Nvidias nya fyrkärniga systemprocessor Tegra 4 ser ut att bli en kraftfull pjäs. Med ARM:s nya Cortex-A15-arkitektur och en nyutvecklad grafikdel ska kretsen användas i allt från surfplattor till smartphones och spelkonsoler. De första produkterna väntas till marknaden under andra kvartalet.

Nvidia har ännu inte avslöjat vilka produkter som blir först ut ur startfållan och Nvidias egna Project Shield som är en av de få produkter som vi vet ska använda en Tegra 4-processor har fortfarande inget fast lanseringsdatum. Enligt uppgifter till Nordichardware kan vi däremot vänta oss de första Tegra 4-enheterna på marknaden under andra kvartalet. Även om det inte gick att fastställa vilket produktsegment som ligger bäst till för första vågen av lanseringar skulle det vara högst troligt att Nvidias partners främst siktar på större och kraftfullare enheter som surfplattor och liknande.

Tegra 4 som utvecklats under namnet Wayne (efter Bruce Wayne, Batman) använder sig av fyra Cortex-A15-kärnor som arbetar i en klockfrekvens på upp till 1,9 gigahertz. Kretsen innehåller även en femte ”kompanjonskärna” baserad på A15-arkitekturen som arbetar i lägre frekvens för att hålla ner energiförbrukningen vid lättare belastning. Grafikdelen i kretsen har 72 kärnor och systemprocessorn ska enligt Nvidia själva vara upp till 6 gånger kraftfullare än Tegra 3.

 

Nvidia menar att man genom effektiv kretsdesign, sin kompanjonskärna samt nya 28 nanometerteknik även kunnat sänka energiförbrukningen jämfört med Tegra 3. Vi skulle däremot tippa att Tegra 4 kan dra en hel del ström vid fullt blås och troligtvis passar bättre i större enheter som surfplattor där batterikapaciteten är högre. Men det rådar ingen tvekan om att Tegra 4 även dyker upp i smartphones framöver.

Om Nvidia hinner finslipa sin mobila spelkonsol Shield eller om någon annan mobil produkt hinner före återstår att se. Men vi hoppas få veta mer om kommande Tegra 4-enheter under Mobile World Congress i slutet på februari månad.


Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulS0urcerr0RAnton KarmehedTempelthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

http://www.anandtech.com/show/6550/more-details-on-nvidias-tegra-4-i500-5th-core-is-a15-28nm-hpm-ue-category-3-lte

Man kan ju undra om denna kommer att dyka upp i nästa version av Nexus 7.

Tempel
Medlem
Tempel

nVidia lever på hypen från sina graffakort och de som är fanbois där. De har mycket att visa på arm-fronten innan dom verkligen är med i matchen.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Bra val av Nvidia att kompanionskärnan oxå låts vara en Cortex A15! Gör det betydligt lättare för programmerarna när dom slipper hålla reda på vilka instruktioner/funktioner som stöds i power saving respektive high performance mode…

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”]Skulle väl vara möjligt men är lite skeptisk med tanke på budgetfokuset Google/asus har med Nexus 7. Tror Tegra 4 blir ”onödigt” dyr i det sammanhanget, men det hade ju varit en fin partner till en ny 1080p-panel. 🙂 Hörde Q2 för Shield på CES också, men kändes ganska flyktigt när man satt och frågade journalister om tips på prissättning :)[/quote] ARM processorer är ingen kostnad att tala om i dessa fall så att det skulle vara kostnadsfråga tror jag inte. Dock ställer även jag mig skeptisk till att Google skulle välja nVidia i detta fallet men utav… Läs hela »