Mad Catz R.A.T Pro X

Kringutrustningstillverkaren Mad Catz har synnerligen hittat sin egen stil och design och med sitt senaste flaggskepp R.A.T Pro X så slår de på stort; här är det full fokus på framtidssäkerhet med modulär design och lätt vikt. Häng med när vi hårdtestar Mad Catz mest intressanta modell hittills.

Mad Catz R.A.T Pro X
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart ADNS9800
DPI/ CPI 100 – 8200
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Drivrutiner/ programvara R.A.T Pro X Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Mad Catz R.A.T Pro X följer tillverkarens tidigare designspråk och hämtar givetvis sin inspiration från framtiden med futuristiska cyborg-drag. R.A.T Pro X klassar in som en kombattant i storleksklassen small till medium och lämpar sig för samtliga musgrepp tack vare sin modulära design.

mad_catz_prox_4

På R.A.T Pro X kan vi justera i stort sett allt som en användare kan tänka sig vilja ändra, och kikar vi på den vänstra sidan av musen så ser vi en vinge som ger stöd för tummen så den slipper släpa på musmattan, två tumknappar samt en sniper-knapp som normalt är konfigurerad för att sänka DPI-nivån när den hålls nedtryckt.

Fortsätter vi till ovansidan så hittar vi givetvis höger- och vänsterklick där den sistnämnda har försetts med en indikator för vald DPI-nivå. DPI-knappen är placerad centrerad bakom scrollhjulet och utöver det så finner vi även ett handlovsstöd som kan justeras i längd och vinkel. Det medföljer tre olika handlovsplattor i olika material så att man kan testa sig fram till sin favorit.

mad_catz_prox_7

Vi väljer att fokusera lite extra på det som gör denna modulära råttan unik, nämligen scrollhjulet. Det här är marknadens kanske mest avancerade scroll som ger användaren möjlighet att byta mellan tre olika hjul: två i lättmetall varav ett är platt och det andra spetsigare, samt ett gummihjul. Det går även att justera scrollhjulets motstånd med allt ifrån superlätt och utan steg till trögt med tydliga hack. Och som inte det vore nog så är inte bara detta scrollhjulet klickbart utan har även stöd för tilt-funktion. Men det är inte som vilken tilt-funktion som helst, utan R.A.T Pro X kan tilta sitt scrollhjul helt analogt. Det vill säga att funktionen inte är statisk utan du kan tilta lite, mycket eller allt där emellan. Dessutom går det att fälla upp scrollhjulet så det pekar rakt upp vilket är nödvändigt för att kunna skifta hjul men vilket också gör det mycket enklare att nyttja den analoga tilt-funktionen.

mad_catz_prox_3

Snurrar vi lite till på Pro X och tittar på den högra sidan så finns här inga speciella knappar, men sidopanelen är modulär och kan skiftas mellan tre olika som medföljer, vilket öppnar upp för samtliga musgrepp.

Vänder vi Mad Catz flaggskepp på rygg så hittar fler modulära godsaker. Här ser vi att tillverkaren har konstruerat vad som liknar skidor med fyra glidytor, och det medföljer både keramiska glidskidor samt i PFT (teflon) som hålls ordentligt på plats med hjälp av magneter. Den högra vingen bistår även den med en glidyta för ökad stabilitet.
Plockar vi bort glidskidorna så ser vi sensormodulen som även den kan skiftas.

mad_catz_prox_8

Vårt exemplar skeppades med en Pixart ADNS-9800 men kan köpas i olika grundutföranden eller kompletteras genom att endast köpa en ny sensor från Mad Catz. Idag erbjuds de tre vanligaste modellerna, vilket är den ovannämnda samt Pixart PMW3310 och Philips Twin-Eye PLN2037. På sensormodulen ser vi en knapp som låter oss skifta mellan olika profiler och det erbjuds tio minnesplatser för att lagra inställningar.

Väl på rygg så ser vi att den flätade USB-kabeln ansluter till musens vänstra sida och kabeln är grov men ändå tillräckligt mjuk för att kunna forma enkelt kring vår utrustning.

Prestanda och användande

R.A.T Pro X har totalt sju klickbara knappar samt ett scrollhjul med analog tilt-funktion. Samtliga knappar på denna musen har ett försäkrande klickljud och taktil återkoppling dock så skramlar DPI-knappen lite när man skakar på musen.

Scrollhjulet som vi varit inne på innan är det bästa vi testat hittills i svenska musguiden då det erbjuder anpassningsbart motstånd, olika material samt analog tilt-funktion.

mad_catz_prox_6

Glidet hos de keramiska glidskidorna är ruggigt bra och PTFE-skidorna presterar som förväntat. De starka magneterna håller skidorna på plats på ett enkelt sätt utan att riskera att de trillar av under användning.

Vi hittar dock svagheter i den modulära designen. Det är mycket enkelt att byta sidorna och justera scrollhjulet med den medföljande insexnyckeln men handlovsstödet går inte att låsa fast så när vi spelar med musen hände det flertalet gånger att handlovsstödet hoppade in ett steg för att trycket från handflatan blev för tungt. I tillägg kan vi inte förstå varför samtliga skruvar på R.A.T Pro X är av insexmodell förutom den för att justera handlovsstödets lutning. Det känns som en miss som skapar onödig irritation och något som vi faktiskt inte förväntade oss av en mus i absolut högsta prisklass.

mad_catz_prox_2

Vårt exemplar av R.A.T Pro X levererades med en Pixart ADNS 9800 sensor. En VCSEL-sensor som presterar som förväntat i våra prestandatester med endast ett fåtal utsvävningar i avläsningspunkter men med stadig polling rate. Någon ärvd angle snapping eller jitter finns inte heller att tala om då våra streck och kurvor i Paint ser jämna och fina ut (så fina de kan bli) i 8 200 DPI.

Efter vi har speltestat R.A.T Pro X i CS:GO kan vi konstatera att det finns en viss mängd acceleration inbyggd i i ADNS 9800-sensorn. I vårt accelerationstest kan ni se att siktet inte återvänder till exakt samma punkt även om musens färdavstånd är exakt densamma. Det är inga större problem vid lägre hastigheter men så fort vi rör hastigt på musen så gör sig accelerationen påmind.

Mjukvara

Mad Catz R.A.T Pro X använder en dedikerad mjukvara som finns att ladda hem från Mad Catz hemsida.

Designmässigt så är mjukvaran ganska platt och tråkig men den räddas av det enkla upplägget. Här hittar vi i princip alla inställningar som man kan tänkas vilja justera som en användare: knyta knappar till olika kommandon, DPI-nivåer, polling rate, lift off distance och kalibrering av den analoga tilt-funktionen. Dock så saknar vi en underlagskalibrering vilket vi nästan hade väntat oss hos en mus i denna prisklass.

Mjukvaran allokerar cirka 31 megabyte arbetsminne av datorn och får anses som acceptabelt med dagens mått.

Summering

Mad Catz R.A.T Pro X är på många sätt en fantastisk mus för gamers på jakt efter anpassningbar design. Samtliga knappar på Pro X är mycket taktila och byggkvalitén är överlag mycket hög. Mad Catz flaggskepp har för oss introducerat världens kanske bästa scrollhjul som inte bara är anpassningsbart utan också analogt och det är barnsligt enkelt att hitta den inställning som man personligen föredrar mest.

R.A.T Pro X är marknadens hittills mest innovativa gamingmus men den har mycket att leva upp till då den kostar närmare 2 000 kronor. De svagheter vi finner i den modulära designen i kombination med accelerationen hos ADNS 9800-sensorn och småsaker som skramlet från DPI-knappen samt avsaknad av underlagskalibrering i mjukvaran gör det svårt att motivera någon utmärkelse för R.A.T Pro X i Svenska musguiden. Men vi vill ge Mad Catz en eloge för en produkt som i mångt och mycket slår tidigare modulära gamingmöss på fingrarna och samtidigt skjuter startskottet för framtidssäkra möss.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?