Microsofts officiella stöd för Windows 7 tog slut 14 januari 2020. Med detta skulle det gamla operativsystemet inte längre motta några ytterligare uppdateringar. Dock har Microsoft ändrat sig en smula och en ny uppdatering är på ingång.

När Microsoft avslutade det officiella stödet för Windows 7 den 14 januari 2020 skickades en sista säkerhetsuppdatering ut till den som fortfarande använder operativsystemet. Det verkar dock som att denna uppdatering fått ett visst problem att uppstå hos vissa användare. Något som nu fått Microsoft att än en gång återvända till år 2009 och utveckla en (sista?) uppdatering till det officiellt döda operativsystemet.

Problemet i fråga som användare börjat rapportera är en bugg där den senaste uppdateringen resulterar i försvunna skrivbordsbakgrunder. Däremot verkar det som att det endast påverkar användare som anpassat sin bakgrundsbild till bildskärmens upplösning genom alternativet ”Dra ut” (eng. ”Stretch”).

Det tog inte lång tid förrän Microsoft svarade på klagomålen, dock endast i form av råd om hur man kan ta sig runt problemet. Kort och gott rekommenderades det att tidigare nämnda alternativ för anpassning av bakgrundsbilder inte skulle användas. Nu har det dock bekräftats att utvecklaren förbereder en uppdatering för samtliga Windows 7 och Windows Server 2008 R2 SP1-användare för att åtgärda felet. Det inkluderar även användare som inte valt att betala pengar för den förlängda säkerhetsplanen.

Att Microsoft lägger tid och resurser på att lösa vad som kan kännas som ett icke-problem hos ett operativsystem som officiellt inte har något säkerhetsstöd är inte jätteförvånande. I alla fall inte när det kommer till just Windows 7. Operativsystemet från 2009 har fortfarande förvånansvärt många aktiva användare. I september 2019 fanns det fortfarande 1,3 miljoner datorer i Sverige som nyttjade Windows 7.

Huruvida detta är en fingervisning mot att Microsoft kan komma att lansera ytterligare uppdateringar i framtiden om nya säkerhetshål i operativsystemet skulle upptäckas är dock något som är öppet för spekulation.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid