är överlag dominerad av ARM-lösningar och modem från exempelvis jättar som Qualcomm.


Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
kacktjarnNiQ3 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Galaxy Tab hade väl Tegra 2 och inte Tegra 3?

Tycker i alla fall att upplösningen på Tab 3 är en besvikelse :/

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Dom får ta och släppa en högupplöst platta nångång nu!
Samsung tillverkar ju en 2560×1600 PLS panel till sin nexus 10, den borde dom använda mer.

Tycker det verkar som alla tillverkarna låter Apple vara ensamma med hög upplösning..

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Galaxy Tab är inte direkt en prestanda-platta så det är väl anledningen till den snålt tilltagna skärmen. Tråkigt värre. Hoppades på mer.