Det råder ett ramaskri inom halvledarindustrin, då TSMC underskattade efterfrågan på deras senaste 28 nanometerteknik. Nu överväger företaget att ändra sin affärsmodell, till att kunna tillgodose enskilda klienters behov.

Qualcomm och Nvidia är två företag som öppet gått ut med att TSMC helt enkelt inte har kapacitet för att tillgodose deras behov med den senaste tekniken. Företagen som är två av TSMC:s viktigaste kunder har därför sökt sig till annat håll för sin tillverkning och Qualcomm ska ha säkrat sin framtida tillgång med totalt fyra olika tillverkarpartners. För Qualcomms del så har kapacitetsbristen påverkat deras försäljning och tillväxt, men även det nästan ett år långa försprång de haft med sina senaste Snapdragon S4-processorer.

I det senaste konferenssamtalet med analytiker berättar Morris Chang, CEO och styrelseordförande på TSMC, att de överväger att bygga fabriker dedikerade för enskilda klienter. Det här är en helt annorlunda modell mot idag, där TSMC tillgodoser behoven hos hundratals olika klienter i samma produktled. Att bygga och tillverka i halvledarfabriker fortsätter att bli exponentiellt dyrare, vilket får allt fler parter att dra sig ur den här typen av verksamhet för att istället börja arbeta med foundrys som TSMC.

TSMC överväger alltså att börja bygga dedikerade fabriker till större aktörer som är intresserade och är redo att bidra med investeringar. Intressant är att Qualcomms CEO, Paul Jacobs, uttryckt att företaget kommer investera pengar hos foundrys om det är vad som krävs för att säkra en leveranskedja. Det här betyder inte att TSMC kommer överge sin nuvarande affärsmodell. Vår kvalificerade gissning är att företaget helt enkelt svarar på efterfrågan från en eller flera av deras nuvarande klienter.

Källa: Xbitlabs


Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Frågan är varför inte tex Apple börjar bygga sina egna fabs.