AMD:s nya A-serie av mikroprocessorer anlände på mellanklassmarknaden i månadsskiftet och förutom den nya arkitekturens grafikkraft var vi även positiva till kretsens relativt låga strömförbrukning. I vår pågående test av instegsmodellen AMD A6-3650 har vi i några enkla handvändningar lyckats sänka strömförbrukningen med hela 25%, utan prestandaförlust.

AMD A6-3650 är en något nedtonad modell av AMD A8-3850 som vi gjorde en rejäl djupdykning på i vår recension av Llano-arkitekturen och den nya Socket FM1-plattformen. Processorn har en något lägre klockfrekvens på 2,6 GHz, men kan fortfarande stoltsera med fyra CPU-kärnor. Även grafikdelen är strypt med ett färre antal Radeon-kärnor (320 mot 400) samt en lägre klockfrekvens.

Men trots detta har kretsen samma specificerade TDP-värde på 100 watt. I vår fullskaliga recension av AMD A6-3650 som väntas stå klar de närmaste dagarna kommer vi att gå djupare in på kretsens prestanda och strömförbrukning, men redan idag tänkte vi bjuda på ett spännande smakprov.

a6.undervolt

Förutom våra överklockningstester och vanliga strömförbrukningstester har vi passat på att testa lite undervoltning med den mellanklassprocessorn. AMD är ganska frikostiga med spänningen till sin nya 32nm-arkitektur och AMD A6-3650 arbetar i en CPU-spänning på 1,4V som standard. I våra tester lyckades vi sänka denna spänning till 1,2V utan att sänka klockfrekvenser eller förlora någon stabilitet. Vi passade även på att dra ner APU VDDP spänningen från 1,1V till 0,95V och drog igång våra vanliga strömförbrukningstester.

undervolt.cinebenchDet finns mycket att ta av när det gäller strömförbrukningen i AMD:s nya 32nm-processorer.

Vi kommer att publicera en närmare genomgång av alla resultat i den fullskaliga artikeln men i vårt rena CPU-test med belastning i Cinebench kunde vi notera en sänkning i strömförbrukningen med över 25%. Detta är alltså systemets förbrukning och betyder att vi kapat 25% av energikostnaderna på ett Llano-system utan att förlora något i prestanda.

Det står utom tvivel att AMD har valt en hög säkerhetsgräns för spänningen i sina nya Llano-kretsar och även om alla exemplar givetvis är olika skulle vi tro att de flesta AMD A-processorer kan undervoltas en hel del utan större bekymmer. Med sin mycket kraftfulla integrerade grafikkrets kan detta göra AMD A-serien än mer intressant för bruksdatorer eller för den delen HTPC-system. Ett micro-ATX moderkort, eller kanske ännu hellre mini-ITX bör sänka förbrukningen ytterligare för ett komplett Llano-system.

Mer information om AMD A6-3650 får ni i dagarna som kommer, tills dessa kan vi rekommendera en titt på recensionen av AMD A8-3850 som är en av de trevligare mellanklassprocessorerna på marknaden idag.

Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SnorchBozarrufsenAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Oj. Det var verkligen inte dåligt må jag säga!
Stänger man av lite gegg på moderkortet också så kan ju detta bli riktigt trevligt 😉

Svensken
Medlem
Svensken

Ruskigt imponerande! Farligt nära Core i3 2120 i strömförbrukning där! 🙂

Och jag antar att Llano fyra fysiska kärnor ger bättre resultat i Cinebench 11.5 än vad Core i3 2120 klarar?

rufsen
Medlem
rufsen

Så jekla fint – väntar med spänning på recensionen nu!

Bozar
Medlem
Bozar

Det här är precis vad man vill läsa verkligen glad blev jag. Blev inte så glad över förbrukningen som standard A8 3850 gav upphov till men fixar den komma ned till i3 nivåer så är den intressant igen.

Snorch
Medlem
Snorch

Detta är såklart bra nyheter, men om det var så förvånande vet jag inte, snarare väntat. Har provat och mätt på så många äldre AMD processorer och runt 25% lägre strömförbrukning går nästan alltid att få till. Sempron, Athlon X2 och Phenom med standardspänning på 1.2V-1.3V eller så fungerar ofta på bara drygt 1V utan att sänka frekvensen.

Det är däremot bra att ni gör en nyhet av det och upplyser folk om hur mycket och hur lätt man kan sänka effektförbrukningen. Det är nog rätt få som ens försökt med det nån gång.