Komponenter: Tangentbord

Tangentbordet är utan tvekan den komponent du har mest kontakt med under ditt datoranvändande. Det är tillsammans med musen dina medel för att kontrollera din dator. Din förlängda arm helt enkelt. Utan tangentbord är det praktiskt omöjligt att använda en dator och det är en produkt man inte bör snåla på annars kan du få byta ut det efter ganska kort tid och bli tvungen att införskaffa ett nytt. I stort sett alla tangentbord har samma teckensättning och har du någon gång använt en skrivmaskin kommer du garanterat att känna igen dig.

Till en början var tangentbord sparsmakade och erbjöd inget mer än de vanliga hundratalet knapparna, men med tiden byggdes tangentborden ut och man kunde kontrollera volym, läsa mail eller kolla igenom sina favoriter med bara en knapptryckning. Det finns ett par stycken aktörer som tillverkar tangentbord varav de två mest kända är Microsoft och Logitech. De erbjuder hela serier med tangentbord alla med mer eller mindre avancerade funktioner.

Grundstommen är oftast den samma även om det även finns så kallade ergonomiskt utformade tangentbord som ser lite annorlunda ut. Detta är ofta en smaksak om man vill ha dessa knappar eller inte. En del tycker det är smidigt, andra fullkomligt avskyr dom. När det kommer till kritan så kan man dock spara en del tid tack vare dom. En sak vi idag är högst medvetna om vikten av.


Logitech Media Keyboard


Microsoft Natural MultiMedia Keyboard


Logitech diNovo Media Desktop 2.0
Numera är det även vanligt att man har trådlösa tangentbord. Det finns lite olika teknologier för trådlösa tangentbord: Bluetooth som du kan vända med vilken dator som helst som har Bluetooth och har datorn inte Bluetooth kan du köpa en enkel USB-adapter så fungerar det sedan. Ett Bluetooth-tangentbord har upp till 10 meters räckvidd. Det finns även de som använder IR, infraröda vågor. Dessa har den stora nackdelen att de har kort räckvidd och sikten mellan sändaren som sitter i datorn och mottagaren på tangentbordet måste vara fri. Det finns även kit som använder radiovågor och den enda nackdelen med dessa är att de tappar gradvis i mottagning och störs lätt av andra saker.

Om du besöker en butik idag så kommer du troligtvis se att se många paket där man kan köpa både tangentbord och mus i ett. Ofta är dessa kit trådlösa dessutom och det stora pluset med detta är givetvis priset då. Du kan ofta tjäna både en och två kronor på ett sådant paket jämfört med lösa produkter. Problemet dyker upp om någon av sakerna skulle gå sönder. Produkterna i paketet använder nämligen oftast inte samma våglängd som den lösa varan så du kan inte enkelt ersätta den.

g105
Logitech G105 med Call of Duty: MW3-tema

Det börjar även bli vanligare med så kallade ”gamer-keyboards” också, där Logitech har en vana att släppa temavarianter av sina G-tangenbord.

Det finns fler som erbjuder olika specialiserade lösningar och Optimus från Art Lebedev Studios, som är mer skryt och flärd än användbart.


Art Lebedev Optimus

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?