Närmare titt Corsair H110

h110box1_nh

280 millimeter. Tvåhundraåtti. Det är verkligen stort. Vem minns inte chassin för några år sedan då man fick vara glad om det fick plats med en 92 millimeters fläkt. Okej, det var ju faktiskt ett bra tag sedan och skönt är ju det! Idag finns det ett flertal chassin som har plats för två stycken 140 millimeter fläktar, om än inte lika vanligt som ”standarden” 120 millimeter.

h110box2_nh

Som vanligt bland tillverkare så presenteras ett något överdrivet diagram över kylarns prestanda på kartongens baksida. 50 grader på en i7-3770k i 4,6 gigahertz är inget som låter sig göras i första taget, annat än under mycket lätt belastning. Vi kommer som sagt testa med en 6-kärning Intelprocessor, närmare betämt i7-3960X, så det blir svårt att verifiera detta påstående.

Vad gäller montering har Corsair H110 stöd för Intel LGA 1150, 1156, 1155, 1366 och 2011. Noterbart är avsaknaden av stöd för gamla socket 775, vilket trots sin ålder fortfarande är en vanlig syn. Nåja, ännu ett skäl att uppgradera eller hur? Vad gäller AMD stöds alla moderna socklar som AM2, AM3 och FM1. Även nya FM2 bör fungera utan problem då monteringen är oförändrad.

Annons

h110helhet_nh

Själva grunden i H110 ger ett enkelt intryck. En stor radiator helt enkelt. Det är härligt att se att Corsair har övergett de räfflade plastslangarna de använde förut till förmån för robustare och mer böjbara gummislangar. Bör förbättra vattenflöde och minska risk för brott samtidigt som det underlättar installation i ditt chassi. Radiatorn mäter 140 x 312 x 29 millimeter utan fläktar.

h110block1_nh

Vattenblock (och pump) är av låg profil och inte särskilt mycket att säga om. De påminner om tidigare generationer och använder sig av samma montering som tidigare. Anslutningarna är vinklingsbara i viss mån. Pumpen får kraft från en enkel 3-pins fläktkontakt på moderkortet.

h110montering_nh

Monteringskitten är separata för AMD och Intel med tillhörande backplates. För den som skruvat fast en Corsair H50 eller H70 är det inget nytt, först klistra på skumgummit på backplate och trycka dit mot baksidan av moderkort, sedan skruva dit metallramen på framsidan. Enkelt och välbeprövat, kanske inte den absolut stabilaste lösningen men ändå en som visat sig fungera bra.

Annons

h110fans_nh

De dubbla medföljande 140 mm fläktarna flyttar var och en upp till 94 kubikfot (55,3 m³/h) luft vid ett maximalt varvtal om 1 500 rpm och en ljudnivå på 35 decibel. Generellt gäller när man snackar fläktar är det ju större desto bättre. En större diameter innebär helt enkelt ett lägre varvtal för samma flyttad luftmängd och därmed lägre ljudnivå. Har man möjlighet att använda sig av 140 millimeters fläktar och uppskattar låg ljudnivå bör man definitivt utnyttja detta.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
johnjensenZerblattViking1962FlyfishermanAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Intressant läsning. 🙂 En sak som direkt slår mig; ingen av dessa verkar ha stöd för LGA1150?Fast jag antar att det ändå fungerar eftersom LGA1155 och LGA1156 har väl samma avstånd på 75mm mellan skruvhålen dvs. samma som LGA1150? Men däremot är jag lite brydd över H100i där USB-kontakten skall kopplas in på moderkortets USB 2.0 kontakt.Tex. på mitt Asus P8Z68 Deluxe moderkort med en moderat överklockad (4,2GHz) Intel Core i7 2600K CPU i ett Antec P193 V3 chassi så används den ena av USB-moderkortskontakterna till dom båda USB 2.0 uttagen i fronten på chassit och den återstående till en… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Både H110 och H100i stödjer LGA1150 Flyfisherman. Det var inte bekräftat när vi började skriva testet och hade glömt att uppdatera specifikationerna i artiklen. Det är dock fixat nu. 🙂Så det är ingen fara med Haswell, de kommer stödjas direkt ur box! Som du misstänker får man ju offra någon USB-port om man nu redan använder alla de interna anslutningarna. Jag tror faktiskt de flesta moderkort har två interna USB-anslutningar idag, men det finns säkerligen dem med bara en. Det finns adaptrar för att koppla till en vanlig USB-port dock, även om det inte är den smidigaste lösningen kanske. Angående… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har själv en H80i från Corsair och vissa delar har skrämmande låg kvalité som tex gängorna vilka är utslitna efter någon montering. Att Corsairs egna SP-fläktar inte stöds av fläktkontrollen Link är även det en miss (Noctua funkar dock väldigt bra). Jag avråder att köpa ett slutet vattenkylningssystem från Corsair tills det är bekräftat att de arbetat bort fadäserna. Tror dock de har fixat till visslandet från deras original-fläktar när de går på låga varv. Tyvärr är nog vissa saker svåra att testa med hårdvara i en recension. De kan ju inte ta sig tid med tester om hur… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Hej johnjensen,Ja detta låter inte så vidare… Kan det vara Coilwhine, alltså att spolarna i sig låter:http://en.wikipedia.org/wiki/Coil_noiseVideo: http://www.youtube.com/watch?v=HP73edpQwgc Tror jag fortsätter med min nuvarande kylare – som jag kan garantera inte har något som helst kylproblem. Mitt bygge:Chassi: Antec P193 V3 Chassi fläktar: 1 st. 200mm sidofläkt, 2 st. 140mm, 3st. 120mmNätaggregat: Corsair HX 750W switchatModerkort: ASUS P8Z68 DeluxeCPU: Intel Core i7 2600K moderat överklockad till 4,2GHzCPU kylare: Noctua NH C14 med 2st. 140mm fläktarMinne: Corsair Vengeance® Low Profile 8GB DDR3 Memory Kit (CML8GX3M2A1600C9)Diskar: SSD + 3 st hårddiskarGrafikkort: ASUS HD7870-DC2TG-2GD5-V2Bildskärm (2st.): BenQ G2420HDB 24″ samt BenQ G2222HDL 22″O/S: Windows… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

Byter du ut originalfläktarna mot Noctua 120 mm och kör Link får du enormt tyst (men lite varmare mot Noctua orginalkylare). Men du måste vara händig eftersom gängorna i H80/100i släpper och skapar vibrationer i chassit. Radiatorn sitter med andra ord lös efter ett tag. Finns avancerade tips på nätet av moddare hur man får radiatorn att sitta fast. Själv kör jag gängtejp men det släpper om man tex flyttar chassit vid städning. Enda lösningen Corsair lagt fram när man frågat är DOA + några veckors väntan. Tycker de borde skicka en ny först men det gick de inte med… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Ja det låter lite riskabelt om radiatorn skulle råka på släppa och ramla ned och då orsaka skador… 8)

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”johnjensen”]Jag har själv en H80i från Corsair och vissa delar har skrämmande låg kvalité som tex gängorna vilka är utslitna efter någon montering. Att Corsairs egna SP-fläktar inte stöds av fläktkontrollen Link är även det en miss (Noctua funkar dock väldigt bra). Jag avråder att köpa ett slutet vattenkylningssystem från Corsair tills det är bekräftat att de arbetat bort fadäserna. Tror dock de har fixat till visslandet från deras original-fläktar när de går på låga varv. Tyvärr är nog vissa saker svåra att testa med hårdvara i en recension. De kan ju inte ta sig tid med tester om… Läs hela »

Zerblatt
Gäst
Zerblatt

Jag kör H100i i ett likadant chassie (650D) som i testen.Jag har bytt ut fläktarna mot 4st Noctua NF-P12 PWM-styrda fläktar i push pull.Detta har jag skohornat in i taket på chassiet.Jag får väldigt låga temperaturer och fläktarna går med 600-700 rpm.De hörs inte.Jag kan dock hålla med att den pressade flänsen som skall fungera som gänga i kylaren snabbt säger upp sig, detta är uselt.De skulle ha använt sig av insatsgängor/pressmuttrar som gängförband.Dessutom tappar I-link mjukvaran greppet om fläktarna i bland, då varvas fläktarna upp i maxvarv (=brunstig höfläkt) i ca 5s innan allt innan ordningen återställs.Detta händer någongång/vecka… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

För mig fungerar I-link väldigt bra. Tyvärr måste jag ha motstånd på Corsairs egna SP-fläktar för att det ska fungera (behövdes ej med Noctuas.) Man undrar ibland över Corsair. Släpper igenom produkter med dåliga gängor och deras egna mjukvara stödjer inte deras egna fläktar fullt ut. Horriblet är det enda att säga och tappat förtoende för dem helt (har även deras tinutus-tjutande AX860i agg och chassi med luckor där stängarna slits ut efter 2 stängningar). Kommer att hålla mig borta från Corsair i fortsättningen.