ARM för stationärt bruk idag brukar förknippas med mikrodatorer som Raspberry Pi eller det flertal ”dongel”-baserade som hittat ut på marknaden. Compulab vill istället erbjuda en ordentlig PC-upplevelse med Utilite, en liten stationär dator med ARM och Ubuntu.

Medan de ARM-baserade mikrodatorer som vuxit rejält i popularitet den senaste tiden är oerhört kompetenta för sin storlek så blir många kunder avskräcka av den begränsade prestandan som följer med det kompakta formatet.

Utilite från Compulab levereras istället med ett större chassi för skrivbordsplacering, ungefär i storlek med kompakt HTPC. Man har dock lyckats få plats med en hel del funktionalitet för det lilla formatet, och under huven sitter en Freescale i.MX6-processor med en, två eller fyra Cortex A9-kärnor i upp till 1,2 gigahertz. Datorn har 4 gigabyte DDR3-minne som arbetar i 1 066 megahertz och den interna lagringen sköts av en mSATA-SSD på upp till 512 gigabyte.

Utilite-back-panel Utilite-front-panel

Skärmar kan anslutas med HDMI 1.4 eller DVI-D och övriga anslutningar finns i form av dubbla nätverksportar, microSDXC-kortplats, fyra USB 2.0-portar samt micro USB med möjlighet för USB OTG-adapter, surroundljud genom SPDIF dubbla seriella RS232-portar. Datorn är även utrustad med trådlöst nätverk med 802.11n och Bluetooth 3.0.

Utilite har ett instegspris på 99 dollar men vad den fullt utrustade versionen går på har ännu inte framkommit, och modellen ser ut att kunna bli lovande som kostnadseffektiv hemmaserver. Datorn kommer kunna beställas från tillverkarsidan från och med augusti månad och kommer finnas med antingen Android eller Ubuntu.

Relaterade nyheter:


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
_AnKaN_POE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
POE
Medlem
POE

Är man ute efter en enkel kombinerad Linux-router/server/HTPC låter ju detta som en fullträff. Strömsnål, ljudlös, två nätverksportar, trådlöst och HDMI. Priset är ju relativt lågt dessutom.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Läste om denna igår på Fanlesstech.. underbar maskin! Hoppas på det bästa för dess framtid!