Samsung är en gigant på elektronikmarknaden och ett av företagets senaste projekt är en större satsning på så kallad foundry-verksamhet där man tillverkar halvledare och kretsar åt andra partners. En verksamhet som efter bara några år snart är ifatt marknadsledaren TSMC.

Samsung är en av få tillverkare på hemelektronik och PC-marknaden som har kapacitet att utveckla och tillverka sina egna kisel wafers. Detta gör det lättare för tillverkaren att spetsa sina produkter med egen teknik, där vi bland annat kan nämna Samsung Exynos 4210 systemprocessor samt företagets AMOLED-skärmpaneler som exempel från de senaste åren.

Men utöver sin egen kretstillverkning har Samsung de senaste tre åren även utökat sin kretstillverkning så pass att man även börjat tillverka kretsar för andra företag i större skala. Vilket kan liknas med halvledartillverkare som Globalfoundries och United Microelectronics Corporation (UMC), men inte minst världens största foundry-företag Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Bland de företag som Samsung arbetar med redan idag hittar vi inte minst Apple, där Samsung tillverkar systemprocessorn Apple A5 för iPhone 4S och iPad 2. Trots en minst sagt frostig relation med storkunden Apple väntas Samsung utöka sin kapacitet och foundry-satsning markant under nästa år. Samsung foundry CAPEX (utgifter för nyutveckling och investeringar) väntas ligga på närmare 7 miljarder dollar under 2012, vilket motsvarar 21% av hela företagets CAPEX-budget och är nära nog en fördubbling från de 3,8 miljarder dollar man investerade under 2011.

samsungnandSamsung tillverkar allt från NAND-flashminnen (ovan) till LCD-paneler och processorer.

Detta är siffror som kan jämföras med världens största foundryföretag TSMC som under 2011 lade ett rekordhögt CAPEX på 7,3 miljarder dollar och som ännu inte avslöjat något om nästa års satsning.

Samsung som ska öka sin tillverkningskapacitet med 192% från i år väntar sig kunna tillverka 526 000 8-tums wafers i månaden under slutet av nästa år, vilket kan jämföras med 180 000 wafers i månaden under 2011. Fokus ligger inte helt oväntat på tillverkning av minneschip och LCD-paneler, två områden där Samsung har lång erfarenhet.

Intressant är också att Samsung sägs jobba vidare med den företagsmodell man bland annat byggt upp med Apple. Där Samsung inte bara står för den fysiska kretstillverkningen utan även utvecklar en skräddarsydd krets efter kundens önskemål, något som blivit ett allt mer populärt tillvägagångssätt.

Källa: DigiTimes

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Henrik BerntssonSwedish BerserkKurttRedhawkdlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Låter kul med kretsgjuteri 😀

Imponerande hur hårt Samsung går fram.

this
Medlem
this

Samsung växer så det knakar på typ alla marknader 🙂

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”this”]Samsung växer så det knakar på typ alla marknader :-)[/quote]

Även grävmaskiner?

Redhawk
Medlem
Redhawk

[quote name=”dlq84″][quote name=”this”]Samsung växer så det knakar på typ alla marknader :-)[/quote]

Även grävmaskiner?[/quote]
[quote name=”dlq84″][quote name=”this”]Samsung växer så det knakar på typ alla marknader :-)[/quote]

Även grävmaskiner?[/quote]

Med tanke på att de blev uppköpa av Volvo Construction Equipment för flera år sedan så är nog svaret nej på din fråga…

Svensken
Medlem
Svensken

Imponerande av Samsung! Vi behöver mer konkurrans. Någon som vet vad UMC gör för något? Skulle tex AMD kunna tillverka framtida APU:er där?

Kurtt
Medlem
Kurtt

Fan vad Samsung växer, det kan inte vara bra för konkurrensen i längden. men den som lever får se.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Kurtt”]Fan vad Samsung växer, det kan inte vara bra för konkurrensen i längden. men den som lever får se.[/quote]

Jag välkommnar fler konkurrenter till övriga aktörer samt Intel.

Henrik Berntsson
Admin

intel har onekligen en ohotad position känns det som så lite mer konkurrens hade nog inte skadat när AMD nu verkar ha gett upp ambitionen att haka på Intels nm race