Microsofts fullfjädrade x86-surfplatta Surface Pro kommer med imponerande prestandakomponenter för att vara en surfplatta. Även en fullversion av Windows 8 Pro trycks in i plattan, vilket visat sig orsaka vissa problem. Operativsystemet slukar 41 gigabyte av lagringsutrymmet.

De flesta surfplattor är från grunden utvecklade med lättviktiga och till stor del relativt funktionsfattiga operativsystem som grund. Det begränsar till viss del plattornas funktionalitet men ger oftast en responsiv användarupplevelse som är lättdrivet även på enklare kretsar.

Med Surface Pro har Microsoft satsat på kraftfulla komponenter i form av Intels Core i-processorer och mer traditionella PC-komponenter där även en fullversion av Windows 8 Pro finns med på specifikationslistan. Ett betydligt mer produktivt operativsystem än de vi ser i traditionella surfplattor men som också kräver betydligt mer utrymme.

Nu säger rapporter att Windows 8 kräver hela 41 gigabyte lagringsutrymme, vilket betyder att 64 procent av lagringsytan på instegsmodellen med 64 gigabyte SSD-enhet försvinner direkt från butikshyllan. Det lämnar 23 gigabyte ledigt utrymme för användaren vilket ökas till 83 gigabyte på toppmodellen med 128 gigabytes SSD-enhet.

Att kontinuerliga uppdateringar av operativsystemet kommer att stjäla ytterligare utrymme är också ett orosmoment. De flesta med Windows-datorer vet hur operativsystemet på ganska kort tid växer i storlek utan till synes egna programinstallationer, något som potentiellt kan bli ett stort problem i Surface Pro där lagringsutrymmet är mer begränsat.

Enligt uppgifter kan man frigöra en viss del av utrymmet på surfplattan genom att flytta återställningspartionen till ett USB-minne, men exakt hur mycket extra utrymme detta ger är oklart. Surface Pro börjar säljas i USA den 9 februari med ett pris som börjar på 899 dollar för 64 gigabyte modellen. Vad det verkar kommer inte Surface Pro att dyka upp på svenska marknaden inom den närmsta framtiden, men problemet med det lagringsslukande operativsystemet lär inte vara unikt för Microsofts surfplattor.


15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Andreas GthistriDaven0pax Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Och om man räknar bort de 20% som man bör ha ledigt på en disk för att den ska prestera maximalt så är det ungefär 10GB kvar.

Medlem
Json_81

Har de lagt in så mycket bloat eller är det swap/hibernate och återställning som käkar plats tro?
En windows-installation brukar ju snarare ligga runt 20GB.

Micke Nilsson
Gäst
Micke Nilsson

Måste det vara så dj–la stort?
Jag kommer ihåg min fina Compaq med Pentium 60Mhz, 510MB hårddisk 16MB RAM och körde WindowsNT 3.5. Och det var så löjligt snabbt.
Nu har vi 55x högre klocka, 1024x mer RAM, 2048x mer Grafik minne, 500x mer transistorer i CPUn och 500x mer hårddisk. och det känns inte lika rappt.
Min Compaq startar ännu.
Visst gör datorn mer saker samtidigt och det är lite snyggare, men lite perspektiv ger det trots allt.

Jag är gammal som gatan 😆

Medlem
WIRN

[quote name=”Marquzz”]Och om man räknar bort de 20% som man bör ha ledigt på en disk för att den ska prestera maximalt så är det ungefär 10GB kvar.[/quote]
Gäller det även SSD?

Micke Nilsson
Gäst
Micke Nilsson

[quote name=”WIRN”][quote name=”Marquzz”]Och om man räknar bort de 20% som man bör ha ledigt på en disk för att den ska prestera maximalt så är det ungefär 10GB kvar.[/quote]
Gäller det även SSD?[/quote]

Ja det gör det!
Men TRIM är viktigare.

Santa-san
Medlem
Santa-san

Oj 😮 Kan det stämma. Låter inte bra isåfall

this
Medlem
this

En dealbreaker för mig, känns verkligen inte genomtänkt. Det är ju trots allt fortfarande en surfplatta.. I så fall borde man slängt in en 256GB SSD.

n0pax
Medlem
n0pax

[quote name=”Micke Nilsson”]Måste det vara så dj–la stort?Jag kommer ihåg min fina Compaq med Pentium 60Mhz, 510MB hårddisk 16MB RAM och körde WindowsNT 3.5. Och det var så löjligt snabbt.Nu har vi 55x högre klocka, 1024x mer RAM, 2048x mer Grafik minne, 500x mer transistorer i CPUn och 500x mer hårddisk. och det känns inte lika rappt.Min Compaq startar ännu.Visst gör datorn mer saker samtidigt och det är lite snyggare, men lite perspektiv ger det trots allt. Jag är gammal som gatan :lol:[/quote] Vi har ju pratat om detta förut. Uppge alltid att du är 20 år, dock med väldigt… Läs hela »

triDave
Gäst

Har just uppdaterat till win8, tack vare NHW påminnelse, hela min 120gb SSD var fylld med windows. Kul att ha slut med space när jag endast hade program på 10gb förutom windows… Smart av dem att ha kvar windows.old på 55gb….

this
Medlem
this

[quote name=”triDave”]Har just uppdaterat till win8, tack vare NHW påminnelse, hela min 120gb SSD var fylld med windows. Kul att ha slut med space när jag endast hade program på 10gb förutom windows… Smart av dem att ha kvar windows.old på 55gb….[/quote]
Windows.old går ju dock att ta bort. Brukar gå med lite tricks om det är nån låsning någonstans

triDave
Gäst

[quote name=”this”][quote name=”triDave”]Har just uppdaterat till win8, tack vare NHW påminnelse, hela min 120gb SSD var fylld med windows. Kul att ha slut med space när jag endast hade program på 10gb förutom windows… Smart av dem att ha kvar windows.old på 55gb….[/quote]Windows.old går ju dock att ta bort. Brukar gå med lite tricks om det är nån låsning någonstans[/quote] Absolut det var jätteenkelt! Tack ändå för info. Jag vart mest lite sur över att jag inte blev upplyst om det, utan istället fick jag bara en varning om att hårddisken var full, borde ha funnits en rekommendation att ta… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”triDave”][quote name=”this”][quote name=”triDave”]Har just uppdaterat till win8, tack vare NHW påminnelse, hela min 120gb SSD var fylld med windows. Kul att ha slut med space när jag endast hade program på 10gb förutom windows… Smart av dem att ha kvar windows.old på 55gb….[/quote]Windows.old går ju dock att ta bort. Brukar gå med lite tricks om det är nån låsning någonstans[/quote] Absolut det var jätteenkelt! Tack ändå för info. Jag vart mest lite sur över att jag inte blev upplyst om det, utan istället fick jag bara en varning om att hårddisken var full, borde ha funnits en rekommendation att… Läs hela »

Medlem
Kaleid

Snacka om dålig optimering, själv så har jag lyckats skala ner XP32 till endast 3GB på hddn.

Andreas G
Medlem