litiumbatterierBatteritekniken är idag en av de största flaskhalsarna för mobila enheter. Men om vi ska tro forskare från ett amerikanskt universitet kan detta vara ett minne blott. Inom 5 år kan vi få se batterier som laddas på 15 minuter och som håller liv i din telefon under en hel vecka.

Enligt forskare på Northwestern University i USA har man lyckats manipulera materialet i dagens lithium-ion batterier så att dess kapacitet ökat avsevärt. Genom att borra en mängd mikroskopiska hål – 20 till 40 nanometer i diameter –  i de grafenskikt som utgör batteriet har man lyckats optimera laddningshastigheten då detta gör det lättare för lithium jonerna att hitta sina platser när batterier återladdas. Resultatet ska vara en laddningstid på runt 15 minuter för ett vanligt mobilbatteri.

Genom att sedan byta ut kisellager mot motsvarande kiselkluster i batterierna har man lyckats göra plats för fler joner på samma yta, något som skulle ge batteriet nog med kraft för att driva din telefon i över en vecka.

Med så pass lång batteritid räknar forskarna med att det inte krävs mer än 150 laddningar för att hålla din telefon vid liv ett helt år. Problemet är bara att man i dagsläget ser en kraftig effektförlust efter dessa 150 laddningar, batteriet tappar helt enkelt sin kraft väldigt fort när man nått detta antal laddningar. Forskarna hävdar samtidigt att man efter 150 laddningar fortfarande har ett batteri som är upp till 5 gånger så effektivt som dagens vanliga litiumbatterier.

Redan inom fem år hoppas man att tekniken ska kunna hitta ut på butikshyllorna men fram tills dessa ska man kika närmare på katoden, då man hittills mest fokuserat på anoderna i litiumtekniken.

Relaterade artiklar:

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
dlq84Anton KarmehedlangSebbeJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

BIG NEWS – Hoppas att man även kan få bukt med effektförlusten på sikt.

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

Hoppas de lyckas skala upp denna teknik från labbet till industrin! Det är ota det svåraste momentet, att få en tillräckligt billig produkt.

Imlal
Gäst
Imlal

Tror även de som tillverkar el-bilar hurrar för denna nyhet. Inte direkt roligt att ”stå” vid pumpen i 6 timmar för att ta sig vidare.

//Jimmy

Tempel
Medlem
Tempel

Hur går det med kondingar i nanoteknik, det lät mer intressant. Inte samma slitage och ännu snabbare laddning…

Micke
Medlem
Micke

Det här är en fin nyhet och jag vill ogärna vara pessimistisk men vill också påpeka en sak. Att batteriet skulle börja prestera betydligt sämre efter ett år är rena guldet för investerare som ser en marknad där man köper nya (säkert dyra) batterier efter 6-12 månader för att få den prestanda som utannonseras. Vi får hoppas att det inte stannar där utan att utvecklingen satsas även på hållbarheten. Det är bara tragiskt att en sådan här produkt ser mera värdefull ut för producenter än en som håller längre tid. /s

Tintin
Gäst
Tintin

Revolution inom batteritillverkningen är ju en i veckan, men aldrig kommer de ut på marknaden av någon anledning. Så jag har inte höga förhoppningar direkt.

Små förändringar ser man ju visserligen ibland men långt ifrån dubblering i kraft, eller som i detta fallet tio gånger mer kraft, kommer inte att hända inom 5 år. Inte om man ser på trenden som varit.

Men visst är det trevligt att leka med tanken. Det vore underbart att kunna hålla emotorn till båten igång med ett batteri som var en tiondel så stort som det enorma och tunge bilbatteriet som man nu får släpa på.

Jacob Hugosson
Medlem

Håller med TinTin, allt för ofta läser man om liknande tekniker men de blir aldrig någonting som materialiseras. Litium-Ion har väl fortfarande ~30% kapacitet som kan pressas ut innan det tar stopp, jag förväntar mig inte någon revolution först tekniken som används i dag inte kan förbättras längre 🙁

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Anton Karmehed”]Håller med helt shaglord, givetvis funkar det inte med ett batteri som mer eller mindre dör efter ett drygt år. Men det är nog det man ska fokusera på de sista åren av utvecklingen.Kan man fördubbla det åtminstone börjar det likna något, även om det knappast är en teknik för iPhones eller RAZRs som inte har utbytbara batteri. Ganska tragiskt att behöva lämna in den eller kasta telefonen efter något år. :P[/quote] Jämför mobiltelefonen mot en vanlig telefon (om du har en) som sitter i vägguttaget, hur ofta byter du den? Förmodligen 10-25 års mellanrum. Varför? Mobiltelefonen utsätts… Läs hela »

lang
Medlem
lang

Detta har man hört förut.
För flera år sen ny batterteknik snart hos dig typ.
Men inget händer.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Är det bara jag som inte får ihop matematiken?

”batterier som laddas på 15 minuter och som håller liv i din telefon under en hel vecka.”

”Med så pass lång batteritid räknar forskarna med att det inte krävs mer än 150 laddningar för att hålla din telefon vid liv ett helt år.”

Borde väl räcka med 52 laddningar per år.. Och om batteriet har högre kapacitet än ett vanligt batteri efter 3 år så ser jag inte riktigt problematiken.