Bulldozers återkomst: Piledriver

OBS! Den här sidan är en kopia av den i vårt test av ”Trinity” A10-5800K. Anledningen till detta är att CPU-arkitekturen är exakt densamma i FX-8350 vi testar idag och vi såg därför ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt. Ni som läst denna sida tidigare kan därför hoppa över till nästa där vi går igenom plattformen.

Bulldozer var en efterlängtad arkitektur, AMD skulle komma tillbaka och konkurrera med Intel i det högre segmentet. För första gången på över tio år introducerade AMD en arkitektur som var helt ny från grunden och med GlobalFoundries då världsledande tillverkningsteknik hade företaget en ärlig chans att på allvar visa Intel vart skåpet skulle stå. AMD tog dock en onödigt stor risk, som de tidigare uttalat sig om att de aldrig skulle göra: de introducerade den nya arkitekturen, på en aldrig tidigare använd tillverkningsteknik.

AMD kunde inte nå de klockfrekvenser de hade hoppats på, då strömförbrukningen skenade iväg mot aldrig tidigare skådade höjder på konsumentmarknaden när de siktade för högt. Företaget hade inte heller haft möjligheten att korrigera alla fel som är bundna att existera med en arkitektur som är helt ny från grunden. Lanseringen sköts fram flera gånger och att de hade problem blev allt mer tydliga. GlobalFoundries ville påbörja massproduktion på den nya tillverkningstekniken, investerare och klienter började tappa tålamodet. AMD tvingades in i ett hörn och en situation de inte kunde ta sig ur.

De tvingades till slut skeppa Bulldozer, den design som borde varit både revolutionerande och banbrytande mottogs av många arga miner och krossade förhoppningar. Inte minst vi på NordicHardware såg inget annat val än att med stor sorg i hjärtat ge den nya toppmodellen den första Kalkon-utmärkelsen i vår historia. Nu återvänder Bulldozer i ny skepnad, denna gången med namnet Piledriver och det är denna arkitektur vi återfinner i Trinity.

Piledriver – vad Bulldozer borde varit?

Bulldozer var den första helt nya arkitekturen från AMD på över tio år, kombinerat med en ny obeprövad tillverkningsteknik fick vi hittar dagens FX-serie. Piledriver kommer inte med flera stora förändringar, och i väldigt grova drag är det fortfarande samma Bulldozer-arkitektur det handlar om. Vad de har gjort är istället att finputsa Bulldozer, med många små ändringar och justeringar som ska resultera i högre prestanda.

Piledriver

AMD har lämnat enheterna som utför beräkningar i heltal och flyttal till största del orörda, vilket kanske låter konstigt men det var inte här problemen i Bulldozers design ligger. All kringliggande logik har förbättrats, som processorns Frontend, Prefetcher och schemaläggare. Processorns L1 TLB-cache för virtuell adressering har blivit större, och dess L2-cache som många misstänkte var ett av de stora problemen i Bulldozer ska ha fått ökad effektivitet. Att all kringliggande logik förbättrats bör resultera i förbättrad IPC (Instructions Per Cycle/Clock), men även att processorn utför mindre arbete i onödan och därmed blir mer strömeffektiv.

Förutom prestandaförbättringar har de sänkt strömläckaget i Piledriver jämfört mot Bulldozer. Det här ska ge Piledriver ökad potential i klockfrekvenser. För stationära Trinity vi testar idag uppgår klockfrekvensen till hela 4,2 gigahertz med den inbyggda turbofunktionen, medan basfrekvensen ligger på 3,8 gigahertz. När vi tittar på Vishera – den åttakärniga processor som ersätter dagens FX-serie, ska det vara en arkitektur på ”över 4,0 GHz”.

För de som är intresserade av en djupare genomgång av arkitekturen och Bulldozers design, rekommenderar vi vår recension av FX-8150 från hösten förra året:

Steamroller blir den första stora revisionen av Bulldozer

Medan Piledriver kommer med många välbehövliga förbättringar och blir strömeffektivare än Bulldozer, så är det Steamroller som blir den första stora revisionen av arkitekturen. Steamroller kommer att användas i företagets tredje generation APU:er som går under kodnamnet Kaveri.

Med Steamroller handlar det om att förbättra den enkeltrådade prestandan i artiketuren. Beräkningsenheterna lämnas till stora delar helt oförändrade – flyttalsenheten krymper faktiskt AMD, men de tar endast bort onödigt bagage så prestandasförlusten ska vara lika med noll. Arkitekturens Frontend optimeras på de flesta punkterna, Decode-enheten har fortfarande en bredd på fyra instruktioner vardera men nu får varje kärna i en modul en Decode vardera, en ökning på 100 procent från Bulldozer och Piledriver som vi ska titta närmare på idag. Det är detta som ska bidra till den största prestandaförbättringen mot idag.

Företagets nya CTO (Chief Technology Officer) Mark Papermaster, med en imponerande meritlista från bland annat IBM och Apple, har i ett tidigare uttalande till TechReport erkänt att AMD måste få ut högre prestanda ur sina processorer. Högre prestandaförbättringar än de 10 – 15 procent AMD pratat om årligen kommer behövas och medan han inte ville gå in på detaljer sade han: ”We need more than that. We’ll get more.”

Sedan Hot Chips-konferenser vet vi att enligt simuleringar AMD gjort av arkitekturen Steamroller, ska den klara av 30 procent fler instruktioner per klockcykel i jämförelse med Piledriver och leverera upp till 15 procent högre prestanda per watt. Om AMD klarar av att leva upp till det här löftet återstår att se, men det kommer behövas om företaget hoppas ha en chans att konkurrera mot Intel i prestandasegmentet igen. För den som vill läsa mer om Steamroller, rekommenderas vår teknikartikel om ämnet:

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Viking1962Black Eagleremru218EisenOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
EliXyR
Medlem
EliXyR

Va så nära o köpa en Bulldozer här om dagen. Men tur att jag höll i pengarna lite. Blir nog fan en FX-8350 o leka med. 😀

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Nu får min Sabertooth 990FX äntligen byta kung från Sempron till FX. 8320 kom till pappa!

Tack AMD för att ni gjort något äntligen rätt, men är fortfarande lite sur att det tog sådan tid.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jättekul, blir utan tvekan en FX-8350 när den dyker upp i svensk handel. När Steamroller kommer då börjar AMD komma ifatt Intel med andra ord, fast det beror ju på vad Intel kommer med nästa gång

Hoppas också att i mitt fall att Gigabyte fixar ett nytt BIOS

Tempel
Medlem
Tempel

Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.

Anton Karmehed
Admin

Känns skönt att AMD faktiskt ändå hittat sin plats med både Trinity och Vishera, som sagt lite hög energiförbrukning fortfarande men pris/prestanda-förhållandet är svårt att argumentera emot. Hoppas bara för AMD:s skull att man kan nå en högre prestandanivå och därmed även kunna öka priserna/intäkterna något på sina toppmodeller.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Härligt att se att racet inte är helt kört för AMDs del. Det som oroar mig är strömförbrukningen. Om de kunde få bukt på den så den åtmånstånde var i klass med Intels CPUer som presterar bättre. Då har de absolut en marknad för dessa CPUer. Att köpa en billig CPU som presterar dugligt, och sedan överklocka den kan bli ett mycket intressant alternativ för de som har någon begränsad budget, men ändå vill spela på högsta möjliga inställningar.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350 med… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Marquzz”]Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350… Läs hela »

Medlem
WIRN

Verkar komma en 8320 också: http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8320.html

Nyfiken på vad priset för den hamnar

Medlem
WIRN

.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Från sid 22 (överklockning)

[quote]Vid rendering slår processorn samtliga [b]fyrkärniga[/b] i Intels arsenal och hamnar endast efter de [b]fyrkärniga[/b].[/quote]

Annars tycker jag processorn verkar intressant för människor som behöver många kärnor men vars budget är begränsad till motsvarande en i5.

Kanske äntligen lite prispress på Intel.

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote]

Precis.

Dozer 1 år försent, Roller således också ett år försent. Väntade förgäves efter Dozer och efter flopp lanseringen blev det x6 Ph II.

flopper
Medlem
flopper

Bra för de flesta.
men entusiast lär söka sig vidare.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”richard@nora”][quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension NH! 🙂

Vad skönt att AMD är tillbaka! 🙂 Tycker den presterar bra och priset ser ut att bli riktigt bra det med. 🙂 Känns som att AMD är på väg tillbaka vilket är bra för CPU marknaden. 🙂 Strömförbrukningen är dock fortfarande det som skulle behöva åtgärdas men det kanske man kan få ordning på längre fram med nästa generation Bulldozer prollar. Jag tycker AMD har lyckats bra med detta! 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”drizzit”]Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.[/quote]

De överlever nog vidare 😆 Frågan är vad som händer med x86-arkitekturen på sikt. För tjugo år sedan hoppades jag så innerligt att RISC-processorerna skulle leda utvecklingen framåt. Idag håller jag andan och älskar x86 (CISC), kanske mest av emotion, men ändå! :-p

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Steamroller med förbättrad entrådad prestanda kan gott o väl bara hamna till A-serien där 2 moduler kan bli mer effektivt och spotta ut Excavator första kvartalet 2014 tillsammans med en ny styrkerts(12sataIII, 16x/16x PCIE3.0 och DDR4?).
AMD behöver lägga fokus på CPU optimeringar för mjukvara och framförallt spel vilket har inte sett bra ut efter den originella FX seriens lansering. Spel är juh en sådan pass stor marknad hos konsumenter och Intel sitter väldigt säkert där.

Eisen
Gäst
Eisen

Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) 😀

remru218
Gäst
remru218

[quote name=”Eisen”]Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) :D[/quote]

Hör av dig när du ska sälja din x4 965BE

Black Eagle
Gäst
Black Eagle

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där, sen bara två… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra sagt[quote name=”Black Eagle”][quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där,… Läs hela »