Turtle Beach Grip 500

Amerikanska Turtle Beach har varit med i ljudutrustningsbranschen sedan mitten av 80-talet men har på senare år även gett sig in på marknaden med gamingtillbehör där de representerat med headset, tangentbord och gamingmöss. I det här testet tar vi en närmare titt på gamingmusen Grip 500 för att se ifall Turtle Beach kan mäta sig med den tuffa konkurrensen.

Turtle Beach Grip 500
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor Avago ADNS 9800 – Laser
DPI/CPI Upp till 8200
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Drivrutiner/ programvara Grip editor
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Grip 500 är i princip helt symmetrisk, det vill säga ambidextriös, och passar således både höger- och vänsterhänta spelare lika bra. Dock så är tumknapparna på musen placerad på vänster sida vilket är en position som gör musen mer lämpad för högerhänta användare ur ett ergonomiskt perspektiv.

Designen på Grip 500 öppnar upp för både klo- och fingergrepp då den saknar stöd för ring- och lillfinger så bör dedikerade handflategreppare se sig om efter annat alternativ. Storleksmässigt så lämpar sig Grip 500 bäst för användare med handstorlek medium till large då den musen är relativt lång och bred.

turtle_beach_grip_500_3

Grip 500 har totalt 7 knappar varav 3 är som tidigare nämnt placerade på vänster sidan vilket gör att de är lätta att nå med tummen om man är högerhänt och resterande knappar hittar vi på ovansidan i form av musknapp 1 och 2, gummerat scrollhjul och DPI-knapp.

Turtle Beach har ytbehandlat musen med en anti-svett lack som har en len känsla utan att för den skull göra den hal vilket är något som vi inte riktigt varit med om tidigare. När det gäller belysning så har Grip 500 bakgrundsbelyst Turtle Beach-logotyp, scrollhjul och front. Dock är det endast scrollhjulet som vi kan ändra färg på och logotypen samt fronten har ett fast rött sken.

turtle_beach_grip_500_6

Tittar vi under Grip 500 så hittar vi fyra tunna glidytor i teflon, två i fronten, en längst bak och en runt sensorn. Och på tal om sensorn så är den placerad ganska exakt i centrum av musen vilket enligt enligt oss ger den behagligaste känslan. På undersidan ser vi även en hårdvaruknapp för att kunna skifta mellan olika profiler och tittar vi längst fram så ser vi att den gummerade USB-kablen är monterad i centrum av fronten.

Prestanda och användande

När vi speltestar Grip 500 blir vi glatt överraskade: vi har testat flertalet gamingmöss med Avago 9800-sensorn, som är den sensorn som de flesta laseranvändare föredrar. Turtle Beach har dock verkligen lyckats med att bygga en kvalitativ produkt kring sensorn. Alla knappar har en taktil respons och musknapp 1 och 2 använder Omron-brytare som ger dem den där speciella klickkänslan. Grip 500 klarar hastiga rörelser utan problem och vi upplever ingen märkbar acceleration.

Scrollhjulet är ett av de bästa på marknaden med ett behagligt motstånd, tydliga steg, jämn bakgrundsbelysning och bra grepp. De tre tumknapparna har en medellång slaglängd innan de avslutas med ett distinkt klick.

turtle_beach_grip_500_5

När det gäller greppet så känns Grip 500 ganska unik. Den är silkeslen men samtidigt så är den inte för hal, och svettas vi lite om handen så är det nästan som att greppet ökar. Grip 500 har riktigt bra glid och fungerar på alla typer av musmattor fast vi avråder från att använda glas eller mycket ljusa musmattor.

Vid prestandatestet så blir det inga problem, Grip 500 levererar de inställda värdena för polling rate och DPI.

Mjukvara

Programvaran för Grip 500 heter helt enkelt Grip editor och erbjuder de vanligaste inställningarna men här har Turtle Beach lite att jobba på. Programmet ser tråkigt ut och är inte särkilt intuitivt.

turtle_beach_grip_editor

Det finns fem olika profiler att jobba med och det som kan justeras är knapparnas kommando, DPI-nivå, polling rate, lift off distance, hastighet för dubbelklick, belysningsinställningar samt en makrokonfigurator.

turtle_beach_grip_editor_2

Programmet erbjuder vad som är förväntat men lämnar en del att önska när det gäller design och belysningsinställningar. Det är endast möjligt att ändra färg på belysningen på scrollhjulet och effekt på Turtle Beach logotypen. Front belysningen lyser i ett fast rött sken och kan inte justeras.

Summering

Turtle Beach har verkligen lyckats tillverka en lasermus som levererar komfort och prestanda i högsta klass, då den andas kvalitet och det helt enkelt känns bra att greppa den. Grip 500 använder vad som i vårt tycke är en av de bästa lasersensorerna på marknaden och har taktila knappar som ger försäkrande klick. Scrollhjulet är ett av de bästa vi någonsin använt då det har ett jämnt och fint motstånd med tydliga steg och bra grepp.

Det enda som vi kan se som negativt med Grip 500 är den tråkiga programvaran som skulle kunna förbättras samt de begränsade möjligheterna att justera belysningen. Fulla inställningsmöjligheter för belysning är något som kan ses som standard i dag när det gäller gamingmöss i denna prisklassen, om belysningen ska implementeras alls, men för dig som söker en lasermus som håller hög byggkvalitet och prestanda så kan vi varmt rekommendera Turtle Beach Grip 500.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?