Motorola Moto X Play: I praktiken

Kamera

Motorola Moto X Play har en kamera med en 21 megapixelsensor och ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. Specifikationsmässigt betyder det att Motorola Moto X Play och den marginellt dyrare Huawei Honor 7 har nästan exakt samma kameraspecifikationer. Trots det finns det flera stora skillnader mellan de två modellerna. Den största och mest uppenbara skillnaden är att Moto X Play tar mer detaljrika och bättre exponerade bilder i relativt ljusa miljöer, även om det dynamiska omfångat är kraftigt begränsat.

Motorola Moto X Play Recension kamera

Steken vänds helt när det kommer till mörka miljöer. Motorolas mjukvara är dålig på att anpassa sig till mörka miljöer vilket betyder att resultatet ofta blir brusigt och bristande i detaljrikedom när det inte finns tillräckligt mycket ljus i fotomiljön. Det konstiga är att telefonen har ett mörkerläge som visserligen sänker bildens upplösning men som ger ett väldigt mycket bättre resultat. Trots den betydligt lägre upplösning lyckas Moto X Play erbjuda samma detaljrikedom som Honor 7 i mörka miljöer, i Moto X Play krävs dock en manuell inställning för att nå det optimala resultatet. Denna brist på automatisering i det vanliga kameraläget gör att Moto X Play ser betydligt sämre ut än Honor 7 i de sista testbilderna nedan.

 

Motorola Moto X Play Huawei Honor 7
MMXPTest 1 HH7Test 1
MMXPTest 2 HH7Test 2
MMXPTest 3 HH7Test 3

Ljud och bild

Motorola Moto X Play kostar 3 500 kronor i svenska butiker i dag. Det är huvudanledningen till att vi blev så chockade när vi såg telefonens skärm för första gången. Trots sitt låga pris erbjuder nämligen Moto X Play en av branschens absolut bästa smartphoneskärm. Även om skärmens upplösning inte riktigt hänger med marknadens bästa är vi riktigt förvånade över den allmänna bildkvalitén som skärmen kan återge. Bildupplevelsen av skärmen är imponerande – något som bekräftas av våra standardiserade skärmtester. När vi mäter med kolorimeter ser vi snabbt att Moto X Play presterar bäst av alla LCD-skärmar på marknaden, till och med bättre än Samsungs hyllade AMOLED-skärmar och i samma klass som den tidigare ledaren LG G Flex 2. Med det sagt erbjuder exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ en bättre bildupplevelse tack vare djupare svärta och högre upplösning. Motorola Moto X Play är inte heller optimal i ljusa miljöer eftersom dess skärm inte kan bli lika ljus som många konkurrenter.

Motorola Moto X Play Recension hogtalare

Även när det gäller högtalarljud är Motorola Moto X Play en bra konkurrent på marknaden. Många dyrare telefoner som finns på marknaden i dag har svårt att nå samma ljudvolym och kvalitet som Moto X Play. Sony Xperia Z5 Compact är dock ett utmärkt exempel på en telefon som definitivt erbjuder högre kvalitet än Moto X Play, särskilt i mellanregistret. Moto X Play vinner ändå över många konkurrenter när det gäller kvalitet och volym, till stor del eftersom högtalaren sitter på telefonens framsida och därmed skickar ljudet i användarens riktning istället för åt sidan eller bakåt.

Prestanda och batteri

Det är ett Qualcomm Snapdragon 615-chipset som står för kraften i Motorola Moto X Play och Snapdragon 615 är inte riktigt Qualcomms modernaste chipset. Även om det är ett av företagets senaste chipset så körs det i 32 bitar, grafikkretsen är betydligt svagare än många konkurrenter och även om det har totalt åtta processorkärnor är de inte särskilt kraftfulla. I praktiken betyder det att vissa krävande spel inte fungerar riktigt så väl som de gör på många andra telefoner och att vissa appar är lite långsammare än normalt. Skillnaderna mellan Moto X Play och de dyrare konkurrenterna när det gäller vardaglig använding är inte stora men märkbara.

Motorola Moto X Play Recension framsida

En intressant fördel med Snapdragon 615 är att processorn verkar vara mycket energisnål. I kombination med Moto X Play:s stora batteri betyder det att telefonen erbjuder en av Android-marknadens bästa batteritid. Under vår testperiod lyckades vi aldrig sluta dagen med mindre än 20 procent batteri kvar. De allra flesta dagar slutade med ett batteri över 40 procent. Det betyder att Moto X Play kan garantera en heldags användning och att vissa användare kan glömma sin laddare en natt och klara sig genom två hela dagar utan större problem. Ingen annan smartphone som har lanserats i år kan erbjuda en liknande batteritid och skulle något hända finns stöd för Quick Charge 2.0.

Telefonens otroliga batteritid illustreras kanske bäst av resultatet av Nordichardwares batteritest som simulerar normal webbsurf.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0