Summering

Toshiba försöker hitta en ny marknad bland billigare PCI-E enheter och man gör det med RC100. Det är en SSD som egentligen är en BGA-SSD (NAND och controller i samma chip), som monterats på ett kretskort som använder M.2 standarden. Toshiba är inte först med att använda den mindre M.2 2242 standarden; men till vår kännedom så är företaget först med att använda sig av PCI-Express i den formfaktorn. Enheten är också den första som vi testat som inte använder något eget DRAM, den använder istället NVMes HMB-standard. HMB använder en liten del av systemets RAM som buffer, över PCI-Express.

Omdöme: Toshiba RC100 240GB

RC100 är en liten, smidig, strömsnål och relativt billig SSD. Vi ställer då frågan, hur är det med prestandan? Dessvärre måste vi efter dagens test konstatera att prestandan är riktigt usel i allt förutom den lättaste typen av belastning samt filkopiering.

Så länge Du håller enheten förhållandevis ren, samt att du använder datorn för att surfa, ordbehandla och liknande, ja – då kommer den att fungera alldeles utmärkt. När du istället börjar fylla upp enheten med data, och kanske gör något lite mer skrivintensivt, då säckar enheten ihop totalt och levererar prestanda som mer liknar ett USB-minne än en SSD. NHSB Workstation gav oss ett av de sämsta resultaten någonsin. Du bör dessutom vara väldigt noggrann med att inte sätta enheten i steady-state, då kommer enheten aldrig att återhämta sig. Vi testade att formatera (TRIM på hela enheten), och sedan väntade vi i fyra timmar, trots det var prestandan urusel. Enligt vårt test var det enda sättet att få tillbaka enheten till normala nivåer igen att göra en secure erase (som för övrigt inte fungerar genom Toshibas egna SSD-verktyg).

Det är tydligt för oss att det finns stora problem med RC100, och vi har kommunicerat en del med Toshiba för att försöka få klarhet i var problemet ligger. Vår gissning är att Toshiba med firmware kan lösa vissa problem genom att göra garbage collection mycket mer aggressiv än vad den är idag. Företaget skulle även behöva lösa problemet med att enheten inte återhämtar sig efter formatering. Vi har skickat våra testresultat till Toshiba, och vi har även skickat tillbaka enheten för att säkerställa att vårt exemplar inte var defekt. De håller med om att våra resultat är låga och att de borde vara bättre. Samtidigt har man poängterat att RC100 inte är någon topp-modell och bör primärt jämföras med snabbare SATA-enheter.

Med allt detta sagt, så verkar det däremot som att problemet inte är lika akut på 480GB-modellen, eftersom att den enheten har betydligt mer NAND att fördela ut belastningen på. Vi skulle påstå att 120GB- och 240GB-modellerna bör undvikas fram till att Toshiba lyckas lösa de problem som enheterna har.

Toshiba RC100

+ Låg strömförbrukning (för en PCIe-enhet)

– Usel prestanda

Lägstapris på prisjakt.se:
Toshiba RC100 240GB: 


Svenska SSD-guiden

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid