Den ännu olanserade surfplattan Lenovo LePad K2 med vad som sägs vara en Tegra 3 på 1,6 GHz har prestandatestats av Lenovo själva i GLBenchmark 2.1. Grafikprestandan ligger en bra bit över Tegra 2, men hur står den sig egentligen mot konkurrensen?

Vi väntar fortfarande på de första testresultaten av ASUS Transformer Prime som officiellt är den första enheten med NVIDIA Tegra 3. Men Lenovo är först ut att läcka ut resultat på vad som kan vara en uppföljare av Tegra 3, då den enligt uppgifter ska komma med klockfrekvensen 1,6 GHz (T33) och inte 1,3 GHz (T30) som originalet. Surfplattan Lenovo LePad K2 ska ha testats med en gratisversion av GLBenchmark, något som gjort att resultaten laddades upp på den publika databasen för GLBenchmark. Operativsystemet som användes var inte Ice Cream Sandwich, utan Honeycomb 3.2 som fortfarande är standard bland de större surfplattorna idag.

tegra3.glbenchmarkegypt

I det första testet ser det bra ut om man ser till Android-enheterna, och NVIDIA:s påstående om upp till 3x högre grafikprestanda än Tegra 2 ser ut att stämma. Tegra 3 får 2.6x högre prestanda än föregångarna och tar toppplaceringen bland Android-enheterna. Men Apple och den kraftfulla SGX543MP2 som återfinns i deras Apple A5 fortsätter att ligga på toppen i grafikprestanda.

tegra3.glbenchmarkpro

I Pro-versionen så ligger Tegra 3 fortfarande på toppen, men avstånden från Samsung Exynos 4210 och Mali-400 är markant kortare. Prestandaökningen ligger här på bara 1.93x mot Tegra 2. Apple drar även iväg och säkrar prestandatronen.

NVIDIA:s fokus ser mer ut att ha legat på de fyra (fem) kärnorna, medan grafiken fått ta andra prioritet. Vi hade hoppats på bättre grafik från ett företag som NVIDIA och risken finns att andra aktörer kommer gå om i det avseendet inom en snar framtid. Samsung har sin nya Exynos 4212 på gång som i princip är samma krets som tidigare Exynos 4210, fast den bygger på 32nm istället för 45nm. Exynos kommer med en ökad klockfrekvens till 1,5 GHz för processordelen, medan Mali-400-grafiken får en prestandaökning på 50 procent, troligtvis genom höjd frekvens från 267 till 400 MHz.

Sedan har vi Qualcomm Snapdragon S4 med sin nya Krait-arkitektur, och nya Adreno-grafik som ska bygga på en 28nm-process. Medan vi inte vet vilken prestanda S4 kommer få, så ska deras nya grafikkretsar vara flera gånger kraftfullare än vad de har att erbjuda idag. Men Exynos 4212 förväntas inte dyka upp i någon smartphone först i slutet av första kvartalet nästa år, och Snapdragon S4 någon gång under andra kvartalet.

Även om Tegra 3 ger en fin skjuts i grafikprestanda jämfört med dagens Android-plattformar, så hade vi hoppats på mer speciellt då den inte kan trumfa Apple A5 som faktiskt lanserades så tidigt som i mars 2011. Förutom konkurrensen på Android-marknaden som kommer att anlända de kommande månaderna, har Apple även sin Apple A6 på gång. Vad exakt Apple A6 kommer bestyckad med är ännu oklart förutom att den troligtvis kommer bygga på 28nm, men vi kan räkna med att den blir vassare än Apple A5 – och därmed även NVIDIA Tegra 3. Detta är dock en krets vi troligtvis får se på marknaden tidigast i tredje kvartalet 2012.

Att NVIDIA inte hänger med i grafikprestanda ser vi som rätt allvarligt, på smartphone och surfplattsmarknaden är det ofta viktigare än att ha högst processorprestanda. Just processorprestanda lär dock Tegra 3 ha gott om med sina fyra Cortex-A9 kärnor i 1,4-1,6 GHz. Exakt hur man står sig mot konkurrenterna här återstår att se, men exempelvis har Apple A5 endast två Cortex-A9 kärnor i 1 GHz. Vi hade nog hoppats på lite ytterligare spetsad grafikkraft i Tegra 3, men nu ser vi fram emot att få lägga vantarna på plattformen själva för att utvärdera den närmare, allt från prestanda till energiförbrukning och funktioner.

Relaterade nyheter:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
thisPoontusmitrixJacob HugossonOndjultomte Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

Tegra2 var riktigt skit, Tegra3 verkar inte så mycke bättre … illa Nvidia.

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Tegra 2 var ruskigt mycket före sin tid och är fortfarande en bra krets tycker jag. Vi behöver inte mer grafikprestanda utan vi behöver bättre lägre energiförbrukning där jag hoppas Tegra 3 levererar.

Spela gör man ändå på en dator och det är ju bara där man behöver grafikprestanda i Android.

Anton Karmehed
Admin

Vi uppdaterade artikeln lite i slutet för att klargöra skillnaderna mellan Tegra 3 och Apple A5 sett till CPU och GPU-bestyckning.Jag är osäker på om Nvidia gjort rätt i att premiera CPU-prestanda över GPU-prestanda. Men det ska bli mycket intressant att se hur plattformen presterar som en helhet. Det man egentligen ska ta med sig från denna jämförelsen är vilket imponerande bygge Apple A5 faktiskt är. Apple har med sitt slimmade OS inget behov av mer CPU-kraft, istället kan man fläska på med en riktigt rejäl GPU som även hjälper till i gränssnitt osv. Där har vi ju den stora… Läs hela »

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

[quote name=”Anton Karmehed”]Vi uppdaterade artikeln lite i slutet för att klargöra skillnaderna mellan Tegra 3 och Apple A5 sett till CPU och GPU-bestyckning.Jag är osäker på om Nvidia gjort rätt i att premiera CPU-prestanda över GPU-prestanda. Men det ska bli mycket intressant att se hur plattformen presterar som en helhet. Det man egentligen ska ta med sig från denna jämförelsen är vilket imponerande bygge Apple A5 faktiskt är. Apple har med sitt slimmade OS inget behov av mer CPU-kraft, istället kan man fläska på med en riktigt rejäl GPU som även hjälper till i gränssnitt osv. Där har vi ju… Läs hela »

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

[quote name=”Anton Karmehed”]Vi uppdaterade artikeln lite i slutet för att klargöra skillnaderna mellan Tegra 3 och Apple A5 sett till CPU och GPU-bestyckning.Jag är osäker på om Nvidia gjort rätt i att premiera CPU-prestanda över GPU-prestanda. Men det ska bli mycket intressant att se hur plattformen presterar som en helhet. Det man egentligen ska ta med sig från denna jämförelsen är vilket imponerande bygge Apple A5 faktiskt är. Apple har med sitt slimmade OS inget behov av mer CPU-kraft, istället kan man fläska på med en riktigt rejäl GPU som även hjälper till i gränssnitt osv. Där har vi ju… Läs hela »

mitrix
Medlem
mitrix

Tycker inte man ska dra allt för stora växlar av det här, T3 har ju ändå vad det verkar den snabbaste gpu:n på androidmarknaden, och då den presenterar siffror över 60fps här så är det mer än väl för att driva någonting på en bärbara apparat. Ingen utvecklare kommer ju vara så dum att man släpper ett spel som är mer krävande än den kraftfullaste gpu:n på (android)marknaden klarar av, det skulle ju vara ekonomiskt självmord! Tror nVidias ess i rockärmen är sin tegra zone och sitt goda sammarbete med utvecklare, säga vad man vill om konsoler och Apple, men… Läs hela »

Poontus
Medlem
Poontus

det tråkiga med Tegra 2 är att den är urusel på att spela upp .MKV/X264
inte änns med 50% OC (1.5GHz) spelar den upp .mkv filer tillfredställande 🙁
detta ska ju vara fixat i Tegra 3

men visst, jag hade nog förväntat mig mer av nVidia

this
Medlem
this

Deras fördel är att de kom ut snabbt på marknaden, men när konkurrenterna är färdiga med sina produkter ser det ganska mörkt ut för nVidia. Det lär dock få ihop en hel del kunder eftersom de ändå är före alla andra, däremot lär kretsen vara ganska dyr eftersom den använder komplexa tillverkningsprocesser och 40nm. Hur stora är marginalerna på Tegra 3 på en marknad med redan små marginaler.