Motorola Moto G 3: Mjukvara

Hade vi skrivit denna artikeln för fyra år sedan hade vi troligen börjat detta stycket med att skriva: Motorola är kända för att anpassa Android till den grad att de säljer en av marknadens sämsta mjukvaruupplevelse.

Fyra år senare har företaget köpts av Google och sedan av Lenovo. Mycket har hänt sedan dess och företagets syn på mjukvara har förändrats drastiskt. Motorola som stod bakom en av branschens sämst överliggande användargränssnitt för Android erbjuder nu en av marknadens mest hyllade mjukvara. Moto G 3 baseras på Android 5.1.1 och använder samma hyllade anpassningar som Motorola nu blivit kända för.

Telefonens startskärm baseras på Google Nu Översikt, Googles egna Google Nu-fokuserade launcher. Detta betyder att telefonens starskärm och appskärm använder den design som Google har utvecklat specifikt för Android. Användare av Googles Nexus-telefoner kommer därför känna sig som hemma med Moto G 3.

Motorola har lagt till ett flertal appar och funktioner i operativsystemet. För det första har företaget skapat flera funktioner som är aktiva även när telefonens skärm är avstängd. Även när telefonen ligger i viloläge kan användare hugga med telefonen i luften för att aktivera ficklampan. Gesten är lätt att lära sig och fungerar felfritt. Funktionen aktiveras aldrig vid fel tillfälle och sätts alltid igång när den bör. Gesten för telefonens kamera är lite mer komplicerad och fungerar därför inte riktigt lika bra. Tanken är att användare ska hålla telefonen snett ut i luften och rotera sin handled. Då ska kameran aktiveras och göras redo för att ta bilder. Gesten är inte helt lätt att lära sig och fungerar inte alltid helt felfritt, vilket kan resultera i en användare som står och viftar sin telefon i luften utan att det händer något.

En annan anpassning som Motorola inkluderar i sin mjukvara är också aktiv innan telefonen låsts upp. Bara genom att lyfta upp telefonen från ett bord så aktiveras telefonens skärm som visar tiden och de senaste notiserna. Om en notis har kommit in räcker det med ett svep över den för att låsa upp telefonen och visa appen som notisen kom från. Funktionen är genialiskt bra även om vi också hade önskat att skärmen kunde väckas med två knack på skärmen, precis som man kan göra på bland andra Microsofts, LG:s och HTC:s telefoner.

Motorola har varit återhållsamma när det gäller förinstallerade appar i Moto G 3. En av få appar som faktiskt finns tillgänglig på telefonen, utöver Android och Googles appar, kallas Moto. Moto beskrivs som en assistent som kan anpassa telefonens inställningar baserat på tiden på dygnet, telefonens position och mycket mer. Appen är väl utvecklad, funktionell och kan verkligen underlätta vardagen. Liknande appar finns dock tillgängliga i Google Play så det är knappast så att appens funktioner gör Moto G 3 unik på marknaden.

Motorola Moto G 3 erbjuder marknadens bästa mjukvaruupplevelse för en produkt i sin prisklass. Med en relativt ren version av Android 5.1.1 som till och med har flera användbara tillägg är vi till och med beredda att säga att mjukvaran i Moto G 3 är roligare och lättare att använda än exempelvis testvinnaren LG G4:s anpassade Android-mjukvara.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0