Den virtuella peer-to-peer-valutan Bitcoin får ett bakslag när Thailands finansdepartement och riksbank beslutar att göra valutan olaglig i landet. Från och med nu kommer det vara illegalt att handla med valutan inom landet och ta in den från andra länder.

Bitcoin är en virtuell valuta baserad på kryptografi tänkt att existera helt som peer-to-peer-information och utan anknytning till en individuell regering, nation eller bank. Valutan har expanderat explosionsartat sedan sin lansering och används idag flitigt på internet som anonymt betalningsmedel.

Utbredningen har dock inte skett utan bakslag. Tidigare i år skickade delstaten Kalifornien en begäran till Mt Gox som handlar med valutan att upphöra med verksamheten på grund av misstankar om att valutan används för pengatvätt och skattefusk. Mt Gox har även utsatts för DDOS-attacker flera gånger det senaste året.

Nästa bakslag är att Thailand blir det första landet som beslutar att helt förbjuda handel med valutan. Större delen av Bitcoin-handeln i Thailand sker genom det lokala företaget Bitcoin Co Ltd som varit i förhandlingar med Bank of Thailand om att etablera valutan på ett lagligt sätt i landet. Förhandlingarna lyckades dock inte, utan Bitcoin Co Ltd utannonserade nyligen på sin hemsida att valutan numera är olaglig i landed.

All handel med Bitcoins inom landet är förbjuden och det är även förbjudet för medborgare att ta in den från andra länder. Som anledning nämns bland annat att valutan är svår att spåra och kontrollera och att den misstänks användas för illegal internethandel.

Det framgår dock inte hur lagen ska upprätthållas då valutan är närmast omöjlig att spåra. Mer information bör dyka upplöpande på Bitcoin Co Ltds hemsida.

Källa: Bitcoin.co.th via Parity News

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid