Speedlink Decus

Nykomlingen Speedlink har tidigare presenterat en rad gamingprodukter, främst i budgetsegmentet. Bland dem hittar vi Speedlink Decus, en ur prispunkt mycket intressant gamingmus, men frågan är om den kan leva upp till de förväntningarna.

Speedlink Decus
Anslutning Flätad USB-kabel, 1,8 m
Antal knappar 7
Sensor Avago A9500
DPI/CPI 400 – 5 000 DPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 126,5 x 91,5 x 41,5 (85) mm
Vikt 125 g
Drivrutiner/ Mjukvara Decus Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Decus är en gamingmus helt anpassad för högerhänta användare som föredrar handflategrepp med handstorlek medium till large. Musen är helt tillverkad i plast som till stor del täcks av en matt så kallad soft touch-yta vilket bidrar till förbättrat grepp, men valet av material återspeglar också prisnivån.

Speedlink Decus har inte den högsta ryggen bland handflate-möss som vi testat, men om du är en användare som greppar din mus med handflategrepp kommer du med största sannolikhet uppskatta designen hos Decus då hela musen är formskuren för att ge stöd för samtliga fingrar.

speedlink_decus_1

Tittar vi på musens vänstra sida så ser vi att det finns gott om stöd för tummen samt ventilationslinjer som även släpper igenom bakgrundsbelysningen. Strax ovanför tumstödet så finns det tillgång till två tumknappar som placerats strategiskt för att de inte ska aktiveras av misstag.

Kikar vi på Decus ovansida så hittar vi ett bakgrundsbelyst bakstycke med Decus-logotypen, knappar för höger- och vänsterklick, ett gummerat scrollhjul med klickfunktion samt en knapp för skifte av DPI-nivå. Det finns ytterligare en knapp på ovansidan, strax till vänster om vänsterklick. Speedlink kallar den själva för Rapid Fire och den är som standrad inställd på att leverera 125 vänsterklick i sekunden när den är nedtryckt. Mer om detta under sektionen Prestanda och användande.

På den högra sidan så finns inga knappar eller andra speciella funktioner utan här ser vi endast två ordentliga urskålningar som ger stöd för ring- och lillfinger.

speedlink_decus_5 Vänder vi Speedlink-råttan på rygg så ser vi att Decus har fyra relativt stora men ifrågasättande tunna glidytor och att VCSEL-sensorn har placerats snett upp mot vänster. Längst fram i frontens centrum ansluter den flätade USB-kabeln som är ganska grov och inte särskilt lätt att kontrollera.

Prestanda och användande

Speedlink Decus har totalt 7 klickbara knappar med scrolljulet inkluderat och samtliga har ett försäkrande klick med en mellantrög aktiveringspunkt. Tumknapparna och Rapid Fire-knappen känns aningen svampiga och har en längre slaglängd medan resterande knappar har en rappare aktivering. Scrollhjulet har ett tämligen lätt motstånd, bra grepp och tydliga steg.

Den flätade USB-kabeln är tjock och styv och inte särkilt lätt att forma kring vår övriga utrustning så här är en kabelhållare att rekommendera. Glidytorna under Decus gör ett förväntat resultat och vi har inga problem med glid men det är samtidigt inte något som utmärker musen på något sätt.

speedlink_decus_4

Sensorn som Speedlink valt att använda i Decus är VSCEL-sensorn, Avago 9500 som idag får ses som en utdaterad sensor, och vid våra tester med CS:GO så upplever vi närmast mediokra resultat. Det är inte det att Decus inte klarar av snabba förflyttningar utan den känns inte lika responsiv som moderna sensorer gör. Det finns ingen påtaglig acceleration hos sensorn men det finns bättre alternativ för de som vill spela tävlingsinriktade FPS-titlar.

I vårt prestandatest så kontrollerar vi polling rate och avvikelser i avläsningen och vi kan snabbt konstatera att Speedlink inte håller vad de lovar när det gäller polling rate då Decus inte klarar av att leverera utlovade 1 000 hertz (1 ms) detta trots att vi trippelkollat mjukvaran.

Vi har kontaktat Speedlink angående sensorproblemen och inväntar ett nytt testexemplar för korstest. Vi kommer uppdatera artikeln när vi undersökt även det nya exemplaret.

När vi analyserar sensorns avläsningskvalitet så finner vi inga större avvikelser och i  vårt angle snapping- och jittertest så ser vi att det inte finns någon påtaglig förutseelse eller brus.

speedlink_decus_anglesnapping_jitter

Mjukvara

Mjukvaran till Speedlink Decus finns att hämta från tillverkarens hemsida som är ganska förlegad och platt precis som mjukvaran. Här finns mycket jobb kvar att göra för Speedlink både på er hemsida samt i er mjukvara.

speedlink_decus_software_1

Mjukvaran erbjuder de vanligaste inställningarna som exempelvis justering av DPI-nivå, pekarhastighet, sex olika färger för bakgrundsbelysningen och polling rate. Men det finns även möjlighet för att skapa makron i Speedlinks egna makrohanterare.

speedlink_decus_software_2

Mjukvaran skeppas även med ett överraskande bloatware-program kallat Simplicheck, som i vanlig manér ska scanna din dator efter fel och optimera prestandan. Det är i vår mening inte under några omständigheter okej att skicka med sådan mjukvara med en musdrivrutin.

Lyckligtvis allokerar inte musens egen mjukvara upp mer än cirka 14 megabyte arbetsminne vilket gör att vi klassar det som lätt.

Summering

Efter vi har spenderat vår tid med Speedlink Decus så kan vi konstatera att den har ett fördelaktigt pris och på pappret bra specifikationer, men det slutar där. Sensorn är medioker och några knappar känns för svampiga för att ge något direkt kvalitetsintryck. USB-kabeln är på tok för tjock och styv för att på något smidigt sätt kunna forma den kring din utrustning utan att den ska fastna.

Mjukvaran är platt och erbjuder endast de nödvändigaste inställningarna på enkelt sätt men skeppas förpackat med bloat ware.

Om vi ska nämna några bra punkter med Speedlink Decus så får vi ändå ge tillverkaren en eloge för att den ger ett bra stöd vid handflategrepp då alla fem fingrar vilar tryggt samt att scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg.

Våra förväntningar på Decus var att det skulle vara en utmanare i det lägre prissegmentet och ses som en instegsmodell för nya gamers, men med tanke på den mediokra sensorprestandan och bloatware-programmet som följer med drivrutinen kan vi inte rekommendera musen, särskilt inte inom dess prisklass.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?