Toshiba är en av de störta minnestillverkarna på marknaden och företaget har minst sagt stora planer för sin flashteknik. Medan hårddisktillverkaren Seagate pratar om kommande mekaniska hårddiskar på 100 terabyte under 2025 menar Toshiba att man kommer att leverera SSD-enheter med 128 terabytes kapacitet redan år 2018 – en närmast galen utveckling.

Samsung presenterade tidigare i somras världens första SSD-enhet med 16 terabyte lagringsutrymme. En bedrift som satte Samsungs enhet på kartan som den mest rymliga av alla lagringsenheter, långt över de största mekaniska hårddiskarna på 10 terabyte.

Värmande laser tar hårddiskar till 100 terabyte inom 10 år

Seagate avslöjar nu att man inom en 10 års period kommer att presentera mekaniska hårddiskar som med hjälp av lagringstekniken HAMR ( ) ska erbjuda lagringskapacitet på 100 terabyte framåt år 2025. Tekniken som med hjälp av värmande laserstrålar ska öka lagringskapaciteten drastiskt mot dagens mekaniska hårddisklösningar kommer att börja dyka upp i prototypprodukter under slutet av nästa år men då med en något mer beskedlig lagringskapacitet på 4 terabyte. Skalningen till 100 terabyte inom de närmaste 10 åren låter desto trevligare, dock är det inte i närheten av den utveckling Toshiba utlovar för SSD-enheter och 3d nandflash.

4-bit QLC flashminne öppar för SSD-enheter på 128TB

Toshiba säger att man redan i år kommer att matcha Samsungs enhet på 16 terabyte och under 2016 lansera enheter med fördubblad lagringskapacitet på 32 terabyte. Toshibas plan är mer uppseendeväckande att fortsätta fördubblingen av datakapacitet fram till minst år 2018. Vilket ska resultera i SSD-enheter med den hissnande kapaciteten av 128 terabyte, 1 000 gånger högre än många av de SSD-enheter som säljs på konsumentmarknaden idag.toshiba-qlc-roadmap-640x0

För att nå dessa mål kommer Toshiba samtidigt behöva vidareutveckla dagens 3d v-nand minnesteknik. Från att idag lagra som mest 3-bit data (TLC) per minnescell kommer Toshiba öka lagringskapaciteten till 4-bit (QLC). Med effektivare tillverkningsteknik och nya lösningar för att stapla minnesceller ovanpå varandra är resultatet en minst sagt imponerande ökning i lagringskapacitet på bara några fåtal år.

Med detta sagt är det ingen lätt uppgift att lagra hela 4-bit data per minnescell och QLC kommer att medföra vissa nackdelar. Likt 3-bit TLC flash sänker livslängden på minnescellerna jämfört med traditionell 2-bit MLC flash kommer 4-bit QLC flash göra slitaget på cellerna ännu tydligare. Vilket också betyder att Toshiba inledningsvis satsar främst på stora prisvärda lagringsenheter för att lagra mycket data men under förhållandevis lätt belastning – exempelvis dedikerade lagringsprodukter som NAS-enheter och molnservrar.

De största konsumentenheterna på SSD-marknaden lagrar idag 2 terabyte data men om utvecklingen håller i sig lär Toshiba vara en av de tillverkare som höjer även denna ribban inom kort.

Källa: Softpedia, Digitaltrends

Läs mer om SSD

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig utveckling i sig men så länge vi inte ser en nedgång i pris/GB känns alla dessa stora diskar ganska meningslösa.

De flesta av oss har inte råd att lägga 4000+ på en 500GB disk så en 10TB+ känns minst sagt avlägset…

Dags att konkurrera med priser nu!