Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Sudda ut gränserna för var och när du kan spela dina favoritspel. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på i valet av gaminglaptop.

Kan man verkligen ersätta sin gamingdator med en laptop idag? Med dagens moderna laptopkomponenter är svaret ja. Det finns däremot en del saker att tänka på innan du börjar titta närmare på en gaminglaptop. Möjligheten att vara mobil med sitt spelande och alltid kunna ta med sig sin maskin suddar ut begränsningar som du som vanlig gamer annars stöter på när det är dags att åka till fjällen, husvagnen eller sommarstugan.

TL;DR

  • Prestandan – Måste kunna driva dina nuvarande och framtida spel
  • Skärmen – Rätt upplösning och frekvens för dina behov
  • Anslutning och portar – Anslutningar för alla dina nuvarande och kommande tillbehör
  • Mobilitet – Hur enkel ska den vara att ta med?
  • Underhåll – Håll din dator i trim för bästa prestanda

I denna artikel visas ROG Strix Scar II som ett tillgängligt exempel av gaminglaptop.

Tillräcklig prestanda för dina favoritspel

En vanlig myt som hänger kvar än idag är att en gaminglaptop fortsatt inte har den prestanda som krävs för att kunna ersätta en stationär dator. Sedan de fyrkärniga processorerna och Nvidias Pascal-kretsar för laptops tågade in på marknaden, med högre prestanda och mindre värmeutveckling så har läget förändrats.

Snabba och tungdrivna FPS-spel så som PUBG och Overwatch bör spelas på minst en fyrkärning processor och en grafikkrets från Nvidias GTX 10-serie eller motsvarande för att vara säker på att din FPS inte går under 60 bildrutor per sekund i full HD-upplösning. Justera sedan dina grafikinställningar för hitta din dators optimala spelkonfiguration för att hålla sig över 60 FPS-gränsen. Under 60 FPS i dessa spel kommer resultera i en hackig upplevelse och du kommer få svårt att hänga med i matchen.

Andra mer tillbakalutade spel ställer inte samma krav på tävlingsmomentet och är inte lika tunga att driva som ovannämnda spel. Undersök vilka systemkrav dina nuvarande och kommande favoritspel ställer och sikta in dig på rekommenderade specifikationer eller högre för att du inte skall falla kort på prestanda och få en begränsad upplevelse.

Tips: Ett enkelt sätt att få ut bästa möjliga prestanda från din gaminglaptop är att alltid använda senaste grafikdrivrutinerna. Du kan även använda dig av Windows spelläge (Kommando Win+G och aktivera sedan spelläge) för att låta Windows fokusera prestandan på ditt spel.

Prestanda så det räcker och blir över

ROG Strix Scar II är en gaminglaptop med FPS-spelare i fokus som utrustats med en Intel Core i7 av åttonde generationen med 6 kärnor som ger hastigheter upp till 4,1 GHz. Det ger dig tillräcklig prestanda för att spela alla dagens tunga speltitlar utan kompromisser, med sikte på framtiden.

En Nvidia GTX 1070-krets i en bärbar dator är ingen nyhet men skillnaden med ROG Strix Scar II är att den huserar en ostrypt laptop-version av kretsen som har högre klockfrekvenser jämfört med tidigare Max-Q-varianter. Allt för att du ska kunna driva dagens populäraste spel, och det i hög FPS.

För de gångerna du inte spelar utan bara vill ha lugn och ro så kan fläktarna på ROG Strix Scar II enkelt sättas till Silent Mode. Klicka bara på ROG-knappen på tangentbordet för att starta Gaming Center och välj fläktprofil via Fan Overboost. Så slipper du störa stolsgrannen på tåget eller klasskompisen i biblioteket.

Snabba spel kräver en stor och snabb skärm

En 120 Hz-skärm är dubbelt så snabb på att visa nästa bildruta jämfört och med 60 Hz-skärmar och ger dig mer följsamma rörelser i spelen.

I tävlingsinriktade FPS-spel är 1080p (FullHD) en vedertagen upplösning till förmån för maximalt antal bildrutor per sekund. Är du däremot mer intresserad av strategi- eller mer äventyrsbaserade spel så är en högre upplösning (2K eller 4K) att föredra för spelupplevelsens skull med snygga miljöer, landskap och ett mer tillbakalutat spelande.

Om du vill hålla koll på vad som händer i världen samtidigt som du spelar, kan du komplettera med en extern skärm. Tänk då på att din HDMI-port bör vara av version 2.0 eller senare, alternativt om du har Displayport på din dator, för tex. 4K-upplösning i 60 Hz.

Tips: Komplettera gärna med en extern skärm för att arbeta mer effektivt eller hålla ett vakande öga på chatten i Discord.

En snabb gamingskärm med tunna ramar

ROG Strix Scar II har en 15-tums Full-HD-skärm med 144 Hz uppdateringsfrekvens och snabb responstid på 3 millisekunder.

ROG Strix Scar II har tunna skärmramar som ger mer skärm och mindre chassi. Display-panelen använder sig av IPS-teknik som ger dig bra betraktningsvinklar.

För de lägen du vill vara mer stationär så har Asus ROG Strix Scar II både HDMI 2.0- och Displayport-kontakter som gör det enkelt för dig att komplettera med ytterligare skärmar med hög upplösning och uppdateringsfrekvens.

Alltid redo för gaming var du än är

Ett bärbart system handlar i grund och botten om att vara mobil. Möjligheten att kunna ta med sig ditt system var som helst. Även om bärbara speldatorer är strömtörstiga så är flexibiliteten oslagbar när det kommer till att resa till sommarstugan eller åka på LAN jämfört med en vanlig stationär dator.

Batteritiden är alltid begränsad hos gaminglaptops men en klar fördel jämfört med stationära är att du kan fortsätta spela även om ett åskoväder drar igång utan att riskera att din dator skulle gå sönder.

På resande fot är det inte ofta du själv kan påverka Internetuppkopplingen utan måste ofta förlita dig på en trådlös anslutning. Därför är det också viktigt att din bärbara dator har ett starkt och snabbt nätverkskort för att minimera risken för lagg på grund av dålig mottagning.

När du väl är hemma igen så vill du också ha möjligheten att ansluta din dator till en mer fast uppsättning av kringutrustning och skärm. Titta därför extra noga på hur många USB-portar och bildutgångar du behöver idag och imorgon om du tänker uppgradera din utrustning längs med vägen.

Tips: Se alltid till att ha några offline-klassiker installerade på datorn på resande fot och komplettera gärna med en handkontroll så har du både en dator och konsol med dig i ryggsäcken.

Gamingprestanda i ryggsäcken och hemma

ROG Strix Scar II har som tidigare nämnt prestanda för att kunna driva dagens spel i hög FPS, men ändå med låg vikt på 2,4 kg. 15-tums-formatet får enkelt plats i ryggsäcken.

Lagg är alla gamers mardröm. ROG Strix Scar II använder dubbla Wi-Fi-antenner i både front- och bakänden av datorn för bästa möjliga mottagning, vilket minskar risken för avbrott och lagg i dina spel. För att inte tumma på den trådlösa hastigheten så använder även ROG Strix Scar II AC Wave 2-standard vilket ger dig dubbel så hög hastighet jämfört vanlig Wi-Fi AC-standard.

Väl hemma måste du kunna ansluta alla dina tillbehör och extra skärmar. ROG Strix Scar II har en god uppsättning portar med bland annat USB typ-C, flertalet USB typ-A, HDMI, MiniDisplayport, RJ-45, headset-kontakt och minneskortsläsare.

Service och underhåll förlänger livslängden på din laptop

Efter månader och år av användning samlar din dator på sig damm vilket påverkar både prestandan och livslängden på ditt system. Viktigt att tänka på när du ska rengöra din bärbara dator är att kontrollera med tillverkaren gällande garantier innan du eventuellt öppnar upp datorn. Håll sedan fast kylfläktarna medan du blåser rent systemet med luft.

Tips: Tryckluft på burk är en smidig produkt att använda för att blåsa rent fläktar från damm och smuts, och du, proffsen äter inte chips vid datorn.

En dator som rengör sig själv

ROG Strix Scar II använder anti-dammtunnlar som självrengör datorn. Det ökar intervallen för datorrengöring och du kan fokusera på att spela istället för att städa.

Så gör du en stationär gaminghörna med din gaminglaptop

Bara för att du väljer en gaminglaptop som din primära dator betyder det inte att du är låst vid att vara mobil hela tiden. Med några enkla knep kan du få din gaminglaptop att kännas som en stationär dator. Nedan följer en enkel checklista på de viktigaste sakerna att tänka på för att bibehålla den stationära känslan.

Checklista

  • Extern skärm – För spel sikta på en 1080p- eller 1440p-skärm med hög uppdateringsfrekvens. För arbete och maximal produktionsyta så är en 4K-skärm det bästa valet.
  • Dockningsstation – Minska antalet kablar när du går från mobil till stationär genom att använda en USB-dockningsstation.
  • Kabeldragning – Med en väl tilltänkt kabeldragning vid din stationära gaminghörna suddar du ut gränserna och påminner mer om en vanlig stationär dator.
  • Mus och musmatta – Använd din favoritmus och en stor musmatta för både aim och komfort.

Denna artikel sammanfattar de viktigaste bitarna att tänka på när man går från en fast dator till en gaminglaptop. Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter kring just att gå från en vanlig stationär dator till en mer flexibel lösning.

Du kan läsa mer om ROG Strix Scar II och var den finns tillgänglig här.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid