Skärmtester

Skärmen är centrum för en modern smartphone, så en bra eller dålig skärm kan helt och hållet definiera användarupplevelsen. Det finns dock flera sätt att bemöta en bra skärm, och till exempel behöver starka färger inte alltid innebära korrekta färger – dessutom är ljusstyrkan en viktig faktor för användning utomhus. På den här sidan använder vi en kolorimeter för att granska hur väl skärmarna faktiskt presterar.

brightness_measure

Färgrespons

Vi testar färgresponsen med hjälp av en kolorimeter från Datacolor och kalibreringsmjukvara från Spectracal. Skärmen ”spelar upp” testbilder som kolorimetern sedan kan jämföra med ett idealvärde – därefter får vi ut ett deltaE-värde, vilket är ett mått på hur mycket skärmen skiljer sig från idealfärgen för respektive nyans. DeltaE har ingen enhet, men ett värde på 1 innebär den lägsta skillnaden i nyans som det mänskliga ögat kan uppfatta. Mindre än 1 är alltså ett närmast perfekt resultat, 5 kan ses som mycket bra och 5 till 10 acceptabelt.

Kolorimeterappen vi använder fungerar bara till Android, därför saknas resultat för Iphone och Windows Phone-baserade enheter i nuläget.

deltae maxDen LCD-baserade Sony Z3 Compact och den AMOLED-baserade Huawei Mate S avviker mycket från korrekt färgåterggivning. Med den sistnämnda modellen är detta väl synligt för ett tränat öga. Samsungs telefoner lyckas riktigt bra och LG G Flex 2 tar en överraskande ledning.

deltae avg

Resultaten för snittavvikelse visar en fortsatt ledning för LG G Flex 2 och ett riktigt starkt resultat från LG G4. Sony fortsätter dock att ha problem, även om Xperia Z3+ klarar sig relativt väl.

Ljusstyrka

Från färgresponstestet får vi även ut ett värde för maximal ljusstyrka i candela per kvadratmeter (nits). Notera dock att uppmätt ljusstyrka kan skilja sig mellan exemplar och mellan kolorimetrar. Alla våra ljusmätningar är gjorda med samma kolorimeter för att få konsekventa resultat, men ha i åtanke att siffrorna här nedanför främst är till för att kontrastera skillnaderna mellan skärmarna snarare än att ta fram ett absolutvärde för varje skärm.

Den testmjukvara som vi använder för att testa skärmar finns inte tillgänglig för Windows Phone vilket utesluter dessa telefoner från testet. Iphone 6 har testats genom att visa en helvit bild i helskärm och läsa av den genom ett separat kolorimeterprogram.

luminocity

Samsungs paneler kan blir väldigt ljusstarka om de verkligen behöver men Apples skärmar kan göras nästan lika ljusstarka i alla miljöer. Vi ser tydligt de stora fördelarna med Samsungs nya paneler i relation till äldre AMOLED-paneler som exempelvis används av Huawei Mate S.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0