AMD har gjort en stark comeback under de senaste åren men det innebär inte att det finns någon tid för företaget att andas ut och nya produktplaner visar hur företaget är fullt upptagna med de kommande arkitekturerna Zen 3, Zen 4 och RDNA 2.

AMD:s senaste processorarkitekturer Zen, Zen+ och Zen 2 har alla mötts av generellt positiv kritik. Likaså har de senaste grafikarkitekturerna Polaris, Vega och Navi. Detta innebär dock inte att företaget har någon chans att ta ut några vilodagar och njuta av sina framgångar.

Medans vi redan sett kommande processorarkitekturer nämnas vid tidigare tillfällen har nu en ny produktplan för företagets processorarkitekturer dykt upp. Vi har tidigare fått bekräftat att AMD:s arkitektur Zen 3 kommer att lanseras på tillverkningsprocessen 7 nanometer(nm)+ bekräftas detta nu ännu en gång. Detta tillsammans med att designarbetet för arkitekturen nu ska vara färdigställt.

Annons

Zen 3 och Zen 4

Sett till ovanstående bild kan vi utröna att AMD:s processorarkitektur Zen 3 kommer att lanseras sent nästa år eller under år 2021. Uppföljaren till denna blir Zen 4, tidigare sades det att denna arkitektur kommer att kallas ”Zen 5” då ordet för nummer fyra på kinesiska har mycket negativitet kopplat till sig. Däremot pekar den läckta produktplanen på annat och att arkitekturen i skrivande stund är under i sin designfas.

RDNA 2

Sett till grafikarkitekturer lanserade AMD tidigare i år sin arkitektur Navi vars beräkningskärnor bygger på en arkitektur företaget kallar ”RDNA” (Radeon DNA). Enligt den bild som nu hittat sin väg ut på internet står uppföljaren till denna arkitektur inte redo riktigt ännu. Däremot ser den ut att hitta sin väg till butikshyllor under nästa år.

Från de två ovanstående bilderna kan vi se att det är samma tillverkningsprocess som gäller för både Zen 3 och RDNA 2. Däremot går produktplanen för grafikarkitekturerna inte lika långt in i framtiden som för processorarkitekturerna. Värt att påpeka angående produktplanen för grafikarkitekturerna är däremot att den stämmer någorlunda överens med när de kommande spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Scarlett spekuleras lanseras. Varav både kommer att baseras på AMD hårdvara och i alla fall en av dessa är bekräftad inkludera dedikerad hårdvara för raytracing.

Annons

Det återstår fortfarande att se exakt när dessa kommande arkitekturer hittar sin väg till konsumenter. I skrivande stund är det även oklart hur lanseringen för dessa arkitekturer kommer att se ut och vilka produktsegment som först kommer att baseras på arkitekturerna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid