Nästa år ser ut att bli året när skärmar med hög upplösning når konsumenterna. Det har än så länge rapporterats om Ultrabooks med 1080p, iPad 3 med 2 048 x 1 536 och nu står även MacBook Pro på tur med över 5 megapixlar i skärmupplösning.

Datorskärmarna började gå upp sig i upplösning, där 1 920 x 1 200 blev allt vanligare, men sedan kom marknadsföringsfolket på att det skulle vara mycket bättre att sälja Full HD till konsumenterna. Vi har än så länge suttit fast på 1 920 x 1 080, ofta benämnt 1080p på grund av just detta, och i bärbara datorer är det mer populärt att skärmarna ligger på 1 366 x 768 eller 720p.

Nästa år ser det ut som att det ska bli ändring på saken. Förutom de uppgifter som dykt upp om ASUS och Acers Ultrabooks, samt Apple iPad 3 så ska även MacBook Pro få sig ett lyft enligt Digitimes. Dagens MacBooks har upplösningen 1 280 x 720, 1 440 x 900 och 1 680 x 1 050 men vad som komma skall skulle sätta Apple i en klass för sig.

macbookpro

Med en upplösning på 2 880 x 1 800 ligger det över vad vi hittar i dagens stationära skärmar i de dyrare prissegmenten. Medan uppgifterna låter för bra för att vara sanna så är det ingen teknisk omöjlighet, speciellt då nästa generation iPad lägger sig på tunga 2 048 x 1 536. Apple kan även sköta stora delar av skärmtillverkningen då de inlett ett mycket nära samarbete med Sharp.

Fram till dess att vi faktiskt ser en MacBook Pro på marknaden med denna upplösning bör vi ta dessa uppgifter med en stor nypa salt. Men med tanke på hur många år vi suttit med mer eller mindre samma upplösning på både den bärbara och stationära sidan, ser vi det dock inte alls som någonting omöjligt. Speciellt inte när nästa generation smartphones kommer med 720p.

Relaterade nyheter:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
hymerBogeyJacob HugossonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Det är sådana här grejer som gör att Apple höjs i min bok måste jag säga. Man har helt enkelt utrymme för att slänga in dyrare komponenter och ofta satsar man på de delar där det ofta snålas på PC-marknaden. Tror det kommer bli väldigt svårt för bärbara datorer överlag att komma undan med de upplösningar och paneler man har idag när vi ser surfplattor och tom mobiler med ofta bättre bildkvaliter.
Hoppas verkligen att detta stämmer och att PC-marknaden hänger på.

Bogey
Medlem
Bogey

Riktigt coolt med så hög upplösning, 1920 x 1080 börjar bli gammalt nu.

hymer
Medlem
hymer

Jag köpte för någon månad sen en IPS 27 med 2560*1440 bästa skärm köptet någonsin pga den höga upplösningen.