Sammanfattning

Det har gått ett år sedan Bulldozer lanserades och idag har den andra generationen vid namn Piledriver testats av NordicHardware. Processorn FX-8350 kommer likt föregångaren med fyra moduler eller åtta kärnor om man vill kalla det så och totalt 16 megabyte cacheminne. AMD utlovade runt sex procent högre prestanda per klockcykel tack vare arkitektoniska förbättringar och pressade dessutom upp klockfrekvenserna till hela 4,0 gigahertz. Ett rekord för konsumentmarknaden, i alla fall om vi inte räknar med diverse turbofunktioner som blivit extremt vanliga senaste åren.

Tillsammans ger de arkitektoniska förbättringarna och högre klockfrekvenserna ungefär den prestanda som vi hade kunnat vänta oss. Processorn är överlag bättre än deras ålderstigna Phenom II-processorer vilket får ses som ett steg i rätt riktning. I förhållande till FX-8150 ser vi ut att ha fått runt mellan 10 och 15 procent högre prestanda vilket inte alls sitter helt fel. Men det är fortfarande så tydligt att AMD har en lång bit kvar att gå för att konkurrera mot Intel i prestandaskiktet. AMD är dock medvetna om det här och har därför gjort det enda rätta; prissatt processorn i en nivå där de kan slå Intel.

Intels Core i7-processorer som har fyra eller sex kärnor med flertrådstekniken Hyper-threading jämförde inte ens AMD mot under vår konferens med företaget. Huvudkonkurrenten till FX-8350 är Intels bästa Core i5-processor vid namn 3570K. Priset för en Core i5-3570K ligger i runda slänga på 1 800 kronor och medan vi saknar svensk prissättning för FX-8350 ska den kosta 40 dollar mindre, vilket borde resultera i en prislapp på ungefär 1 500 kronor. Är man den som använder sig av mycket flertrådade applikationer är det kort sagt en riktigt prisvärd processor. Problemet ligger fortfarande i att den enkeltrådade prestandan ligger väldigt långt efter Intel. Flertrådade applikationer är självklart framtiden och medan många konsumentapplikationer redan är här, är många andra inte det.

FX-8150 gjorde sig snabbt ett namn på grund av dess skyhöga strömförbrukning. Tyvärr ligger FX-8350 på ungefär samma nivå vid belastning vilket är mycket högre än Intels senaste processorer i Ivy Bridge-arkitekturen. Det här är inte enbart negativt, vi ska inte glömma att det är samma strömförbrukning med högre prestanda än tidigare. Men sett till strömeffektivitet är det Intel som regerar med råge och det försprånget ser ut att bli större för varje generation processorer som passerar.

Vidare till överklockning ser vi även där förbättringar. AMD vågade nästan garantera 5 gigahertz med bra kylning och vi kom väldigt nära med 4,97 gigahertz. Vid den här nivån presterade faktiskt processorn riktigt bra. Självklart går även konkurrentens processorer att överklocka. Men de modeller som faktiskt går att överklocka ligger i en helt annan prisklass. Vi syftar då främst på Core i7-3770K som har potential att utprestera FX-8350 i flertrådade applikationer, men även Core i5-3570K som AMD ser som huvudkonkurrenten till den nya toppmodellen.

Det kanske mest positiva var strömförbrukning vid överklockning. När vi testade FX-8150 slog den nya rekord i värmeutveckling och strömförbrukning som vi aldrig tidigare skådat. När vi överklockar FX-8350 till nästan 5 gigahertz med relativt hög spänning stiger strömförbrukningen ”bara” med 100 watt. Det är en fullt acceptabel ökning för den extra prestanda man får. Speciellt när dess föregångare ökade strömförbrukningen med makalösa 260 watt vilket fick redaktionen att på allvar vara oroliga om moderkortet skulle klara trycket vid belastning.

Åter till dess enkeltrådade prestanda kommer det även med några problem. Spel är ett tydligt exempel där det kan göra skillnad men det beror helt på spelet i fråga. I de flesta fall är skillnaden ytterst marginell men undantag finns på marknaden. Den här ”defekten” kommer dock AMD dras med ett bra tag framöver, till dess att tredje generationens Bulldozer-arkitektur lanseras: Steamroller.

När vi utvärderar en processor har vi tre kriterier som värderas högst; pris, prestanda och strömförbrukning.

Vi kan konstatera att strömförbrukningen fortfarande är hög i förhållande till konkurrensen, till och med i förhållande till tidigare generationer processorer från AMD. Å andra sidan krossar inte strömförbrukningen ljudvallen vid överklockning. Prestanda och pris går hand i hand, den ena är så gott som värdelös utan den andra. AMD levererar ett bra pris-prestanda-förhållande med FX-8350, dessutom kommer den upplåst och är redo för överklockning. Prisbilden blir ytterligare positiv när vi ofta hittar välutrustade Socket AM3-moderkort för förhållandevis låga priser. Det är samtidigt ingen processor för den som är kinkig med strömförbrukningen då finns klart bättre alternativ på marknaden. Men för den prismedvetna entusiasten ser vi FX-8350 som ett prisvärt och bra köp.

vishera

AMD FX-8350

Fördelar:
+ Förhållandevis god prestanda i tungt flertrådade applikationer
+ Upplåst multiplier för överklockning
+ Goda överklockningsmarginaler
+ Aggressiv prissättning

Nackdelar:
– Enkeltrådad prestanda ligger långt efter Intel
– Fortfarande hög strömförbrukning

AMD FX-8350 passar användare som:
Ska bygga en prestandadator med begränsad budget
Ofta använder tungt flertrådade applikationer, exempelvis videoredigering och rendering
Har planer på överklockning

AMD FX-8350 passar inte användare som:
Vill ha en strömeffektiv dator
Av ett eller annat skäl prioriterar enkeltrådad prestanda

Cirkapris: 1 500 – 1 600 kronor inklusive moms

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Viking1962Black Eagleremru218EisenOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
EliXyR
Medlem
EliXyR

Va så nära o köpa en Bulldozer här om dagen. Men tur att jag höll i pengarna lite. Blir nog fan en FX-8350 o leka med. 😀

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Nu får min Sabertooth 990FX äntligen byta kung från Sempron till FX. 8320 kom till pappa!

Tack AMD för att ni gjort något äntligen rätt, men är fortfarande lite sur att det tog sådan tid.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jättekul, blir utan tvekan en FX-8350 när den dyker upp i svensk handel. När Steamroller kommer då börjar AMD komma ifatt Intel med andra ord, fast det beror ju på vad Intel kommer med nästa gång

Hoppas också att i mitt fall att Gigabyte fixar ett nytt BIOS

Tempel
Medlem
Tempel

Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.

Anton Karmehed
Admin

Känns skönt att AMD faktiskt ändå hittat sin plats med både Trinity och Vishera, som sagt lite hög energiförbrukning fortfarande men pris/prestanda-förhållandet är svårt att argumentera emot. Hoppas bara för AMD:s skull att man kan nå en högre prestandanivå och därmed även kunna öka priserna/intäkterna något på sina toppmodeller.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Härligt att se att racet inte är helt kört för AMDs del. Det som oroar mig är strömförbrukningen. Om de kunde få bukt på den så den åtmånstånde var i klass med Intels CPUer som presterar bättre. Då har de absolut en marknad för dessa CPUer. Att köpa en billig CPU som presterar dugligt, och sedan överklocka den kan bli ett mycket intressant alternativ för de som har någon begränsad budget, men ändå vill spela på högsta möjliga inställningar.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350 med… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Marquzz”]Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350… Läs hela »

Medlem
WIRN

Verkar komma en 8320 också: http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8320.html

Nyfiken på vad priset för den hamnar

Medlem
WIRN

.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Från sid 22 (överklockning)

[quote]Vid rendering slår processorn samtliga [b]fyrkärniga[/b] i Intels arsenal och hamnar endast efter de [b]fyrkärniga[/b].[/quote]

Annars tycker jag processorn verkar intressant för människor som behöver många kärnor men vars budget är begränsad till motsvarande en i5.

Kanske äntligen lite prispress på Intel.

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote]

Precis.

Dozer 1 år försent, Roller således också ett år försent. Väntade förgäves efter Dozer och efter flopp lanseringen blev det x6 Ph II.

flopper
Medlem
flopper

Bra för de flesta.
men entusiast lär söka sig vidare.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”richard@nora”][quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension NH! 🙂

Vad skönt att AMD är tillbaka! 🙂 Tycker den presterar bra och priset ser ut att bli riktigt bra det med. 🙂 Känns som att AMD är på väg tillbaka vilket är bra för CPU marknaden. 🙂 Strömförbrukningen är dock fortfarande det som skulle behöva åtgärdas men det kanske man kan få ordning på längre fram med nästa generation Bulldozer prollar. Jag tycker AMD har lyckats bra med detta! 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”drizzit”]Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.[/quote]

De överlever nog vidare 😆 Frågan är vad som händer med x86-arkitekturen på sikt. För tjugo år sedan hoppades jag så innerligt att RISC-processorerna skulle leda utvecklingen framåt. Idag håller jag andan och älskar x86 (CISC), kanske mest av emotion, men ändå! :-p

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Steamroller med förbättrad entrådad prestanda kan gott o väl bara hamna till A-serien där 2 moduler kan bli mer effektivt och spotta ut Excavator första kvartalet 2014 tillsammans med en ny styrkerts(12sataIII, 16x/16x PCIE3.0 och DDR4?).
AMD behöver lägga fokus på CPU optimeringar för mjukvara och framförallt spel vilket har inte sett bra ut efter den originella FX seriens lansering. Spel är juh en sådan pass stor marknad hos konsumenter och Intel sitter väldigt säkert där.

Eisen
Gäst
Eisen

Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) 😀

remru218
Gäst
remru218

[quote name=”Eisen”]Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) :D[/quote]

Hör av dig när du ska sälja din x4 965BE

Black Eagle
Gäst
Black Eagle

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där, sen bara två… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra sagt[quote name=”Black Eagle”][quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där,… Läs hela »