Speedlink Prime Z-DW

Nykomlingen Speedlink har presenterat en rad gamingprodukter på marknaden. Bland dem hittar vi Speedlink Prime Z-DW, en gamingmus som sticker ut från mängden med två scrollhjul på rad. Vi har hårdtestat Prime Z-DW för att se vad den går för.

Speedlink Prime Z-DW
Anslutning Flätad USB-kabel, 1,8 m
Antal knappar 9
Sensor Pixart PAW 3305
DPI/CPI Upp till 3 200 DPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 120 x 76 x 44 mm
Vikt 105 g
Drivrutiner/ Mjukvara Prime Z-DW Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Prime Z-DW är tillverkad i plast och gummi och har en genomgående matt yta som täcker hela musen. Utformningen lämpar sig bäst för högerhänta användare med handstorlek medium till large som använder någon form av hybrid mellan klo- och handflategrepp.

speedlink_primezdw_1

Kikar vi på ovansidan av Prime Z-DW så ser den kanske vid första anblick ut som vilken mus som helst, men om man tittar två gånger så får man kanske gnugga sig i ögonen då den faktiskt har två scrollhjul på rad efter varandra. Båda hjulen är gummerade men endast det första har en bakgrundsbelysning. Mer om scrollhjulen under Prestanda och användande. Utöver det så bjuder ovansidan på sedvanliga vänster- och högerklick samt knappar för skifte av DPI-nivå.

speedlink_primezdw_3

Tar vi en titt på den vänstra sidan så hittar vi ett matt stöd för tummen samt tre stycken tumknappar varav en är placerad i botten av stödet och två uppe längs med musryggen.

Den högra sidan bjuder inte på några speciella funktioner annat än två ordentliga gropar som ger stöd för ring- och lillfinger, men om vi däremot vänder på Prime Z-DW så ser vi att Speedlink har placerat fyra stycken glidytor i varje hörn av musen samt placerat strax ovanför centrum.

Den flätade USB-kabeln ansluter i mitten av musens front och är mycket tjock och styv vilket gör den otymplig att forma.

Prestanda och användande

Speedlink har lyckats skapa ett bra grepp i Prime Z-DW och det är tack vare den matta ytan på vänstersidan som följer tummens linje. Denna lite speciella råtta har totalt nio klickbara knappar med scrollhjulen inkluderade och samtliga har ett försäkrande klickljud men ingen av dem känns särskilt taktila i sin respons. Scrollhjulen har bra grepp men olika motstånd. Det första är ganska lätt och det andra lite trögare i sin resitens.

speedlink_primezdw_4

Som standard är det sekundära scrollhjulet inställt på att hantera volym, något som vi efter en tids användning tyckte var riktigt smart men det går givetvis att ändra kommando om man känner för det, precis som för övriga knappar på musen.

I vårt speltest utsatte vi Prime Z-DW för en hel del CS:GO och kan konstatera att den har ett bra glidtrots sina tunna glidytor men när det kommer till sensorn så finns en viss mängd acceleration trots att inget sådant är aktiverat. I Prime Z-DW har valt tillverkaren valt att använda en LED-sensor från Pixart vid modellnamn PAW 3305 som också är något känd för just detta. Det är således ingen optimal sensor för FPS-titlar men funkar bra för andra spel eller övrigt bruk.

speedlink_primezdw_5

Givetvis satte vi även Prime Z-DW i testbänken för att analysera den och nedan kan ni se resultaten av våra prestandatester där vi mäter polling rate, avläsningskvalitet, jitter samt angle snapping.  Här kan vi snabbt konstatera att Prime Z-DW lever upp till sin utlovade polling rate och att den har en god avläsningskvalitet. Något märkbart brus eller förutsägelse syns inte heller till.

speedlink_prime_zdw_anglesnapping_jitter

Mer information om hur dessa påverkar din mus kan du läsa om under avsnittet testmetod.

Mjukvara

Mjukvaran till Speedlink Prime Z-DW, som finns att hämta från tillverkarens hemsida, känns tyvärr något förlegad och platt.

speedlink_prime_zdw_software_1

Mjukvaran erbjuder de vanligaste inställningarna som exempelvis att knyta knappar till kommandon, justera DPI-nivå, ställa olika färger för bakbelysningen och ändra uppdateringsfrekvensen. Det finns även möjlighet för att skapa makron i Speedlinks makrohanterare.

speedlink_prime_zdw_software_2

Mjukvaran skeppas även med ett överraskande bloatware-program vid namn Simplicheck, som i vanlig manér ska scanna din dator efter fel och optimera prestandan. Det är i vår mening inte under några omständigheter okej att inkludera sådan mjukvara med en musdrivrutin.

Lyckligtvis allokerar inte mjukvaran upp mer än cirka 15 megabyte arbetsminne vilket gör att vi klassar det som lätt.

Summering

Speedlink Prime Z-DW är en intressant mus, men inget för den som planerar att spela FPS-titlar. Sensorn levererar vad Speedlink utlopvar men den har tyvärr en del inbyggd acceleration vilket försvårar vid FPS-spelande.

Samtliga knappar på Prime Z-DW känns inte särkilt taktila i jämförelse med andra modeller i samma prisklass och USB-kabeln är så pass styv att den är svårt att forma kring övrig utrustning utan att den ska fastna under användning.

De bra egenskaperna hos Prime Z-DW är det sekundära scrollhjulet som vid vardaglig användning faktiskt är mer användbart än vad man kanske tror och att musen har ett bra grepp.

Mjukvaran är i enklaste laget och vi hittar fel på saker så som att fel modellnamn ibland visas och sedan att det skeppas paketerat med bloatware är inte acceptabelt. Det, i kombination med ovan nämnda punkter, drar ner helhetsupplevelsen hos musen vilket gör att den inte når i närheten av någon utmärkelse.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?