Förra året meddelade Microsoft att de planerade årliga större uppdateringar till Windows, och i fallet Windows 8 bär denna kodnamnet Windows Blue. Nu har en tidig version, 9364, av uppdateringen läckt ut på internet och uppvisar bland annat mer flexibel startskärm och bättre flerskärmsstöd.

När Windows 8 lanserades i höstas möttes det med blandad respons, med mycket fokus på gränssnittet Modern UI som tidigare användes i Windows Phone. Implementationen i ett desktop-OS gav många en bitter eftersmak då gränssnittet hade flertalet begränsningar i hur användaren kunde hantera sina applikationer och konfigurera gränssnittet. Några av uppdateringarna som medföljer Windows Blue siktar på att råda bot på detta.

WinBlueCNET
 Källa: Winforum.eu

En av dessa är att användaren kommer ha ökad frihet att konfigurera sina Live Tiles på startskärmen, och många Tiles som tidigare var låsta till storlek kan nu regleras, exempelvis Desktop. Uppdaterat är även möjligheten att köra flera Mordern UI-applikationer sida vid sida. I nuvarande Windows 8 går det att köra två sådana applikationer, och i Windows Blue är siffran utökad till fyra. Även flerskärmsstödet har fått en uppdatering, och det är nu enklare för användare att dela upp sina program över flera skärmar och köra dessa samtidigt. Charms har fått några uppgraderingar, exempelvis en skärmdumpsfunktion under ”Share”-charmen.

IE11
 Källa: Winforum.eu

I Windows Blue finns även Internet Explorer 11, även om det är något mer oklart vilka nyheter som implementerats här. En sådan tycks dock vara möjligheten att synkronisera flikar mellan enheter, liknande de system som finns i Google Chrome och Apple Safari. Mycket fokus verkar också ligga på att ytterligare implementera Microsofts molntjänst Skydrive.

Inget lanseringsdatum finns uttalat, och Microsoft har ännu inte kommenterat varesig Windows Blue eller dess läcka. Troligtvis kommer uppdateringen släppas officiellt senare i år med en publik beta inom de kommande månaderna.

Vilka ändringar ser våra läsare helst i kommande uppdateringar av Microsofts operativsystem?

Källa: The Verge och Paul Thurrott

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Egon99Oldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Har inget problem med windows 8, gillar det skarpt förutom en enda grej: Otroligt begränsad konfiguration av Start-menyn.

Vill se ett nytt inställningsalternativ till Kontrollpanelen där man får styra startmenyns funktion och utseende.

Egon99
Gäst
Egon99

😆 Me lika the Lumia 920!

Egon99
Gäst
Egon99

[quote name=”Oldvikingschool”]Har inget problem med windows 8, gillar det skarpt förutom en enda grej: Otroligt begränsad konfiguration av Start-menyn.

Vill se ett nytt inställningsalternativ till Kontrollpanelen där man får styra startmenyns funktion och utseende.[/quote]

Jo, vissa saker var sämre. Jag vill ha en STOR desktop ikon och jag vill ha dator på skrivbordet/aktivitetstfältet. I övrig går det fan fortare att öppna ett program. Tryck på windowsknappen och på på programmet och kör.