Microsoft Lumia 640 XL: Hårdvara

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_forsta

Microsoft Lumia 640 XL LTE
Skärm 5,7 tum LCD IPS
1 280 x 720 pixlar
258 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926)
2 x Cortex-A7 1,2 GHz
Adreno 305
Internminne 1 GB
Intern lagring 8 GB flash
Minneskort Ja, upp till 128 GB
Kamera – bak Stillbild: 13 MP
Video: 1080p30
Övrigt: Lumia Selfie, Lumia Refocus
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Micro SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.4
Wifi 802.11n
Bluetooth 4.0 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 3 000 mAh
Utbytbart Ja
Operativsystem Windows Phone 8.1 Update 2
Mått 81,5 x 157,9 x 9 mm
Vikt 171 g

Sedan Microsoft köpte smartphonetillverkaren Nokia har företaget haft en minst sagt underlig strategi. I vad som såg ut att vara ett försök att få en så stor marknadsandel som möjligt ignorerade företaget marknadens översta segment och satsade på att tillverka bra men billiga telefoner som kunde säljas i mängd. Företagets strategi resulterade i att flera entusiaster lämnade Windows Phone-plattformen på grund av dess brist på hårdvarunyheter. Det betydde dock också att fler kunder fick möjlighet att köpa bra telefoner för låga priser. Ett exempel på resultatet av Microsofts strategi är Lumia 640 XL LTE. När vi först stötte på modellen på MWC-mässan tidigare i år blev vi snabbt imponerade av telefonens design och låga pris. Nu är det dags för oss att testa den.

Microsoft Lumia 640 XL LTE (kallad Lumia 640 XL från och med nu) är minst sagt XL – den är riktigt stor. Med sin enorma skärm och ganska stora ram är telefonen större än den gigantiska Apple Iphone 6 Plus och ungefär lika stor som Huawei Ascend Mate 7 som har en sex tum skärm. Skärmen på Lumia 640 XL:s framsida mäter 5,7 tum och telefonens längsta sida är längre än 15 centimeter. Den är helt enkelt riktigt gigantisk. Men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Eftersom skärmen är stor är den också trevlig att använda för att titta videos, lätt att skriva på och lätt att surfa med.

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_framsida

Lumia 640 XL är till stor del konstruerad av plast. Detta kan tolkas som något negativt men faktum är att Nokia och Microsoft har utformat många modeller genom åren som erbjudit imponerande byggkvalitet med plast som tillverkningsmaterial. Lumia 640 XL driver vidare föregångarnas tradition och erbjuder en imponerande byggkvalitet både med tanke på telefonens pris men också med tanke på att stora delar av telefonen är utbytbara.

Med undantag för telefonens glastäckta framsida går alla andra sidor av telefonen att plocka bort i ett stycke. Telefonens hela baksida och dess alla sidor går att ta loss för att ge användare åtkomst till modellens utbytbara batteri, microSIM-kortläsare och microSD-kortläsare. Microsoft säljer också skal av olika färger så att användare kan ändra telefonens utseende efter tycke och smak.

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_batteri

Under telefonens plastbaksida finns ett avlångt litiumbatteri med en kapacitet på 3 000 milliamperetimmar. Batteriet är ett av Windows Phone-marknadens största och bör i teorin kunna ta telefonen genom många timmars användning – särskilt eftersom modellens Qualcomm Snapdragon 400-processor är energisnål och effektivt. Den nu relativt gamla och svaga processorn får assistans av en gigabyte arbetsminne, väldigt lite i jämförelse med många Android-telefoner men troligen tillräckligt för Windows Phone 8.

På telefonens baksida finns en 13 megapixelkamera med Zeiss-objektiv som tyvärr saknar optisk bildstabilisering. Kameran kan fånga video i Full HD-upplösning och kan få hjälp av en liten LED-lampa i mörka miljöer. På modellens framsida finns en femmegapixelkamera som också fångar video i Full HD-upplösning men som gör detta utan någon automatisk fokus.

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_kamera

Likt många andra moderna smartphones på marknaden har inte heller Lumia 640 XL särskilt många fysiska knappar. Alla navigeringsknappar är virtuella och visas av på skärmen när de behövs. Telefonens enda riktigt fysiska knappar sitter på dess högra sida. Här finns en på/av-knapp och en kombinerad volym upp/ner-knapp. Knapparna är väl separerade från varandra så det är lätt att vänja sig vid vilken knapp som gör vad. De är också väl höjda från telefonens kropp och är därför lätta att känna och ger gott om haptisk feedback, vilket är ett stort plus i en värld av många dåliga fysiska knappar på smartphones.

När det gäller portar erbjuder Lumia 640 XL egentligen bara två alternativ: microUSB för data och laddning samt en 3,5 mm hörlursport för ljud in och ut. Portarna sitter tyvärr inte på samma sida, vilket kan göra dem lite krångliga att använda samtidigt.

Kort sagt erbjuder Microsoft Lumia 640 XL en imponerande industriell design som kombinerar form och funktion på ett bra sätt, i en telefon som kostar en bråkdel av vad du får betala för många konkurrenter.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0