Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei
Många relaterar idag AI med Skynet och robotar som tar över världen. Men AI behöver inte vara farligt och tekniken för hjälpsam AI finns idag integrerad i din telefon.

Vad är egentligen AI, artificiell intelligens? Du kommer med största sannolikhet få olika svar beroende på vem du frågar. Samtidigt lär begreppet få en annorlunda innebörd i framtiden när tekniken utvecklas vidare. Många relaterar AI till robotar som tar över världen och system som spatserar igenom den berömde matematikern Alan Turings ”AI-test”. Den mesta AI som har praktisk användning idag är snarare intelligenta produkter som med hjälp av sensorer och enorma mängder data kan ändra sitt sätt att arbeta eller bara ruskigt snabbt utföra en annars krävande uppgift. Allt med målsättningen att ge ett bättre resultat för dig som användare.

Maskininlärning – smart men krävande

De flesta av dagens AI-system använder sig av maskininlärning för att produkter och tjänster ska bli smartare och effektivare över tid. Detta sätter samtidigt stora krav på beräkningskraft som inte kan levereras effektivt av vanliga systemprocessorer och CPU-kretsar. Datorer och även mobiltelefoner har blivit extremt kraftfulla de senaste åren men när vi pratar om AI och maskininlärning räcker det inte med åtta kraftfulla CPU-kärnor, här krävs dedikerade kretsar.

Snabbfakta: Huawei Neural Processing Unit (NPU)

 • Tillverkad med 10nm-teknik
 • 1,92 Tflops FP16 beräkningskraft (Nintendo Switch ~0,8 Tflops)
 • NPU-kretsen sitter integrerad systemprocessorn Huawei Kirin 970
 • 25 gånger högre prestanda vid AI-beräkningar (Jämfört med Kirin 970 CPU)
 • 50 gånger effektivare vid AI-beräkningar (Jämfört med Kirin 970 CPU)

Huawei Kirin 970 är en av marknadens första systemprocessorer utvecklade specifikt för att främja utvecklingen av intelligenta enheter. Det är i grunden en av de kraftfullaste mobilprocessorerna på marknaden med åtta traditionella CPU-kärnor. Kretsen har samtidigt en dedikerad ”neural processing unit” (NPU) vars enda uppgift är att hantera AI och data lagrad genom maskininlärning. I praktiken betyder detta att de vanliga CPU-kärnorna driver alla traditionella system och sysslor som att snabbt starta din kamera eller att på kortast möjliga tid dra igång din Netflix-stream. När det kommer till AI och maskininlärning skickas uppgiften däremot över till processorns NPU-logik. Här nedan är några exempel på vad Kirin 970 gör möjligt redan idag och potentialen för framtiden.

 1. Bildigenkänning 
  Exempelvis Augmenterad verklighet (AR) förlitar sig på en krets som identifierar objekt du riktar din telefon och kamera mot. NPU-kretsen i Kirin 970 kan identifiera 2 000 bilder på en minut genom data från en enorm bilddatabas. Det gör Huawei Mate 10 Pro 21 gånger snabbare än Galaxy S8 och dubbelt så snabbt som Apples Iphone 8 vid dessa uppgifter. Samtidigt utför NPU-kretsen jobbet 50 gånger effektivare än en traditionell processor och sparar mycket ström samt batteritid.

  Huawei Mate 10 Pro känner av om du fotar en växt (Se blad-ikonen nere till vänster) och ställer automatiskt in optimala bildinställningar.
 2. En telefon som presterar bättre med tiden
  De flesta är vana vid att en dator eller telefon presterar betydligt sämre med tiden. Allt fler program och data fyller enheten och drar onödiga prestandaresurser. NPU-kretsen i Kirin 970 gör det omvända och lär sig vilka appar du använder mest frekvent och optimerar automatiskt din telefons mjukvara för just ditt användande. Vilket gör att telefonen i teorin kan prestera bättre i längden snarare än sämre.
 3. Smart brusreducering
  Brusreducering är redan i sin grundfunktion mycket tacksam när du pratar i telefon i högljudda miljöer. Kirin 970 kommer med dess NPU-krets leverera en ny generations brusreducering som med kan analysera din röst och ljud i omgivningen för att lyfta fram din röst i ett samtal eller i vanliga ljudinspelningar.
 4. Supersnabb språköversättning i text och tal
  Huawei har i samarbete med Microsoft implementerat stöd för NPU-kretsen i den kritikerrosade översättningsappen Microsoft Translator. Här kan du med hjälp av AI-kretsen få översättningar av text, röster och bilder med närmast surrealistisk träffsäkerhet och hastighet.

  Ein schnitzel är detsamma som en schnitzel! – På ett ögonblick förvandlas en tysk meny till en svensk meny med AI-drivna Microsoft Translator som förinstalleras i Huawei Mate 10 Pro.

AI blir bättre för var dag som går

Precis som Mate 10 Pro blir bättre med tiden och lär sig dina användningsmönster kommer detsamma hända med AI och maskininlärning. Så länge du har den fysiska kretsen i dina produkter finns prestandan där för att nyttja kommande framsteg inom mjukvara. Databaserna med bilder för att öka träffsäkerheten i bildigenkänning ökar varje dag och likaså biblioteken av missljud och fraser samt ord för brusreducering samt översättningar.

Huawei Mate 10 Pro

 • Kirin 970 CPU med integrerad NPU-krets
 • 6-tum AMOLED-skärm
 • 20MP + 12MP Leica-kamera
 • 6GB RAM/ 128GB lagring
 • 4000 mAh-batteri

Mest spännande är trots allt att vi inte med säkerhet vet exakt vad vi kommer att använda en NPU-krets till i framtiden. Genom att utveckla en egen öppen utvecklingsplattform med vårt Kirin API samt ge stöd för de öppna ramverken Tensorflow och Caffe 2 kan vem som helst utveckla appar som nyttjar AI-kretsen i Huawei Mate 10 Pro.

Kom gärna med dina egna tankar och idéer på vad du skulle vilja använda en AI-processor för i framtiden, här sätter bara fantasin gränserna. Vill du veta mer om Huawei Mate 10 Pro och Kirin 970 kan du läsa mer på vår hemsida.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
pege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Medlem
pege63

Önsketänkande