Ljud, mikrofon och tillbehör

I denna del av recensionen så går vi igenom hur headsetet presterar i mikrofon och ljudväg. Analysen genomför vi med musiklyssning och spel. Mikrofonen testas genom en testslinga med röst följt av tystnad för att avslöja eventuellt brus.

Ljudprestanda i musik

Till musik så ger Corsair HS50 något av ett blandat intryck på oss. Till en början så var vi här lite besvikna i vårt testande. Men när vi jämförde med det dyrare alternativet HyperX Cloud II så kände vi genast att första intrycket var oförtjänt. I vissa moment så kommer HS50 ganska nära Cloud II i prestanda och i andra inte fullt lika mycket.

Generellt så har HS50 en lite ojämn frekvensgång i registerna vilket gör att det presterar lite blandat beroende på användningsområde. Basen upplever vi vara något förhöjd, men även något ojämn i de lägre och övre basregisterna. Något som HS50 dock lyckas undvika är att låta tjockt och svulstigt i basen, och levererar här en lite mer dov karaktär istället. Även om Corsair kryddat på basen lite extra så känner vi inte att det är på en överdriven nivå som påverkar ljudet nämnvärt negativt, just förutom den något ojämna återgivningen i basfrekvenserna.

Går vi över till mellanregistret så är det närvarande på en godkänd nivå, men har en något onaturlig kvävd karaktär om vi skall vara petiga, vilket gör att vissa kvinnliga röster inte återspeglas helt naturtroget. För att förklara närmare så låter det lite som att artisten sjunger med handen framför munnen. I låtar med manliga röster så är detta fenomen inte lika påtagligt.

Diskanten på HS50 är av en något avrullad och förlåtande karaktär som gör att långa sessioner av musiklyssning inte är ett problem. En nackdel här är dock att viss musik ibland kan kännas något detaljlöst.

För att summera vår upplevelse av ljudet på headsetet inom musik så levereras det ett lite blandat intryck rent återgivningsmässigt på ljudfronten. Men i det stora hela så känner vi ändå att det för priset presterar på en godkänd nivå, men att vi hoppats på mer med tanke på nivån av komfort och konstruktion som HS50 levererar i övrigt.

Ljudprestanda i spel

När det kommer till spelande så inger Corsair HS50 inte direkt någon imponerande upplevelse i FPS-spel. Tyvärr så lyckas inte HS50 leverera tillräckligt med känsla av rymd och positionering som behövs i spel som Battlefield 1. Istället så är det en mer effektfull upplevelse där explosioner och ens briserande vapen hamnar i centrum. Så om målsättningen är att spela FPS-titlar så är inte HS50 det givna valet enligt oss.

Istället så skiner HS50 bättre i titlar där positionering inte är av lika stor vikt. Några exempel på detta är World of Warships där vår upplevelse av headsetet blir bättre. Men även i Company of Heroes 2 där explosioner och skott i både när och fjärran återges med inlevelse.

Mikrofon

Mikrofonen på HS50 är av det ljusare, men tydliga slaget. För priset så levereras det en godkänd prestanda. Det enda vi egentligen känner att vi behöver anmärka är att mikrofonen saknar en muff, vilket gör att  ord såsom punkt, paragraf, parkering, men även utandningar märks stundvis. För att råda bot på detta så går det att flytta mikrofonen längre bort ifrån munnen. Nackdelen här blir något svagare volym medans fördelen är en något tydligare återgivning utan puff-ljud. Även om Corsair pressat priset på HS50 så känner vi att en muff gärna skulle följt med.

För att kontrollera att mikrofonen blir bättre med en muff så tog vi en ifrån ett annat headset, vilket gav resultat. Puff-ljuden är borta och rösten blir ännu tydligare.

En viss mängd brus i bakrunden infinner sig även under vårt testande.

Nedan finner ni tre olika tester med mikrofonen på Corsair HS50 under olika förutsättningar. Vi testar mikrofonen nära munnen, längre ifrån munnen men även med mikrofonmuff som tyvärr annars saknas.

Innehåll

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

”Tyvärr så lyckas inte HS50 leverera tillräckligt med känsla av rymd och positionering som behövs i spel som Battlefield 1.”
Lurarna har tvåkanals stereo, om det inte är nog för att skilja på höger och vänster så är det snarare ett mått på att spelet är illa designat. Jag kan inte tänka mig att några andra lurar utan surroundfunktion presterar bättre.
(Själv använder jag Plantronics RIG 500E, och det är en *enorm* skillnad i ljudbild mellan surround på/av.)