Microsoft levererade den ena stora nyheten efter den andra under onsdagskvällens presskonferens och den första bomben var att Windows 10 blir en helt gratis uppgradering för de användare av Windows 7 eller senare. Den fria uppgraderingen har en tidsbegränsning på 1 år men när du väl når Windows 10 blir alla kommande uppdateringar gratis.

Windows 10 blir brytpunkten för Microsofts ikoniska operativsystem Windows. Inte bara det faktum att Microsoft nu bakar in alla sina plattformar under samma grundplåt där universala appar kommer att fungera över olika enheter med samma funktionalitet och design utan kanske ännu viktigare hur Windows distribueras och uppdateras.

Första steget tar Microsoft vid själva lanseringen av Windows 10. Under sitt första år kommer Windows 10 att bli en helt gratis uppgradering för alla Windows-användare sedan Windows 7. Kriterierna som ska uppfyllas för att du ska få ta del av en gratis uppgradering till Windows 10 är följande;

  • Det krävs en äkta Windows-licens av Windows 7, Windows 8.1 eller Windows Phone 8.1 för att uppgradera
  • Gör din uppgradering inom 1 år från att Windows 10 lanseras

Microsoft öppnar med andra ord dörrarna på vid gavel för dagens Windows-användare att flytta över till Windows 10. Vad som kan ses som en kortsiktig förlust med tanke på att nya Windows-version tidigare ofta varit en ganska påkostad investering är ett väl medvetet val i Microsofts långsiktiga satsning på Windows.

Microsoft vill få ut Windows i så många produkter som bara möjligt och för varje ny Windows-produkt med samma kärna stärker Microsoft sitt ekosystem. Redan idag pratar vi då om datorer, surfplattor och smartphones. Inom en snar framtid även holografiska AR-glasögon och gud vet vad.

Windows blir en gratistjänst efter Windows 10

Det sista och cementerande beskedet i Microsofts framtidsplaner för ett bredare användande av Windows är att operativsystemet förvandlas från ett stötvis uppdaterad operativsystem till en löpande tjänst. För konsumenter betyder det att man efter uppgraderingen till Windows 10 aldrig behöver oroa sig för extrakostnader för operativsystemsuppgraderingar. Återigen ett arv från den mobila marknaden där plattformens uppdateringar aldrig innebär en merkostnad, vare sig det handlar om Android, Ios eller Windows Phone.

 

Microsoft drar däremot det hela ett steg längre och hävdar att dina produkter kommer hållas uppdaterad genom hela dess livslängd och att det alltid bara kommer vara En aktuell version av Windows. Smidigt för användare och inte minst härliga nyheter för tredjepartsutvecklare.

”This is more than a one-time upgrade: once a Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it current for the supported lifetime of the device – at no cost. With Windows 10, the experience will evolve and get even better over time. We’ll deliver new features when they’re ready, not waiting for the next major release. We think of Windows as a Service – in fact, one could reasonably think of Windows in the next couple of years as one of the largest Internet services on the planet.”

Microsoft meddelade under gårdagens presskonferens att man vill göra Windows till en tjänst som användare inte bara behöver använda utan faktiskt vill använda. Företagets vd Satya Nadella uttryckte det som  ”Vi vill att användare älskar Windows varje dag”, hur det blir med den saken låter vi vara osagt men vi älskar redan tanken på Windows som en gratistjänst.

Frågor och svar:

Fråga: Behöver jag betala för Windows 10 eller framtida uppdateringar efter första året?

Svar: Nej, så länge du uppgraderat till Windows 10 inom det första året är framtida uppdateringar utan kostnad – för all framtid.

Fråga: Kan jag ladda ner Windows 10 gratis till en ny dator jag bygger utan tidigare licens?

Svar: Nej troligtvis inte, när du köper en dator eller enhet med Windows kommer du alltid få gratis uppdateringar men bygger du en ny dator måste du köpa en Windows licens för detta system.

Fråga: Vad krävs för att jag ska få gratis Windows-uppdateringar framöver?

Svar: En giltig licens av Windows 7, Windows 8.1 eller Windows Phone 8.1 för Varje Windows produkt du använder som du uppgraderar till Windows 10 inom 1 år efter att Windows 10 lanserats.

Läs mer om Microsofts nyheter i vår liverapportering från onsdagskvällen.

Relaterade artiklar:

Annons

21
Leave a Reply

Please Login to comment
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
SaimonLasse ErikssonMartin343566wipe0utDavidtheDoom Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kossa
Gäst
Kossa

Frågan är vilka äkta windows 7 som avses, OEM? MSDN licens? osv.

Jimmi Frost
Gäst
Jimmi Frost

[quote name=”Kossa”]Frågan är vilka äkta windows 7 som avses, OEM? MSDN licens? osv.[/quote]

Äkta Windows 7 är jo en OEM eller Retail, ikke MSDN..

Johan
Medlem
Johan

Finns bara ett hinder nu för att detta skall bli en succé och det är om dom tar hutlöst betalt om man inte har en licens för 7 eller 8.1
MS hutlösa priser på tidigare OS har varit största anledningen till att det utvecklats sätt att kringgå aktivering och använda det som pirat.

Kossa
Gäst
Kossa

@Jimmi: Vad baserar du det på?

Thom Lundqvist
Medlem
Thom Lundqvist

Kommer det vara en helt gratis uppgradering för win 8/7 andvändare eller kommer det vara gratis i ett år och sen måste man köpa den?

eson57
Gäst
eson57

Nu har ni förmodligen gjort en glädjetolkning av vad som egentligen sagts.
Jag citerar… ”we will continue to keep it current for the supported lifetime of the device”… alltså, det är gratis uppdateringar så länge ENHETEN stöds.
Jag kan lätt se framför mig, hur ”enhetsstödet” i fortsättningen kommer att kopplas till diverse tillverkargarantier, eller dylikt. Skall vi gissa på 3 år, inledningsvis? Naturligtvis krympande över tid då, på vinstmaximerares sedvanliga vis.

flopper
Medlem
flopper

Tycker det är oroväckande att ni skriver ”äkta” windows, finns det oäkta versioner som säljs?

eson57
Gäst
eson57

[quote name=”Anton Karmehed”]Nja glädjekalkyl skulle jag knappast kalla det…[/quote] Jag tror inte du förstod riktigt hur jag menar. Hårdvarustöd handlar i princip endast om drivrutiner, Jag kan utan vidare köra Windows 1.0 på min knappt 1 år gamla arbetsrigg, förutsatt att jag orkar skriva egna drivrutiner för Windows 1.0, eftersom ingen annan kommer att göra det åt mig.På samma sätt kommer du förmodligen inte att kunna uppgradera din 2-3 år gamla Windows 10-platta, till ”Windows 11” när det blir aktuellt. Just för att ingen skriver drivrutiner anpassade för Windows 11. Som exempel kan nämnas att bland andra, HP redan har… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fan och jag som var beredd att betala för Win10 denna gång då det kändes värt det.Jag skulle gärna se MS satsa mer på optimering och nedbantning av Windows snarare än nya features. Om det är sant att Spartan ska programmeras på ett skickligare sätt så får jag väl se det som ett steg i rätt riktning iaf. DX12 verkar på flera sätt innebära den slutgiltiga evolutionen av bla Direct3D (även om det ironiskt nog ungefär innebär att direktprogrammera HW som man gjorde back in the days), så i fortsättningen kanske alla grafikkort i teorin kommer ha en fullständig featureset,… Läs hela »

Medlem
Json_81

Jag har 5 nycklar för Win7/8, måste man verkligen ha dem installerade eller kan man regga nycklarna för uppgradering?
Får väl fixa lite VM’s i värsta fall.

bennyvb
Gäst
bennyvb

Varför inte uppdatering från win8? Många sitter på win8 som inte går att uppdatera till 8.1. Får inte dessa win10?

villian
Gäst
villian

Vad jag undrar är vilken version av win10 man får. Om det blir tex win 7 pro > win 10 pro osv så man inte byter ifrån sig en win 7 ultimate mot en win 10 home typ.

DavidtheDoom
Gäst
DavidtheDoom

[quote name=”bennyvb”]Varför inte uppdatering från win8? Många sitter på win8 som inte går att uppdatera till 8.1. Får inte dessa win10?[/quote]
Win8.1 är en gratis uppdatering till win 8. Alla win 8 går att uppgradera till win 8.1 genom store &windows update.

wipe0ut
Gäst
wipe0ut

kommer denna uppgradering att ta bort alla prog o spel o dyligt som man redan har på sin dator eller blir det som en ”uppdatering” av windows?

Martin343566
Gäst
Martin343566

Hur fungerar uppgraderingen av licensen? Säg att jag uppgraderar Win 8.1 till Win 10. Har då licensnyckeln i sig uppgraderats, så att man kan använda licensnyckeln med installations-media skapat med Microsofts officiella mjukvara för sådant. (Har använt det för att skapa Win 8.1 usb-installations-media, fungerar galant).

Det är sådant jag skulle vilja veta, för det liknar ju precis ingenting att behöva installera Win 8.1 och sedan uppdatera det till Win 10 varje gång man vill ominstallera datorn.

Lasse Eriksson
Gäst
Lasse Eriksson

Hur blir det om jag nu uppgraderar datorn till win10 och av en och annan anledning måste göra en ominstallation om ett år…måste jag då betala för uppgraderingen då?

Saimon
Gäst
Saimon

[quote name=”Mcdass”]Kommer det vara en helt gratis uppgradering för win 8/7 andvändare eller kommer det vara gratis i ett år och sen måste man köpa den?[/quote]

Det kommer nog vara grattis för hela framtiden. Om du läser frågor och svar. Då kommer du hitta din fråga