Intels entusiastplattform Waimea Bay med sin  LGA2011 sockel har nu fått ett nytt slutgiltig lanseringsdatum. De senaste ryktena talar om en lansering i november månad, men då med en betydligt nedbantad X79-styrkrets och även oväntade restriktioner för överklockare. Enligt rapporterna ska nämligen BCLK-frekvenserna vara kraftigt begränsade även i Sandy Bridge-E.

Intel har fått stora lovord för sin Sandy Bridge-arkitektur och det med rätta. Men det kanske största problemet med arkitekturen är det synkrona databussar där den numera ökända BCLK-frekvensen (Base clock) styr hastigheten för inte bara processorn utan även bland annat PCI Express och SATA-enheter.

I Sandy Bridge har detta skappat en ytterst begränsad överklockningsmarginal vid ändring av BCLK-frekvens och istället har Intel låst upp flertalet högre multipliers för att överklockare trots allt ska kunna pressa sina processorer ytterligare. Detta är en smidig lösning för svenssonöverklockare, men knappast det optimala för en hängiven entusiast som vill pressa ur de där sista dropparna prestanda.

sandy_bridge_e_oc

Nu verkar det tyvärr som att även den regelrätta entusiastplattformen Waimea Bay kommer att erbjuda endast begränsad BCLK-överklockning. Enligt uppgifter till VR-Zone ska Intel öppnat upp totalt fem olika BCLK-frekvenser för Sandy Bridge-E. Förutom referenshastigheten på 100 MHz ska det finnas låsta lägen för 125 MHz, 166 MHz, 200 MHz samt 250 MHz.

Tillsammans med upplåsta multipliers på urvalda modeller bör detta göra det möjligt för även extrema överklockar att nå riktigt fina frekvenser. Men samtidigt blir betydligt knepigare att optimera sina överklockningar. Om vi applicerar de mellan 5-10% av BCLK-överklockning som går att använda på Sandy Bridge idag ser vi att det fortfarande kommer att finnas betydande gap mellan frekvenslåsen.

Sandy Bridge-E kommer med sina flera BLCK-dividers bli en betydligt friare plattform än mellanklassmotsvarigheten Sandy Bridge, eller för den delen Ivy Bridge som lanseras i första halvan av 2012. Ivy Bridge sägs enligt samma uppgifter få endast ett BLCK-läge ovanför 100 MHz, nämligen 133 MHz.

evga.2011Intels LGA2011 sockel är den största hittills på konsumentmarknaden.

Huruvida den förprogrammerade BLCK-frekvenserna är något Intel planerat från start är oklart. Men då tillverkaren sägs banta sin Intel X79-styrkrets på flera sätt för att nå en lansering i november månad kan mycket väl BLCK-låsen vara en sen påkommen lösning. Bland annat har man slopat stödet för SAS och extra SATA 6,0 Gbps portar, vilket skulle betyda att Intel X79 blir väldigt lik Intel P67 med endast två SATA 6,0 Gbps anslutningar och inget stöd för tidigare ryktade PCI Express 3.0.

Men lanseringen sägs alltså vara planerad till november månad, vilket åtminstone ger oss ett datum att ta sikte på.

Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BirksMean MachineJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Medan man hade hoppats på helt upplåst BCLK-klockning så måste man väl anse att det är bra… Något som dyker upp i mig är ”FSB hål” som man kunde stöta på med Conroe.

Även kul om det med IB stämmer, är ju i alla fall en förbättring mot SB om 133 gäller, då borde man kunna få i alla fall strax över 33% överklockning även på budgetmodellerna.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Själv reagerade jag på min vackra risbild som fick pryda nyheten.

Birks
Medlem
Birks

Tråkigt att de skär ned på funktionerna, nåja jag tröttande på alla dessa spekulationer om release och köpte mig en hederlig SB istället tanken var att gå upp på SB-E när den väl kommer men som de håller på skär så börjar det kännas onödigt blir nog en IB istället.