Func MS-3

Func är kanske mest kända för sina musmattor men de har sedan ett par år tillbaka gett sig in i datormustillverkningen. MS-3, eller King of ergonomics som Func själva valt att kalla den har lanserats i två revisioner. Den första upplagan tycks ha haft en del bekymmer med scrollhjullet, glappa USB-kablar och sporadiska frånkopplingar. Men nu är den andra revisionen ute på marknaden och vi har fått tag i ett exemplar. Låt oss se hur väl den nya “King of ergonomics” funcar.

Func MS-3
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 10
Sensor Avago ADNS 9500 – Laser
DPI/CPI 90 – 5670 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 126 x 42 x 126 mm
Vikt 127 g
Drivrutiner/ programvara MS-3 Settings Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Inledningsvis kan vi direkt konstatera att om du är en högerhänt palm gripper så kan det här vara supermusen för dig. Med tanke på hur Func har designat musen så ger MS-3 ett totalt stöd för handens alla fingrat och musryggen är tillräckligt hög för att ge ett bra stöd för större händer. Designen påminner mycket om Qpads 5K-serie och storleksmässigt så är den här musen lämplig för handstorlek medium till large.

MS-3 använder Omron-brytare för musknapp 1 och 2 och det märks på de responsiva knapptryckningarna. Scrollhjulet har ett trevligt motstånd och man känner distinkta steg.

övriga knappar har en trögare resistans och kräver lite mer kraft för att tryck ska registreras. Det är en bra egenskap i det här fallet, det minskar risken för så kallade “miss clicks”, att man råkar klicka på dem av misstag.

func_ms3_1

Dock så stöter vi på en del tråkigheter med MS-3. Tumknapp 4 och 5 är båda bedrövliga. De är lösa och glappar och man vet inte riktigt ifall man råkar klicka på dem eller ifall de bara rasslade till lite.

Func MS-3 har en ganska trevlig belysning kring scrollhjulet, Instant-aim-knappen och DPI-indikatorn. Du kan välja bland 16,8 miljoner färger men dock inte på belysningen för DPI-indikatorn, den förblir orange vilket vi retar oss lite på.

USB-kabeln är tillverkad i hårt flätat tyg och är aningen styv. Den går att forma men räkna inte med optimal kabeldragning runt din dator i början, då det verkar ta lite tid innan den mjuknar upp.

Prestanda och användande

MS-3 har tillräckligt hög prestanda för att klara av alla typer av spel galant men det som överraskar oss är hur skön den här musen är som arbetsredskap. Denna musens ergonomiska egenskaper ger ett avslappnat grepp och kan vara ett riktigt bra alternativ för dig som kanske känner sig mör i armen efter en arbetsdag.

MS-3 använder den populära Avago laser sensorn och funkar därför riktigt bra på i princip alla underlag. Musen har även ett bra glid men kom ihåg att ta bort skyddsplasten som sitter på glidytorna.

Func har i MS-3 integrerat ett minne som kan lagra upp till tre profiler med inställningar. Det betyder att du kan med musen till en annan dator och bara plugga in den och köra. Du behöver alltså inte ladda hem programvaran till alla datorer utan inställningarna kan lagras i musen.

Musknapp 1 och 2 använder Omron-brytare för lång livslängd och trevlig respons.

Instant aim-funktionen särskiljer Func MS-3 från vanliga möss. Som standard är Instant aim-knappen inställd på att sänka DPI-nivån när man trycker ner den vilket visade sig vara riktigt användbart i vissa situationer i FPS-spel men även Photoshop. Instant aim-knappen likt andra knappar kan bindas om till valfri funktion om man så önskar.

I våra kontroll- och speltester så presterar MS-3 bra. Polling rate och DPI-nivåer stämmer överens med vad Func utlovar och MS-3 klarar av intensiva förflyttningar. Med acceleration avstängt så upplever vi ingen acceleration. MS-3 känns mer lämpad för RTS och MOBA-spel med tanke på det avslappnade greppet men det är förstås väldigt individuellt och varje person har sitt eget sätt att greppa datormusen.

Mjukvara

Programvaran till MS-3 är Func MS-3 Settings Software. När vi gått igenom programmet så tycker vi att det är ganska användarvänligt och alla de flesta inställningarna kan justeras direkt från första sidan. Vi uppskattar enkla knappar och raka reglage för att justera DPI, Polling rate, scrollhastighet mm.

Func_setting_software

Dock så strulade det en del när vi försökte uppdatera programvaran i MS-3. Av någon anledning så misslyckades den ett antal gånger men efter många ur och återkopplingar av musen så lyckas vi till slut. Som tur är så uppdaterar man kanske inte programvaran i sin datormus varje dag.

Summering

Func MS-3 är musen för dig som gillar större datormöss och som spelar med palm grip.
MS-3 har en avslappnad ergonomisk design som ger stöd för handens alla fingrar och är anpassad för användare med mellanstora till stora händer. Dock så blir vi besvikna på tumknappen som sitter väldigt löst och glappar och att det inte går att justera färg på indikatorn för DPI-nivå.

54
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
JesperJohan PetterssonGascogneJohannesPhilip Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Medlem

Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Medlem
martinot

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som ”hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst
Nicklas Nylén

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

EldVarg
Gäst
EldVarg

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »

Medlem

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

Spfere
Gäst
Spfere

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

TimMy2003
Medlem
TimMy2003

När ska ni testa Roccat mössen?

Martin Anthony Bendsøe
Medlem
Martin Anthony Bendsøe

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst
godis e gott

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

godis e gott
Gäst
godis e gott

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst
Johan_

”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

Phili
Gäst
Phili

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp det ”svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Rogerlito

Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »

philip
Medlem
philip

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Johannes

Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »

Gascogne
Medlem
Gascogne

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst
Jesper

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?