Handelns Utredningsinstitut (HUI) har i sedvanlig ordning utsett Årets Julklapp i Sverige och under 2010 väntas de flesta svenskar önska sig en surfplatta under granen. Ett både väntat och oväntat val där vi i Sverige än så länge har sparsmakat med surfplattor på marknaden men där HUI flörtar med Apple och deras stundande iPad-lansering.

Handelns Utredningsinstitut har under tjugotre år i rad utsett Årets Julklapp och man arbetar efter tre huvudkriterier när man gör sina överläggningar;

  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Produkten skall representera den tid vi lever i.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Under 2010 menar HUI att den nya surfplattan plockar hem full pott och vi kan bara hålla med om att de två första punkterna är ganska solklara. Men när svenskar lägger i snitt 3 000 kronor per person på julklappar ser vi vissa problem att sälja surfplattor i större kvantiteter som inte sällan kostar över 4 000 till och med 5 000 kronor.

Elektronikhandeln förväntas bli vinnaren i årets julhandel. En snabb teknisk utveckling med ständig leverans av nya intressanta produkter gör att konsumenterna under hela året och i julhandeln bedöms prioritera elektronikhandeln. Under år 2010 har branschen hittills ökat med 9 procent i löpande priser, trots att den är en av detaljhandelns mest konkurrensutsatta.

I Sverige har vi i skrivande stund endast ett fåtal surfplattor på marknaden där de mest omtalade är Samsungs Galaxy Tab som baseras på Google Android och med sin 7-tums skärm även kan användas som mobiltelefon. Prislappen ligger på runt 6 300 kronor inklusive moms.

Bland de billigare surfplattorna hittar vi Archos Internet Tablet som finns i olika storlekar men med priser på mellan 1 400 och 3 300 kronor tappar man 3G-stöd och lite av ”surfmöljligheterna”.

Apple har som bekant inte lanserat sin surfplatta iPad i Sverige ännu. Tillverkaren väntas dock göra detta redan till helgen och detta är något HUI tagit i beaktning. Med miljontals sålda enheter har Apple gjort iPad till årets kanske mest statusfyllda produkt. Vilket många frågat sig hur man lyckats med efter ett något ljummet mottagande vid lanseringen i våras.

− Surfplattan uppfyller alla kriterier för Årets Julklapp. Riktig skjuts på försäljningen får den i och med att Apples iPad släpps. Den har satt trenden. Många tillverkare väntas följa efter och försäljningen explodera. Att surfplattan är ett tecken i tiden råder heller ingen tvekan om, säger Lena Larsson, VD på HUI.

Värt att ta fasta på är att man enligt HUI:s motivering räknar man en surfplatta som en tablet med 3G-stöd då den röda tråden är enhetens mobilitet och ständiga uppkoppling mot internet. Något man kallar den uppkopplade trenden under 2010. Man menar att surfplattan är större och mer användarvänlig en en telefon, men mindre och lättare än en bärbar dator.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Andreas GAnton KarmehedGambit_2K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Kan vara värt att nämna att archos går att koppla till en telefon och få möjlighet till 3G surf därigenom.

Andreas G
Medlem

Undrar det här rimmar egentligen med att analytiker menar att man måste börja sätta lägre gränser för nerladdad data över 3G och tar mer betalt för varje MB?