Microsoft har med sina strikta chassikrav för smartphones i Windows Phone-segmentet skapat en enhetlig plattform med generellt god prestanda över hela sin produktlinje. Baksidan är en långsammare utveckling på hårdvarusidan där vi nu åtminstone kan hoppas på 5-tums 1080p-skärmar under 2013.

På Android-marknaden börjar skärmar med 1 080 x 1 920 pixlars upplösning bli vardagsmat i premiumsegmentet. Microsofts Windows Phone-plattform däremot är än så länge låst vid vanlig hd-upplösning om maximalt 768 x 1 280 pixlar. Detta för att Microsoft vill hålla kontrollen över telefonernas prestanda och gränssnitt, som kan ändras och bli lidande utan väl genomarbetat stöd för högre upplösningar.

Nu avslöjas det att Microsoft troligtvis kommer öppna upp för just 1080p-upplösningar i uppdatering GDR3 av Windows Phone senare i år och att detta kommer följas av en ny våg av Windows Phone-modeller med 5-tums skärmar. Troligtvis kommer vi även få se både mindre och större skärmar i Windows Phone-segmentet med 1080p-upplösning men troligtvis är det viktigast för Microsoft att slå sig in på den nya premiummarknaden där de flesta Android-modeller ligger på runt 5 tum.

Förhoppningen är att de nya 1080p-modellerna ska finnas på marknaden innan julhandeln och troligtvis då med Qualcomms nya uppdaterade fyrkärniga Snapdragon-processorer där Snapdragon 600 räknas som en het kandidat. En processorkrets som bland annat visade framfötterna i HTC One nyligen här i testlabbet. Just HTC har tidigare ryktats planera en 4,7 tums WP8-modell, som senare skrotades just på grund av det begränsade upplösningstödet i operativsystemet. Så en Windows Phone-version av HTC One låter inte som en allt för långsökt tanke.

Under 2014 förenas Windows 8 och Windows Phone 8

Samma källor som levererar informationen om GDR3-uppdateringen säger till The Verge att Microsofts Windows Phone Blue-uppdatering väntas dyka upp under början av 2014. Denna uppdatering är ett stort steg i Microsofts mål att förena Windows Phone 8 och Windows 8 i en mer enad plattform med bättre synkronisering för exempelvis webbläsare och operativsystemen i övrigt.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
martinot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
martinot
Medlem

Inget som jag direkt saknar i dagsläget, men alltid bra med högre upplösningar för de som vill ha lite större skärmar. Bra att detta även kommer till WP.

Dock ännu bättre, och mer nödvändigt, att de försöker underlätta för utvecklare av applikationer för WP8 att lättare även kunna släppa dem för plattor/datorer med W8.

mvh,
martin