ST-Ericsson är ett företag skapat i ett samarbete mellan STMicroelectronics och Ericsson för att ta fram trådlösa plattformar för mobila enheter. Företaget har dock varit allt annat än vinstdrivande och nu har STMicroelectronics ledning beslutat sig för att dra sig ur samarbetet.

ST-Ericsson grundades den 3 februari 2009 när STMicroelectronics och Ericsson slutförde sammanslagningen av Ericsson Mobile Platforms och ST-NXP Wireless. De båda bolagen delade på ägandeskapet 50/50 med målsättningen att skapa halvledarindustrins starkaste produktportfölj och plattformar för mobila applikationer. Framgångarna på marknaden och designvinsterna har varit minst sagt begränsade för ST-Ericsson som inte blivit vinstdrivande. Bara under årets tredje kvartal gjorde företaget en förlust på cirka 1,3 miljarder kronor. STMicroelectronics ledning har därför beslutat att helt dra sig ur samarbetet.

U8500_blockdiagramNovathor U8500 används i bland annat Sony Xperia P och Samsung Galaxy S III Mini

I ett pressmeddelande från Ericsson skriver bolaget att de kommer undersöka den bästa strategiska lösningen för ST-Ericsson. Det är fortfarande oklart hur ägandeskapet i företaget kommer att se ut framöver och det är inte heller någonting Ericsson vill spekulera i i dagsläget. Företagets ledning säger sig fortfarande ha ett stort förtroende för ST-Ericssons produkter i dagsläget och i framtiden.

Även om dagens nyhet är ett hårt slag mot ST-Ericsson så ser inte utsikterna helt katastrofala ut. Nokia har gått ut med att de kommer använda sig av företagets Novathor-processorer i framtida Windows Phones. Enligt ST-Ericsson ska styrkorna i deras produktportfölj vara ledande teknik och patent inom trådlös kommunikationsteknik och under nästa år har de flera nya systemprocessorer på gång med inbyggt LTE-stöd.

Mot slutet av året ska deras Nova A9600 göra entré, en systemprocessor med dubbla Cortex-A15-kärnor på 2,5 gigahertz och en grafikdel ur Powervrs serie-6, Rogue.


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Putte-Swedish BerserkMorkuldj christianTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Det är ju en väldigt hårt konkurrensutsatt marknad de verkar på, men kan nog tycka att ST-Microelectronics fegar ur lite väl tidigt. De har ju som sagt ändå en del intressanta produkter på väg. Och Sony använder ju deras SOC i ett flertal mobila enheter.

Åååäääööö
Gäst
Åååäääööö

Kanske blir bättre med endast eriksson och deras starka patentportfölj.
Deras hårdvara är det inget fel på även fast dom saknar quad-core processorer och det inte finns några sådana i planerna för 2013.
Men dom har riktigt bra SOC med 2 kärniga processorer.
Tror det är förtidigt för att gissa vad detta innebär och vilka följder det får.

Tempel
Medlem
Tempel

Problemet med sådana företag är att dom är gamla företag där man har jobbat länge i företaget för att nå en position. Även vid sammanslagningar så är det dom som är mest karriärstyrda som ser det som en chans att klättra som hamnar i beslutande position. Det gör att det blir långdraget innan det blir beslut och sällan rätt beslut om än inte katastrofalt fel. De dom konkurrerar med är företag som inte är så gamla och som har personer som brinner för det dom pysslar med och har lättare att känna av vart det blåser. För att tjäna pengar… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Åååäääööö”]Kanske blir bättre med endast eriksson och deras starka patentportfölj.
Deras hårdvara är det inget fel på även fast dom saknar quad-core processorer och det inte finns några sådana i planerna för 2013.
Men dom har riktigt bra SOC med 2 kärniga processorer.
Tror det är förtidigt för att gissa vad detta innebär och vilka följder det får.[/quote]

Lever du kvar i 2010? Ericson tillverkar inte mobiler längre.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”dj christian”][quote name=”Åååäääööö”]Kanske blir bättre med endast eriksson och deras starka patentportfölj.Deras hårdvara är det inget fel på även fast dom saknar quad-core processorer och det inte finns några sådana i planerna för 2013.Men dom har riktigt bra SOC med 2 kärniga processorer.Tror det är förtidigt för att gissa vad detta innebär och vilka följder det får.[/quote] Lever du kvar i 2010? Ericson tillverkar inte mobiler längre.[/quote] Innan man hoppar på andra så kanske man borde ta reda på hur det egentligen ligger till, eller? ST-Ericsson ägs 50%/50% av STMicroelectronics (NYSE:STM) och Ericsson (NASDAQ:ERIC) och har absolut intenging att… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Tråkigt för ST-Ericsson detta.

Putte-
Gäst
Putte-

[quote name=”dj christian”]

Lever du kvar i 2010? Ericson tillverkar inte mobiler längre.[/quote]
Herregud dra något gammalt över dig och skäms pojk