Sony valde att presentera flera nyheter inom både mobilt och kamerasegmentet på IFA 2013 och med deras lösa objektivkameror DSC-QX100 och QX10 sammanförde man även de två produktområdena. Vi kikade närmare på produkten som förvandlar din telefon till en rejäl kompaktkamera.

Objektivkamera kan låta som en felskrivning av kameraobjektiv men så är alltså inte fallet. Sony har nämligen lanserat objektiv som är kameror i sig själva. En kamera utan view finder eller LCD-skärm som istället paras med din smartphone för att förvandla den till en fullfjädrad kompaktkamera.

Sony har valt att bygga sina objektivkameror kring välbeprövade kamerasensorer där toppmodellen CyberShot DSC-QX100 använder samma 20,2 megapixelsensor som hittas i den kritikerrosade kompaktkameran RX100 Mark II. Lillebror CyberShot DSC-QX10 får nöja sig med en 18,2 megapixel sensor men backas upp av en smidigare optik och en rejäl 10 gångers optisk zoom, något du inte hittar i en smartphone hur länge du än söker.

Objektiven paras med din smartphone genom NFC eller den av Sony utvecklade kamerapplikationen som finns tillgänglig för Android och Ios. Med andra ord behöver du inte ens en Sony-telefon för att använda objektiven och när parningen är gjord synkroniseras bilden från objektivet till din telefonskärm med hjälp av Wifi. Du kan sedan fota antingen på telefonens skärm eller med en knapp på objektivet. Objektivet fästs enkelt på telefonen med ett medföljande hybridfäste (telefonen får inte vara bredare än en Galaxy Note II som precis passade) men kan även hållas löst och separat från telefonen för att ta foto i olika vinklar eller trånga platser.

Den korta handpåläggning vi fick under mässan gav oss stora förhoppningar om att få se mer av liknande produkter från Sony. Kontakten mellan objektivkameran och telefonen var inte felfri vilket kan bero på de kraftiga trådlösa störningar som finns på en mässa men det går inte att utesluta viss optimeringsmån även i bättre miljö. De snabba fototester vi gjorde såg lovande ut och med en betydligt rejälare optik bör Sonys nya objektivkameror slå de flesta smartphones på fingrarna med råga. Prislapparna för de två objektivkamerorna ligger på 2 000 kronor för instegsmodellen DSC-QX10 och motsvarande 4 000 kronor för toppmodellen DSC-QX100.


Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ctrlMev Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mev
Medlem
Mev

Det finns kanske redan men borde inte samma teknik, använda mobilen som sökare, fungera väldigt bra med GoPro kamerorna?

Det verkar ju dessutom miljövänligt att använda färre delar.

ctrl
Gäst
ctrl

Vet att jag sett funktionen på en actioncam, men minns inte om det var GoPro eller Contour som hade det. Men det var en av de dyrare modellerna. Sedan om funktionen var lika avancerad som till denna linskamera låter jag vara osagt.