Testresultat

I dessa tester mäter vi två punkter:

  • Ljudnivån, med decibelmätare placerat ca 1 meter framför chassit.
  • Temperatur, med hjälp av programvara i Windows.

Ljudnivå kan uppfattas på flera sätt, ett högfrekvent ljud kan t ex vara betydligt jobbigare att lyssna på än dovare ljud, så vi försöker ta med det här i bedömningen trots att mätinstrumentet inte uppfattar en sådan aspekt. Temperaturen är tagen från Core Temp som visar kärnornas temperatur, men även från ASUS Probe, som visar spänningsdelens temperatur (VCore temp). Detta för att få en överblick av hur mycket värme som stannar kvar i chassiet, en nog så viktig del att tänka på när man har ett eller flera högprestandagrafikkort.

Temperaturer efter 30 min belastning och vid vila

Inställningar:
– Hydro H110 quiet: Fläktar ställda på Silent setting från BIOS, ca 1 100 rpm.
– Hydro H110 max: Fläktar ställda på Max från bios, ca 1 500 rpm.

– Hydro H100i quiet: Fläktar ställda på Quiet setting från Corsair Link, ca 1 300 rpm.
– Hydro H100i max: Fläktar ställda på Max från Corsair Link, ca 2 500 rpm.

Annons

DiagramH110

H110 lyckas hålla processorn på runt 70 grader vid belastning, speciellt imponerande är resultatet med fläktarna nedställda till 1 100 rpm. Det ger oss endast 70 grader som högsta noterade temperatur. Att gå upp till 100 procent fläkthastighet känns i det här fallet onödigt. Ljudnivån ökar då från 44,8 dB till 49,3 dB och du tjänar bara 2 grader i temperatur. Så vi kan konstatera att processorn har det relativt svalt och skönt. Hur ser det ut för moderkortet och dess spänningsdel? Svaret är, inte lika bra. Med 1 100 rpm går spänningsdelen upp i 87 grader, en inte direkt farlig men däremot väldigt hög temperatur.

Med fläktarna på max sjunker maxtemperaturen till 82 grader, så det ökade luftflödet gör verkligen skillnad. Det återspeglas även i idle-resultaten där man ser hur den högre fläkthastigheten snabbare kyler ned både processor och moderkort. Utan belastning ligger vi på en ljudnivå om 41,5 dB, när fläktarna styrs av BIOS på inställning Silent (quiet). Fläktljudet har mer betoning på luftflöde än vinande från fläktmotorn. Ett typiskt drag för 140 millimeter eller större fläktar främst på grund av det lägre varvtal som krävs för samma luftmängd.

DiagramH100i

Med H100i går vi ned i radiatoryta till 28 800 kvadratmillimeter från 39 200 kvadratmillimeter i H110. Det är givet att vi kommer tappa prestanda och det ser vi också klart och tydligt i diagrammet. Med lägsta inställningen i Corsair Link har H100i det ganska kämpigt med vår överklockade 6-kärniga processor. Visst, 76 grader i tung belastning är fortfarande fullt godkänt, men det närmar sig 80 där man oftast vill sätta stopp. Trevligt nog kommer kylaren igen ordentligt när vi släpper lös orkanen och ställer fläktarna på maxhastighet. 2 500 rpm ger ett rejält luftflöde och räcker för att matcha till och med H110 på minsta möjliga processortemperatur.

Annons

Nackdelen med Hydro H100i är samtidigt också fläktarnas varvtal. De ger en mindre angenäm ljudnivå på hela 52,7 decibel vid fullt blås. Corsair H100i behöver verkligen fläktarna för att prestera men det kommer till kostnaden av en rejält hög ljudnivå. Med den tysta inställningen som ändå ger en godkänd temperatur har vi låga 43,5 dB vid belastning och 42,2 dB i vila. Fläktljudet har i princip alltid ett visst motorljud, som tilltar ju högre hastigheten blir.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
johnjensenZerblattViking1962FlyfishermanAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Intressant läsning. 🙂 En sak som direkt slår mig; ingen av dessa verkar ha stöd för LGA1150?Fast jag antar att det ändå fungerar eftersom LGA1155 och LGA1156 har väl samma avstånd på 75mm mellan skruvhålen dvs. samma som LGA1150? Men däremot är jag lite brydd över H100i där USB-kontakten skall kopplas in på moderkortets USB 2.0 kontakt.Tex. på mitt Asus P8Z68 Deluxe moderkort med en moderat överklockad (4,2GHz) Intel Core i7 2600K CPU i ett Antec P193 V3 chassi så används den ena av USB-moderkortskontakterna till dom båda USB 2.0 uttagen i fronten på chassit och den återstående till en… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Både H110 och H100i stödjer LGA1150 Flyfisherman. Det var inte bekräftat när vi började skriva testet och hade glömt att uppdatera specifikationerna i artiklen. Det är dock fixat nu. 🙂Så det är ingen fara med Haswell, de kommer stödjas direkt ur box! Som du misstänker får man ju offra någon USB-port om man nu redan använder alla de interna anslutningarna. Jag tror faktiskt de flesta moderkort har två interna USB-anslutningar idag, men det finns säkerligen dem med bara en. Det finns adaptrar för att koppla till en vanlig USB-port dock, även om det inte är den smidigaste lösningen kanske. Angående… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

Jag har själv en H80i från Corsair och vissa delar har skrämmande låg kvalité som tex gängorna vilka är utslitna efter någon montering. Att Corsairs egna SP-fläktar inte stöds av fläktkontrollen Link är även det en miss (Noctua funkar dock väldigt bra). Jag avråder att köpa ett slutet vattenkylningssystem från Corsair tills det är bekräftat att de arbetat bort fadäserna. Tror dock de har fixat till visslandet från deras original-fläktar när de går på låga varv. Tyvärr är nog vissa saker svåra att testa med hårdvara i en recension. De kan ju inte ta sig tid med tester om hur… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Hej johnjensen,Ja detta låter inte så vidare… Kan det vara Coilwhine, alltså att spolarna i sig låter:http://en.wikipedia.org/wiki/Coil_noiseVideo: http://www.youtube.com/watch?v=HP73edpQwgc Tror jag fortsätter med min nuvarande kylare – som jag kan garantera inte har något som helst kylproblem. Mitt bygge:Chassi: Antec P193 V3 Chassi fläktar: 1 st. 200mm sidofläkt, 2 st. 140mm, 3st. 120mmNätaggregat: Corsair HX 750W switchatModerkort: ASUS P8Z68 DeluxeCPU: Intel Core i7 2600K moderat överklockad till 4,2GHzCPU kylare: Noctua NH C14 med 2st. 140mm fläktarMinne: Corsair Vengeance® Low Profile 8GB DDR3 Memory Kit (CML8GX3M2A1600C9)Diskar: SSD + 3 st hårddiskarGrafikkort: ASUS HD7870-DC2TG-2GD5-V2Bildskärm (2st.): BenQ G2420HDB 24″ samt BenQ G2222HDL 22″O/S: Windows… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

Byter du ut originalfläktarna mot Noctua 120 mm och kör Link får du enormt tyst (men lite varmare mot Noctua orginalkylare). Men du måste vara händig eftersom gängorna i H80/100i släpper och skapar vibrationer i chassit. Radiatorn sitter med andra ord lös efter ett tag. Finns avancerade tips på nätet av moddare hur man får radiatorn att sitta fast. Själv kör jag gängtejp men det släpper om man tex flyttar chassit vid städning. Enda lösningen Corsair lagt fram när man frågat är DOA + några veckors väntan. Tycker de borde skicka en ny först men det gick de inte med… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Ja det låter lite riskabelt om radiatorn skulle råka på släppa och ramla ned och då orsaka skador… 8)

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”johnjensen”]Jag har själv en H80i från Corsair och vissa delar har skrämmande låg kvalité som tex gängorna vilka är utslitna efter någon montering. Att Corsairs egna SP-fläktar inte stöds av fläktkontrollen Link är även det en miss (Noctua funkar dock väldigt bra). Jag avråder att köpa ett slutet vattenkylningssystem från Corsair tills det är bekräftat att de arbetat bort fadäserna. Tror dock de har fixat till visslandet från deras original-fläktar när de går på låga varv. Tyvärr är nog vissa saker svåra att testa med hårdvara i en recension. De kan ju inte ta sig tid med tester om… Läs hela »

Zerblatt
Gäst
Zerblatt

Jag kör H100i i ett likadant chassie (650D) som i testen.Jag har bytt ut fläktarna mot 4st Noctua NF-P12 PWM-styrda fläktar i push pull.Detta har jag skohornat in i taket på chassiet.Jag får väldigt låga temperaturer och fläktarna går med 600-700 rpm.De hörs inte.Jag kan dock hålla med att den pressade flänsen som skall fungera som gänga i kylaren snabbt säger upp sig, detta är uselt.De skulle ha använt sig av insatsgängor/pressmuttrar som gängförband.Dessutom tappar I-link mjukvaran greppet om fläktarna i bland, då varvas fläktarna upp i maxvarv (=brunstig höfläkt) i ca 5s innan allt innan ordningen återställs.Detta händer någongång/vecka… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

För mig fungerar I-link väldigt bra. Tyvärr måste jag ha motstånd på Corsairs egna SP-fläktar för att det ska fungera (behövdes ej med Noctuas.) Man undrar ibland över Corsair. Släpper igenom produkter med dåliga gängor och deras egna mjukvara stödjer inte deras egna fläktar fullt ut. Horriblet är det enda att säga och tappat förtoende för dem helt (har även deras tinutus-tjutande AX860i agg och chassi med luckor där stängarna slits ut efter 2 stängningar). Kommer att hålla mig borta från Corsair i fortsättningen.