Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei
Surfplattan kan vara ett bra verktyg mot en hälsosammare livsstil eller för den delen användas till stjärnskådning eller att följa utvecklingen i Fotbolls-VM.

Vi har redan pratat om att en surfplatta har många bra traditionella användningsområden som en produktiv skrivmaskin, TV-serienötande på tåget eller varför inte som en mobil spelkonsol. Samtidigt var detta bara att skrapa på ytan. Här kommer några mer udda men allt jämt smarta sätt att använda en surfplatta och även några ”life hacks” för den mer eller mindre händige användare.

Film och TV-serier för din hälsas skull

Att mala TV-serier är kanske inte det som direkt förknippas med en hälsosam livsstil även om ett avsnitt eller två i soffan kan vara nog så viktig avkoppling och underhållning i vardagen. Ett tips för den som vill komma in i en hälsosammare livsstil är att byta ut soffan mot en motionscykel, löpband eller en crosstrainer på gymmet. Ratta in favoritfilmen eller tv-serien på plattan och förvånas över hur snabbt tiden går när du bränner några extra kalorier. När uppvärmningen är klar kan du växla över till en av många träningsappar som ger förslag på övningar och hela träningspass med eller utan coachning direkt från plattan.

Surfplattan fungerar perfekt på gymmet – här Huawei Mediapad M5 med ett motivationshöjande avsnitt av Arrested Development på Netflix.

Apptips

Teleprompter för bröllopet eller Youtube-karriären

Plattan fungerar kanon som teleprompter för att hålla ett tal på ett bröllop eller varför inte som manus för dig som satsar på en Youtube-karriär eller andra videoproduktioner. Flera appar finns i Play store, som låter dig öppna ett textdokument och scrollar det åt dig i den takt du vill. Perfekt för dig som inte vill glömma några viktiga personer eller detaljer i dina framförande.

Apptips

Life hacks för/med din surfplatta

 • Fjäderlampor för sänggaveln och skrivbordet
  Ta en fjäderarmslampa från exempelvis Ikea. Skruva av lamphållaren och limma istället fast ett extra tablet-skal på armen. Så har du skapat en smidig och billig surfplattshållare som du kan fästa i skrivbordet eller för den delen sänggaveln och undvika somnande armar och onödig nackvärk.
 • 1 kronors platthållare för bilen
  Gör två hål i nedre delen av en förseglingsbar plastpåse som matchar avståndet på nackstödspinnarna i din bil. Trä pinnarna genom påsen, skjut in surfplattan i påsen och försegla den i änden så har du skapat en otroligt billig och enkel platthållare för passagerarna i baksätet.
 • Digital fotoram
  En stor skärm är roligare att titta på. Prova att använda plattan som en stor och lättanvänd fotoram. Google Foto är en lättanvänd app som plockar bilder från ditt Drive-konto. Skapa mappar och lägg in favoritbilderna från datorn, mobilen eller vilken enhet du vill, och låt plattan visa dem. Du kan också “casta” bilderna på en tv, antingen via Chromecast-adapter eller direkt, om tv:n har smarthubb.
 • Fotobelysning
  Visa en helvit bild och maxa belysningen i skärmen så förvandlas plattan till en stor, vit lampa som fungerar bra för att till exempel belysa ett föremål som du vill fotografera. Tack vare att skärmen är så stor jämfört med en lampa, blir ljuset väldigt jämnt och mjukt.
 • En galge för att hänga plattan
  Har du ett dubbelvikt skal på din surfplatta fungerar en enkel garderobsgalge utmärkt för att hänga upp plattan mot en vägg eller på ett dörrhandtag. Perfekt exempelvis i köket om du vill hålla surfplattan ifrån det värsta stänket under pannkaksstekandet.

Extraskärm

En surfplatta är i mångt och mycket en stor och ofta högupplöst skärm och det ska givetvis nyttjas till max. Ett bra knep är att förvandla surfplattan till en extraskärm när du sitter vid din dator eller TV. Du kan köra igång Fifas officiella VM-app och få live-koll från övriga matcher i Fotbolls-VM medan du följer huvudmatchen på din TV. Eller om du är riktigt ambitiös rattar du in en stream på plattan och följer två matcher samtidigt.

Om det är något som fotbolls-VM lärt oss (I alla fall Mexico) är det att alla matchresultat räknas – här Fifas officiella app på Huawei MediaPad M5.

Andra smarta tips är att sätta plattan bredvid din bärbara dator och expandera skrivbordet med en Windows 10-applikation som Spacedesk. Alternativt använda plattan för att googla bakgrundsinformation medan du skriver på den primära datorskärmen. För spelare kan det vara smidigt med en karta eller tipsguide på surfplattan när du fastnat eller inte hittar rätt i favoritspelet. För många PC- och konsolspel finns även officiella eller inofficiella appar i Play Store som kan vara värdefulla.

Apptips

Nya Huawei MediaPad M5

 • Skärm: 10,8″ IPS LCD, 16:10 bildförhållande. 2 560 x 1 600 pixlar, ”Eye comfort”-läge för minskat blått ljus
 • CPU: Åttakärnig HiSilicon Kirin 960s SoC med Mali G71MP8 GPU
 • Minne och lagring: 4GB RAM, 64GB lagringsutrymme, upp till 256GB microSD-kort.
 • Ljud: Fyra högtalare med digital förstärkare optimerade av Harman Kardon, Hi-Res Audio, Huawei Histen
 • Batteri: 7 500 mAh för 12 timmar videouppspelning, full laddning på blott 2,9 timmar
 • Mått och vikt: 258,7 mm x 171,8 mm x 7,3 mm, 498 gram

Läs mer om och köp Huawei Mediapad M5

Augmented reality – håll koll på stjärnor och flygplan

Vi har alla sett turister stå med surfplattan och fota en fin utsikt. Det är inget fel med det men det ser lite lustigt ut. Det finns dock anledning att hålla upp plattan mot himlen emellanåt. Appar som bygger på augmented reality är både roliga och användbara. Sky Map är en populär app som låter dig se stjärntecknen på himlen. Håll upp plattan mot himlen så visas stjärntecknen på skärmen. En liknande funktion har Flightradar24. Håll plattan mot himlen när ett plan flyger förbi, så visas planets namn, flygbolag och destination på skärmen.

Apptips:

Digital kokbok – glas torkas av lättare än papper

Ett enkelt ställ gör också plattan till en utmärkt digital kokbok. Antingen googlar du bara upp receptet eller så kör du en renodlad kokboks-app. Är det något du är osäker på, till exempel hur man pocherar ett ägg, går det lätt att fortbilda dig med Youtube. Och pochera är enkelt förresten, bara rör om i grytan och ha i lite ättika.

Tips: Öka tiden till skärmen går i viloläge för att slippa väcka plattan stup i kvarten. Här pannkaksbakning med Huawei Mediapad M5 och Arlas recept-app.

Apptips

Foto – men inte som du tror

För dig som är seriös i ditt fotande kan plattan ironiskt nog vara en klockren partner på resan eller som sekundär kamera-enhet. Plattan är nämligen ypperlig för fotoredigering med en högupplöst skärm som gör att dina foton inte sällan ser bättre ut än på många laptops och du lättare kan se vad du gör än på den begränsade mobilskärmen. Har du en mer seriös digitalkamera med wifi-direct, kan du exportera bilderna till plattan. Använder du en smartphone fungerar exempelvis Google Photo utmärkt för att synkronisera dina bilder från telefonen på din platta. Det finns en uppsjö fotoappar att jobba med. Här är tre av de mest populära.

Skrwt: Fotar du hus och byggnader? Har du märkt att linjerna blir sneda? Skrwt är en app för att justera såna perspektivförvrängningar. Ett enkelt handgrepp ger märkbart proffsigare bilder.

VSCO: Filter finns det många av, men VSCO är kanske kungen av filterappar. Här hittar du emuleringar av klassiska filmsorter. Applicera lite lagom och ge dina bilder ett subtilt lyft.

Perfectly Clear: Ibland vill man bara att det ska bli bättre. Perfectly Clear är en app som gör just det. De flesta halvdana mobilbilder blir ljusare, skarpare och klarare, och du behöver inte göra någonting själv.

Detta är blott några av de många användningsområden och smarta lösningar du kan använda din surfplatta för. Dela gärna med dig av dina egna idéer och tankar i kommentarerna och vill du få fler exempel på spännande användningsområden för din surfplatta kan du läsa det i första delen av vår artikelserie – Hur använder du din surfplatta? – App och användartips.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid